Ga naar de inhoud
Zoeken

Testen op soa

 

In Nederland worden per jaar ongeveer 100.000 mensen besmet met een soa. Iedereen die onveilig vrijt kan een soa krijgen. Het voorkomen van soa en hiv is een belangrijke taak van de GGD. 

Het is verstandig om je te laten testen op soa, als:

  • je onveilige seks hebt gehad: seks zonder condoom
  • je gewaarschuwd bent voor soa,
  • je klachten hebt

Een soa-test kun je altijd laten doen bij de huisarts. Als je bij de GGD een soa-test wilt doen, dan stelt de doktersassistent je telefonisch een paar vragen. Zij bepaalt daarna of je bij ons terecht kan voor een soa-test. Er is beperkt plek. Als het nodig is verwijzen wij je door naar je huisarts of ergens anders waar je getest kunt worden.

Soa-test

Als je een soa-test wilt doen, kan dat bij je huisarts. De meeste soa’s zijn goed te behandelen. Een soa kán ernstige gevolgen hebben. Als je klachten hebt, ga dan zo snel mogelijk naar je huisarts.

Kan dit in jouw geval echt niet? Op soatest.advies.chat verwijst Soa Aids Nederland naar andere betrouwbare zelftesten. Vul de vragenlijst in. Je krijgt dan een advies met precies de juiste testpakketten die je nodig hebt.

Zit er geen optie voor je bij?  Bel dan: 030 6086084 om te informeren of je in aanmerking komt voor een soa-test bij de GGD.

Voor wie?

Heb je onveilige seks gehad? Ga dan eerst naar je huisarts voor (advies over) een soa-test. De GGD is alleen voor mensen die veel risico lopen op een soa.

Bijvoorbeeld:

  • als je gewaarschuwd bent voor een soa,
  • je sekswerker bent,
  • je als man seks hebt met mannen,
  • als je jonger dan 25 jaar bent.

Om te kijken of je een afspraak kunt krijgen bij de GGD, stellen wij jou telefonisch een paar vragen.

Sense spreekuur – tot 25 jaar

Bij een Sense spreekuur kunnen jongeren tot 25 jaar voor een gesprek over alles wat met seks te maken heeft. Bijvoorbeeld over soa’s, veilig vrijen, of seksuele problemen. Het spreekuur is gratis en natuurlijk vertrouwelijk. Jongeren kunnen direct chatten, mailen of bellen met Sense.info.

Contact en afspraak maken

Om te kijken of je bij de GGD een soa-test kunt krijgen, stellen wij jou telefonisch een paar vragen. Voor het maken van een afspraak kun je op alle werkdagen tussen 9.30 en 12.00 uur bellen met 030 - 608 60 84. Meer informatie vind je op de pagina Afspraak maken of afzeggen.