Informatie over het vaccineren en het vaccinatiebewijs

Elke dag zijn wij bezig met het bestrijden van corona. Onze taak is het bevorderen en beschermen van de gezondheid van alle inwoners uit onze regio. Mensen informeren, testen en vaccineren hoort bij de bestrijding van dit virus. Op deze pagina vertellen wij meer over de coronavaccinaties.

De vaccinaties zijn gratis. De vaccinaties zijn niet verplicht, het is altijd een vrijwillige keus. 


Waar kan ik terecht voor een coronavaccinatie?

Op alle locaties in onze regio kan iedereen terecht voor de 1e en 2e prik en de herhaalprik tegen corona.

Vaccinatielocaties


Welke vaccinatie, welk vaccin en moet ik een afspraak maken?

Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg? 

Het is niet mogelijk om een ander vaccin te vragen dan wat je is toegewezen. Uitzonderingen zijn er voor vaccinaties met het Janssen-vaccin, dat is op vrijwillige basis te verkrijgen. Dat geldt ook voor het Novavax-vaccin. Verder zijn er uitzonderingen voor mensen die een eerste prik met het AstraZeneca vaccin hebben ontvangen. Deze kunnen een tweede prik krijgen met het Pfizer vaccin. Ook als je een afspraak hebt op een vaccinatielocatie waar meerdere vaccins worden geprikt is het niet mogelijk om ter plaatse te kiezen. Het kabinet bepaalt op advies van de Gezondheidsraad wie welk vaccin krijgt.

Pfizer en Moderna zijn zogenoemde MRNa-vaccins. In zo’n vaccin zit een vetbolletje met daarin een instructie, die ervoor zorgt dat je cellen spike-eiwitten gaan maken. Dit zijn de uitsteeksels op de buitenkant van het coronavirus. Het afweersysteem herkent deze spike-eiwitten als lichaamsvreemd en gaat antistoffen maken.

Heb je last van prikangst?

Dan kan je een speciale afspraak maken. Het bijzondere aan deze afspraak is dat een arts je begeleidt. Vanaf de aankomst op de vaccinatielocatie tot en met het zetten van de prik is de arts aanwezig. Ook mag je een begeleider mee naar binnen nemen. 
De extra begeleiding is voor iedereen vanaf 12 jaar. Een afspraak maken is verplicht en inplannen kan via: 030-630 54 00. 

Waar is de extra prikangst begeleiding mogelijk?

De Extra Begeleiding bij prikangst is mogelijk in Nieuwegein. Je kunt hiervoor een afspraak maken via ons klant contact centrum: 030 – 630 54 00. Bekijk het filmpje, zodat je weet hoe het gaat: prikangstbegeleiding in Nieuwegein.

Wil je meer weten over de verschillende vaccins? Ga dan naar: Vragen en achtergronden COVID-19-vaccinatie | RIVM of Werking en veiligheid coronavaccin | Rijksoverheid.nl.

Na je vaccinatie

Na de vaccinatie vragen wij je 15 minuten te wachten tot je naar huis kan gaan.

  • Je kunt de vaccinatie op de locatie laten bijstempelen in jouw gele boekje.
  • Je mag autorijden na de vaccinatie, doe dat niet als je last hebt van bijwerkingen.
  • Jouw vaccinaties worden niet automatisch opgehaald in de CoronaCheck app. De vaccinatiegegevens kun je opnieuw ophalen door in te loggen met DigiD via het ‘+’teken rechtsboven in de app. 

De meest voorkomende bijwerkingen zijn

  • Pijnlijke prikplek;
  • Hoofdpijn;
  • Vermoeidheid;
  • Spierpijn;
  • Koorts

Het gele boekje

GGD regio Utrecht stempelt jouw gele boekje na vaccinatie. Ben je niet bij een GGD gevaccineerd dan kun je ook niet bij een GGD terecht voor een stempel. Heb je nog geen boekje? Dan kan je dat bestellen op de site van de uitgever SDU: Het vaccinatieboekje: Internationaal bewijs van inenting – Sdu. Het is niet mogelijk om het gele boekje te bestellen bij de GGD. Bekijk de veelgestelde vragen in ons nieuwsbericht

Gevaccineerd in het buitenland? Haal dan de registratie bij GGD Regio Utrecht

Iedereen die zijn vaccinaties (deels) buiten Nederland heeft gekregen en deze in Nederland wil laten registreren en installeren op de CoronaCheck-app kan een afspraak maken via 030-800 28 99.
Let op: sinds 1 juli 2022 is dit ook mogelijk wanneer je een vaccinatie in een ander EU-land hebt gekregen.
Meer informatie over het registeren van je vaccinatie.

Blijf de corona-adviezen volgen

Ook na jouw vaccinatie blijft het belangrijk om de adviezen te volgen. Welke dat dit moment zijn, lees je op de website van de Rijksoverheid.

Geen vervoer naar een vaccinatielocatie?

Wanneer je geen vervoer hebt naar een vaccinatielocatie raden we aan om eerst contact op te nemen met je gemeente. Mogelijk kom je in je aanmerking voor Wmo-vervoer (regiotaxi). Meer uitleg over het Wmo-vervoer op https://www.zorgwijzer.nl/faq/wmo-vervoer. Iedere gemeente heeft een Wmo-loket of zorgplein waar je een aanvraag kunt indienen.
Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van AutoMaatje van de ANWB. Tegen een kleine onkostenvergoeding rijden vrijwilligers uit de buurt je met hun eigen auto. Meer informatie op https://www.anwb.nl/lidmaatschap/maatschappelijk/mobiliteit/automaatje#hoe-gebruik-maken-van-automaatje

Bel met vragen over de coronatest of vaccinatie

Maandag t/m vrijdag 8.00-18.00 uur. Weekend en feestdagen 9.00-17.00 uur. 0800-1351 of 030 – 630 54 00.