Informatie over het vaccineren en het vaccinatiebewijs

Heb je na 18 september 2022 al een herhaalprik gehad? Dan kun je op dit moment geen herhaalprik krijgen. Je bent nog voldoende beschermd. Een mogelijk volgende herhaalprik is afhankelijk van landelijk beleid.

Elke dag zijn wij bezig met het bestrijden van corona. Onze taak is het bevorderen en beschermen van de gezondheid van alle inwoners uit onze regio. Mensen informeren, testen en vaccineren hoort bij de bestrijding van dit virus. Op deze pagina vertellen wij meer over de coronavaccinaties. De vaccinaties zijn gratis. De vaccinaties zijn niet verplicht, het is altijd een vrijwillige keus. 

Herhaalprik zonder afspraak

Ben je 12 jaar of ouder?  Dan kan je op vrijwel al onze vaccinatielocaties gebruik maken van vrije inloop.
Het kan druk zijn op een locatie. Houd er rekening mee dat mensen met een afspraak voorrang hebben. Met de zoekhulp vaccinatie- en testlocaties hier gelijk onder kun je zoeken waar in jouw omgeving je terecht kunt.

Heb je na 18 september 2022 al een herhaalprik gehad? Dan kun je op dit moment geen herhaalprik krijgen. Je bent nog voldoende beschermd. Een mogelijk volgende herhaalprik is afhankelijk van landelijk beleid.

Welke vaccinatie, welk vaccin en moet ik een afspraak maken?

Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg? 

Het is niet mogelijk om een ander vaccin te vragen dan wat je is toegewezen. Uitzonderingen zijn er voor vaccinaties met het Janssen-vaccin en het Novavax-vaccin. Op verzoek kan iemand met één van deze vaccins krijgen.
Verder zijn er uitzonderingen voor mensen die een eerste prik met het AstraZeneca vaccin hebben ontvangen. Deze kunnen een tweede prik krijgen met het  BioNTech/Pfizer-vaccin. Ook als je een afspraak hebt op een vaccinatielocatie waar meerdere vaccins worden geprikt is het niet mogelijk om ter plaatse te kiezen. Het kabinet bepaalt op advies van de Gezondheidsraad wie welk vaccin krijgt.

BioNTech/Pfizer en Moderna zijn zogenoemde MRNa-vaccins. In zo’n vaccin zit een vetbolletje met daarin een instructie, die ervoor zorgt dat je cellen spike-eiwitten gaan maken. Dit zijn de uitsteeksels op de buitenkant van het coronavirus. Het afweersysteem herkent deze spike-eiwitten als lichaamsvreemd en gaat antistoffen maken. (Met Moderna wordt niet meer gevaccineerd.)

Heb je last van prikangst?

Veel mensen vinden het halen van een prik best spannend. Daarom staan wij op onze locaties klaar om je zo goed mogelijk te helpen. Op elke priklocatie kun je liggend geprikt worden. Daarnaast is het mogelijk om een speciale afspraak te maken. Het bijzondere aan deze afspraak is de persoonlijke aandacht met extra begeleiding. Vanaf de aankomst op de vaccinatielocatie tot en met het zetten van de prik is de arts aanwezig. Ook mag je een begeleider mee naar binnen nemen. De extra begeleiding is voor iedereen vanaf 12 jaar. Een afspraak maken is verplicht. De contactgegevens staan onderaan deze pagina.

Waar is extra prikangst-begeleiding mogelijk?

Extra Begeleiding bij prikangst is mogelijk op zaterdagen in Utrecht. Je kunt hiervoor een afspraak maken via ons klant contact centrum: 030-6086086. Bekijk het filmpje, zodat je weet hoe de afspraak gaat: prikangstbegeleiding. Het filmpje is opgenomen in Nieuwegein. Maar de extra prikangst-begeleiding gaat in Utrecht ongeveer hetzelfde.

Is het voor jou niet mogelijk om op deze locatie of dag een afspraak te maken? Geef bij aankomst op de vaccinatielocatie aan dat je het spannend vindt. Dan houden onze medewerkers daar rekening mee.

Wil je meer weten over de verschillende vaccins? Ga dan naar: Vragen en achtergronden COVID-19-vaccinatie | RIVM of Werking en veiligheid coronavaccin | Rijksoverheid.nl.

Na je vaccinatie

Na de vaccinatie vragen wij je 15 minuten te wachten tot je naar huis kan gaan.

  • Je kunt de vaccinatie op de locatie laten bijstempelen in jouw gele boekje.
  • Je mag autorijden na de vaccinatie, doe dat niet als je last hebt van bijwerkingen.
  • Jouw vaccinaties worden niet automatisch opgehaald in de CoronaCheck app. De vaccinatiegegevens kun je opnieuw ophalen door in te loggen met DigiD via het ‘+’teken rechtsboven in de app. 

De meest voorkomende bijwerkingen zijn

  • Pijnlijke prikplek;
  • Hoofdpijn;
  • Vermoeidheid;
  • Spierpijn;
  • Koorts

Het gele boekje

GGD regio Utrecht stempelt jouw gele boekje na vaccinatie. Ben je niet bij een GGD gevaccineerd dan kun je ook niet bij een GGD terecht voor een stempel. Heb je nog geen boekje? Dan kan je dat bestellen op de site van de uitgever Sdu. Het is niet mogelijk om het gele boekje te bestellen bij de GGD. Bekijk de veelgestelde vragen in ons nieuwsbericht

Gevaccineerd in het buitenland? Haal dan de registratie bij GGD regio Utrecht

Iedereen die zijn vaccinaties (deels) buiten Nederland heeft gekregen en deze in Nederland wil laten registreren en installeren op de CoronaCheck-app kan een afspraak maken via 030-800 28 99.
Let op: sinds 1 juli 2022 is dit ook mogelijk wanneer je een vaccinatie in een ander EU-land hebt gekregen.
Meer informatie over het registeren van je vaccinatie.

Blijf de corona-adviezen volgen

Ook na jouw vaccinatie blijft het belangrijk om de adviezen te volgen. Welke dat dit moment zijn, lees je op de website van de Rijksoverheid.

Geen vervoer naar een vaccinatielocatie?

Wanneer je geen vervoer hebt naar een vaccinatielocatie raden we aan om eerst contact op te nemen met je gemeente. Mogelijk kom je in je aanmerking voor Wmo-vervoer (regiotaxi). Meer uitleg over het Wmo-vervoer op https://www.zorgwijzer.nl/faq/wmo-vervoer. Iedere gemeente heeft een Wmo-loket of zorgplein waar je een aanvraag kunt indienen.
Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van AutoMaatje van de ANWB. Tegen een kleine onkostenvergoeding rijden vrijwilligers uit de buurt je met hun eigen auto. Meer informatie op www.anwb.nl/lidmaatschap/maatschappelijk/mobiliteit/automaatje#hoe-gebruik-maken-van-automaatje

Bel met vragen over de coronatest of vaccinatie

030 – 6086086 Maandag t/m vrijdag 08.30-17.00 uur.