Testen en melden (meldplicht)

Iedere organisatie die personen test op COVID-19 is verplicht een positieve uitslag direct te melden bij de regionale GGD. Deze meldplicht is vastgelegd in de Wet publieke gezondheid (Wpg).

Melding positieve testuitslagen SARS-CoV-2 / COVID-19 

Iedere organisatie die personen test op COVID-19 is verplicht een positieve uitslag direct te melden bij de regionale GGD. Deze meldplicht is vastgelegd in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Het melden kan eenvoudig en snel. Het meldformulier kun je hier invullen.

Waarom is het melden van een positieve uitslag zo belangrijk?

Door het wegvallen van het standaard bron- en contactonderzoek is de waarde van de meldingen vanuit de zorg essentieel. Melden is nodig omdat op basis daarvan landelijke maatregelen en vaccinatiebesluiten genomen worden. Hierdoor kunnen we grote golven van besmettingen voorkomen.
Juist voor de zorgsector is melden van belang omdat zich in deze sector een groot gedeelte van de kwetsbare mensen bevindt. Vandaar een meldplicht voor elke positief-geteste cliënt.

Zelftesten en zorginstellingen

Binnen zorginstellingen adviseren wij om gebruik te maken van PCR-testen omdat deze een hogere gevoeligheid hebben voor COVID-19. Als je ook dat niet doet, dien je bij een positieve zelftest wel een melding te maken via het onderstaande formulier.

Hoe melden?

Wij hebben een nieuw verkort meldformulier ontwikkeld om het melden van uitbraken makkelijker te maken. In dit formulier hoef je maar enkele gegevens in te vullen (geen patiëntgegevens). Er wordt daarna contact opgenomen om verdere gegevens bij jou op te vragen. Dit meldformulier vind je hier

Heb je vragen over melden?

Bel ons dan gerust op 030- 630 54 00. Veel dank voor je medewerking!

Uitgangspunten voor inzet testen op COVID-19 (waaronder antigeen(snel)testen) buiten de GGD-testlocaties