Advies en Projecten
De GGD ondersteunt en adviseert gemeenten op verschillende (beleids)terreinen. Bijvoorbeeld bij vraagstukken rond infectieziektebestrijding, genotmiddelen, vaccinatiegraad, medische milieukunde of de openbare geestelijke gezondheidszorg. Maar ook advisering en ondersteuning bij het ontwikkelen van volksgezondheidsbeleid in het brede sociale domein, omgevingsvisie en jeugdbeleid.
Gezondheid en preventie
De advisering vanuit GGD regio Utrecht is veelal gericht op gezondheid en preventie. Vanuit onze brede (sociaal medische) ervaring en deskundigheid staat het bevorderen én beschermen van de gezondheid van alle inwoners in de regio Utrecht centraal. We hebben hierbij een positieve blik op gezondheid: we kijken naar mogelijkheden en kansen om mee te kunnen doen in de samenleving, en hebben extra oog voor kwetsbaren.
Wil je weten wat wij voor jouw gemeente kunnen betekenen? Neem dan contact op met de accounthouder in jouw gemeente.
Accounthouders
- Utrecht west: Esmee Doets: edoets@ggdru.nl
- Lekstroom: Mieke Doesburg: mdoesburg@ggdru.nl
- Zuidoost Utrecht: Anne Mulder: amulder@ggdru.nl
- Eemland en stad Utrecht: Christie Mullié: cmullie@ggdru.nl
- Vallei: Josien Felix: jfelix@ggdru.nl
Algemene contactgegevens GGDrU
GGD regio Utrecht, De Dreef 5 (tijdelijk gesloten i.v.m. verbouwing), 3706 BR Zeist, T. 030 – 608 60 86.

Projecten
GGD regio Utrecht is in opdracht van gemeenten betrokken bij diverse projecten. De GGD is vaak in opdracht van gemeenten projectleider voor verschillende thema’s. Hier tref je per thema projecten waarbij de GGD betrokken is. De GGD is op de hoogte van de laatste landelijke ontwikkelingen en kent de praktijk van succesvolle activiteiten in andere gemeenten.
Gezond gewicht
In Amersfoort loopt het programma B.Slim, dat zich richt op kinderen met een gezond gewicht en kinderen die te zwaar zijn. Er wordt zowel gewerkt aan het voorkomen, als het vroegtijdig opsporen en terugdringen van overgewicht bij kinderen. Geïnspireerd door het project in Amersfoort, zijn in de regio Utrecht in o.a. in de gemeenten Baarn, Zeist en Soest vergelijkbare programma’s opgezet.
B.Slim is een programma in Amersfoort om meer te bewegen en gezond te eten dat zicht richt op kinderen van 0-18 jaar, hun ouders/verzorgers en opa’s/oma’s.
De wijken in Amersfoort
Het programma richt zich op de prioriteitswijken van de gemeente Amersfoort: Kruiskamp-Koppel, Randenbroek-Schuilenburg, Liendert-Rustenburg, Soesterkwartier en Schothorst. Daarnaast is er ook aandacht voor de Bilalschool en het Voortgezet Onderwijs.
Doel en aanpak
Vanuit B.Slim richten we ons zowel op de leefstijl van mensen als op de omgeving. De aanpak is effectief omdat we met diverse partners de krachten hebben gebundeld en gezamenlijk activiteiten op scholen, kinderopvang en in de wijk uitvoeren. Deze partners zijn o.a.: buurtsportcoaches, Stichting ABC, ADAgroep (Amersfoortse Diëtisten Associatie), Indebuurt033, Groen doet goed, Jong Leren Eten, JOGG, wijkteams, jeugdgezondheidszorg GGD, huisartsen, onderwijs en kinderopvang.
De boodschap
Al sinds 2005 worden de activiteiten van B.Slim met de boodschap “Beweeg meer, Eet gezond” in Amersfoort uitgevoerd. Inmiddels is B.Slim een erkende interventie. Dat wil zeggen dat een groep onafhankelijke experts uit wetenschap en praktijk(o.a. RIVM, NJi (Nederlands Jeugdinstituut), NCJ (Nederlands Centrum Jeugdgezondheid), Kenniscentrum Sport, MOVISIE (landelijk Kennisinstituut Sociale Vraagstukken), Trimbos-instituut (landelijk kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg) en Vilans (kenniscentrum langdurende zorg) de kwaliteit, effectiviteit en uitvoerbaarheid van deze interventie.
Meerjarenaanpak
B.Slim werkt met een meerjarenaanpak en wordt gefinancierd vanuit het programma Gezond in de Stad (GIDS) via de gemeente Amersfoort.
Meer informatie
Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Astrid van Ouwerkerk, Projectleider B.Slim via e-mail: avanouwerkerk@ggdru.nl of telefoon: 06-839 896 69. Kijk op onze website www.bslim.nu
De Gezonde Schoolkantine is een programma van het Voedingscentrum voor het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Het biedt scholen concrete handvatten om een gezondere schoolkantine te realiseren.
Jongeren geven aan dat ze te veel verleid worden door snoep en snacks en een groot deel vindt zelfs dat er alleen gezonde producten verkocht zouden moeten worden in de kantine, blijkt uit onderzoek. Door de omgeving aan te passen, maken we de gezonde keuze een makkelijke keuze voor jongeren. De Gezonde Schoolkantine is breder dan alleen het aanbod in de kantine. Het is een totaalconcept dat zich ook uit in de lessen, de uitstraling van de school, het draagvlak in het team en de samenwerking met de cateraar.
De GGD biedt ondersteuning bij het opstarten van het programma en kan deelnemen in een werkgroep. Hierin denken wij mee en adviseren in de verschillende stappen die worden doorlopen.
Het Voedingscentrum biedt de Schoolkantine Brigade aan. Zij komen langs met persoonlijk advies over het aanbod in de kantine en/of de automaten. De school ontvangt een rapport met praktische suggesties. Na een bezoek blijft de brigade de school op afstand ondersteunen.
Zie ook de website van de gezonde schoolkantine: www.degezondeschoolkantine.nl.
CONTACT
Zoek de Gezonde School-adviseur van uw gemeente .
Bekijk de film
Jong Leren eten wil jeugd/jongeren (0-18 jaar) in de setting van kinderopvang en onderwijs ‘voedselvaardig’ te maken. Dat is leren over gezonde voeding voor jezelf én voor de aarde, zodat jeugd/jongeren zélf toegerust worden om gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken. Het programma Jong Leren Eten begeeft zich -gericht op het thema Voeding- op het snijvlak van gezondheidseducatie en natuur- en milieueducatie.
Jong Leren Eten is een programma (2017-2024) met als doel om zoveel mogelijk kinderen en jongeren meer structureel in aanraking te laten komen met informatie en activiteiten over voedsel/voeding. Het uiteindelijke doel is dat zij leren om gezonde én duurzame keuzes te maken. Het programma Jong Leren Eten 2017-2024 is een initiatief van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en wordt uitgevoerd in samenwerking met het ministerie van VWS. Meer informatie: www.jonglereneten.nl.
Het programma Jong Leren Eten begeeft zich -gericht op het thema voeding- op het snijvlak van gezondheidseducatie en natuur- en milieueducatie. Jong Leren Eten hecht, naast gangbare lessen over gezonde en duurzame voeding, veel waarde aan de combinatie met activiteiten buiten het klaslokaal of de school. Ervaringsgericht leren met praktische vaardigheden verdiept immers de kennis van de leerlingen en maakt die kennis voor hun toepasbaar. Denk aan Educatief aanbod vanuit Gezonde school, Smaaklessen, EU-Schoolfruit, de Gezonde Schoolkantine, schooltuinen, excursies en kooklessen.
Makelaars Jong Leren Eten
Per provincie werken een makelaar vanuit het gezondheidsdomein en een makelaar vanuit het duurzaamheidsdomein met elkaar samen. Zij fungeren als aanjager, stimulator en wegwijzer in de vele bestaande ondersteuningsmogelijkheden en aanbod. De makelaar verbindt vraag en aanbod en stemt af tussen de verschillende partijen in een bepaalde regio. Verder fungeert de makelaar als aanspreekpunt voor verschillende partijen, ontzorgt scholen door de juiste elementen aan te dragen en contacten te leggen, en koppelt op het thema voeding expliciet ‘groene’ Natuur en Milieu Educatie en ‘witte’ Gezondheidseducatie aan elkaar.
CONTACT
Fleur Kuiper / Alida van der Kloet,
Makelaar Jong Leren Eten
Telefoon: 06-47836468 / 06-533 303 23
E-mail: fkuiper@ggdru.nl / avdkloet@ggdru.nl
Middelengebruik
Jongeren drinken nog steeds te vroeg, te vaak en te veel alcohol. Dat brengt behoorlijk wat risico’s met zich mee. Bijvoorbeeld de kans op acute alcoholvergiftiging, leer- en geheugenproblemen en agressie.
Alcoholgebruik op jonge leeftijd kan ertoe leiden dat de hersenen zich niet volledig ontwikkelen en dit kan leiden tot veranderingen in de hersenen met negatieve gevolgen. De hersenen ontwikkelen zich nog volop tot gemiddeld het 24e jaar. Hoe jonger een kind begint met drinken hoe schadelijker het is. Sinds 1 januari 2014 mag aan jongeren onder de 18 jaar geen alcohol en tabak meer verkocht worden. Daarnaast zijn jongeren onder de 18 strafbaar als zij in het openbaar alcohol in het bezit hebben.
‘Wat Drink Jij’ Online alcoholinterventie voor jongeren en jongvolwassenen
De website Wat Drink Jij: een kortdurende online alcoholinterventie voor jongeren en jongvolwassenen (16-24 jaar) die regelmatig alcohol drinken, is vernieuwd.
Brochure over alcohol en opvoeding voor ouders
Het Trimbos-instituut ontwikkelde een brochure voor ouders met informatie over alcohol en opvoeding. In de brochure vinden ouders tips hoe ze kunnen omgaan met alcohol in de opvoeding van het kind.
Ontwikkelingen roken en alcoholgebruik onder Nederlandse scholieren.
Lees meer over de ontwikkelingen van roken en alcoholgebruik onder jongeren over de afgelopen twintig jaar in het artikel: “Roken en alcoholgebruik onder Nederlandse scholieren”
Contact
Team Gezondheidsbevordering, Lilian Wolters
Telefoon 06-342 055 22 of mail lwolters@ggdru.nl.
Weerbaarheid
Sociale weerbaarheid is een basisvaardigheid die kinderen nodig hebben om zich in het leven te kunnen handhaven. Als zij zich lekker voelen in hun vel gaan o.a. de leerprestaties omhoog. Kinderen leren aan te geven wat zij nodig hebben. Verder leren zij ook oog te hebben voor de behoeften van anderen en respect te hebben voor andermans mening en levenswijze.
Er zijn diverse programma’s waarmee gewerkt kan worden aan de sociale weerbaarheid van kinderen. Al dan niet binnen de context van de school.
De belangrijkste weerbaarheidsprogramma’s zijn:
- Kanjertraining:
De Kanjerlessen zijn zowel preventief als curatief van aard. De school voldoet aan de doelen die worden gesteld door de wet Actief Burgerschap en Sociale Integratie. De training stimuleert een positieve sfeer in groepen. Hiermee wordt sociale onrust voorkomen. Het doel is om de kinderen meer zelfvertrouwen te geven, waardoor ze respectvoller met zichzelf en hun omgeving omgaan. Ze voelen zich veilig en meer betrokken met elkaar. Ook leren ze hun gevoelens onder woorden te brengen. - De Vreedzame school:
Het programma heeft tot doel een democratische gemeenschap te creëren, waarin leerlingen een stem krijgen, zich verantwoordelijk voelen, zich positief gedragen en conflicten zonder geweld oplossen. De kern van het programma is een lessenpakket voor alle groepen op het gebied van conflictoplossing en de sociale vaardigheden die daarvoor nodig zijn. - Leefstijl:
Dit is een programma van sociaal-emotionele vaardigheden, communicatievaardigheden en actief burgerschap. Leefstijl wil bevorderen dat kinderen en jongeren zich ontwikkelen tot sociaal vaardige, betrokken en zelfstandige volwassenen. - Kom op voor Jezelf:
Het programma wil kinderen van groep 6/7 sociaal emotioneel weerbaarder maken. Het doel is het voorkomen of verminderen van intimidatie, mishandeling en seksueel misbruik van kinderen. Aandacht wordt besteed aan het onderkennen van intimidatie, mishandeling en seksueel misbruik. Ook leren de kinderen effectief te reageren op confrontaties hiermee. Daarnaast leren kinderen de grens van anderen waar te nemen en te respecteren. - Rots en Water:
Dit is een heel fysiek programma, waarbij gebruik wordt gemaakt van zelfverdedigingstechnieken, krachttraining (push-ups voor de jongens) en de vertaling van deze oefeningen naar innerlijke (sociaal-emotionele) kracht. Er zijn dus veel lichaamsgerichte oefeningen. De combinatie van fysiek én sociaal-emotioneel werken maakt dit programma erg sterk.
CONTACT
Team Gezondheidsbevordering, Thera Knopperts
Telefoon: 06-144 291 23 of mail: tknopperts@ggdru.nl