IND: tbc immigranten en expats

Ben je ouder dan 18 jaar en verwezen door de immigratie- en naturalisatiedienst (IND) voor onderzoek naar tuberculose?

This page is about tb-screenings for adult immigrants and expats. Are you an immigrant or expat in the Utrecht region/province? Click on ‘Translate’ at the top of this page and choose ‘Engels’ from the list to read this page in English (or your preferred language).

Ik moet een tbc-onderzoek voor de IND

Het eerste tbc-onderzoek is verplicht. Het onderzoek bestaat uit een röntgenfoto. Neem je paspoort, en je verwijsbrief ingevuld mee naar het Stadskantoor. Je hoeft geen afspraak te maken.

Adres: Stadskantoor, Stadsplateau 1 (4e etage), 3521 AZ, Utrecht.
Openingstijden: maandag, dinsdag en vrijdag 08.45 – 11.30

OP DINSDAG 28 NOVEMBER IS DE AFDELING TBC GESLOTEN
THE DEPARTMENT TBC IS CLOSED ON TUESDAY NOVEMBER 28th

Ik kom uit een land waar tbc veel voorkomt (zie lijst)

Als je uit een land komt waar tbc veel voorkomt, adviseren wij om je te laten testen op een tuberculose-infectie, of ‘vervolgonderzoek’. Dit onderzoek op een tbc-infectie gebeurt met een Tuberculine-test. Dit gebeurt op dezelfde dag als het onderzoek met de röntgenfoto.

Tuberculine huidtest

Bij de tuberculine huidtest spuit een GGD-medewerker een klein beetje vloeistof in je onderarm. Na 3 dagen moet je terugkomen, dan kijken we of de huid reageerde op de vloeistof. Hier hoef je niet voor te betalen.

Als je huid niet reageert op de vloeistof, hoef je niet verder onderzocht te worden.

Als je huid wel reageert op de vloeistof, zoals een bultje, dan kun je besmet zijn met tbc. Dan doen we een bloedtest. De kosten voor de bloedtest worden ingediend bij je zorgverzekering.

Als je niet onderzocht wil worden met de tuberculine huidtest, kunnen we röntgenfoto’s maken van je longen. Je wordt dan elke 6 maanden uitgenodigd voor een röntgenfoto, voor een periode van 2 jaar. Als je liever deze optie hebt, laat dit dan aan ons weten.

Moet mijn kind onderzocht worden?

Kinderen van ouders die uit een land komen waar het risico op tbc groot is, krijgen een oproep voor een BCG-vaccinatie. Dit is een vaccinatie die beschermt tegen tbc. Klik hier voor meer informatie over Kinderen en tbc.

Vragen? Neem contact op met Team tbc-bestrijding. Let op: op dinsdag 28 november is de afdeling tbc gesloten.