Kinderwens en zwangerschap

Als je een gezin wilt stichten is het vooral belangrijk om te weten of je al aan kinderen toe bent. Kan je een kind bijvoorbeeld voldoende bieden om veilig en liefdevol op te groeien? Spelen er erfelijke factoren in je familie waar je rekening mee moet houden? Het is belangrijk om over deze dingen na te denken.

Heb je een kinderwens?

Heb je een kinderwens? Dan moet je aan een aantal dingen denken. Zo is er het controleren van je meest vruchtbare periode. Een vrouw heeft per maand twee tot drie vruchtbare dagen. In deze dagen is de kans op een zwangerschap het grootst. En wist je dat je eigen gezondheid ook van invloed is op je vruchtbaarheid? Zo min mogelijk stress, beweging en een gezond dieet kunnen een belangrijke rol spelen voor een positieve zwangerschapstest.  

Zwanger worden is niet altijd vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld als er vruchtbaarheidsproblemen zijn. Diverse oorzaken kunnen ervoor zorgen dat de man of vrouw minder vruchtbaar of onvruchtbaar is. Maar gelukkig zijn er ook verschillende behandelingen mogelijk om toch zwanger te worden. 

Denk je dat je zwanger bent?  

Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. De meest bekende zijn het stoppen van de menstruatie, misselijkheid en gevoelige borsten. Via een zwangerschapstest of urinetest bij de arts wordt de zwangerschap bevestigd. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Met hen bespreek je ook onder andere je bevallingsplan en hoe het gaat als je daadwerkelijk bent bevallen. 

Wil je meer informatie over de manieren om je kinderwens te vervullen of waar je allemaal op moet letten voor, tijdens en na je zwangerschap? Kijk dan ook eens in de Groeigids.

Huisbezoek tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. Vragen over jouw zwangerschap en de baby kun je stellen aan de verloskundige.  Soms heb je andere onderwerpen die je wilt bespreken en die misschien ook nog spelen als de baby er straks is. Bijvoorbeeld over geld, over hoe je je kind kunt opvoeden, of zorgen over ruzie met je partner of familie. Het is fijn als je deze onderwerpen al in de zwangerschap kunt bespreken. Dat kan met een huisbezoek tijdens de zwangerschap; het prenataal huisbezoek. Met een verpleegkundige die je ook zult zien als de baby geboren is.

Aanmelden

Als je het bezoek van de jeugdverpleegkundige wilt, kun je je aanmelden via het aanmeldformulier. Je mag ook bellen op telefoonnummer 033-4600046.  Vind je het prettig om dit samen met je verloskundige of een ander te doen? Vraag hen dan om je te helpen. De jeugdverpleegkundige neemt daarna contact met je op om het huisbezoek af te spreken. Het krijgen van zo’n huisbezoek is gratis.

De jeugdverpleegkundige komt ongeveer een uur bij je thuis. Als je dit liever niet wilt, dan kan het ook ergens anders. Samen met de jeugdverpleegkundige bespreek je de verschillende onderwerpen. De jeugdverpleegkundige luistert naar je, ondersteunt en adviseert. Misschien is één gesprek al voldoende; dan zien jullie elkaar weer wanneer de baby geboren is.