Vragen over PrEP

PrEP-zorg is voor mensen met een hoog risico op hiv. Hiervoor kun je ook bij de GGD zijn. PrEP zijn pillen die je vóór en na de seks neemt zodat je geen hiv krijgt. Op dit moment hebben we een wachtlijst. Je kunt je op de wachtlijst inschrijven, maar je bent dan nog niet zeker van een plek. Huisartsen mogen ook PrEP voorschrijven. 

In 2023 mogen wij aan maximaal 432 mensen PrEP-zorg geven vanuit het nationale PrEP-programma. Ook vanuit de gemeente Utrecht bieden we aan extra mensen PrEP-zorg. Op dit moment zitten wij vol, maar je kunt je wel inschrijven voor de wachtlijst onderaan deze pagina. Het is dan niet zeker of je van ons PrEP krijgt. Steeds meer huisartsen in Nederland geven ook PrEP-zorg. We vragen je om eerst contact op te nemen met je huisarts, om te kijken of deze jou PrEP-zorg kan bieden.

De GGD kan huisartsen helpen met (het opstarten van) PrEP-zorg. Voor meer informatie over PrEP kun je bellen naar: 030-800 3321. Dit nummer is voor inwoners én huisartsen.

PrEP via het nationale programma of via gemeente Utrecht

De PrEP-zorg bieden we aan op twee manieren.

 1. Nationale PrEPprogramma
  • Dit tijdelijke programma loopt tot en met juli 2024.
  • De PrEP consulten en testen zijn gratis.
  • De PrEP koop je tijdens je afspraak. Per 30 pillen betaal je € 7,50.
 2. PrEP via gemeente Utrecht
  • De PrEP consulten en testen zijn gratis.
  • De PrEP krijg je mee op recept. Dit recept kun je bij je eigen apotheek of elke andere apotheek inleveren. De bijbehorende kosten zijn voor eigen rekening. Kijk voor de goedkoopste PrEP op PrEP Prijslijst-PrEPnu

Eerste PrEP-afspraak bij GGD regio Utrecht

Als je aan de beurt bent nemen wij eerst telefonisch contact met je op. In dit gesprek stellen wij een aantal vragen om een inschatting te maken of je bij ons terecht kunt of dat we je moeten doorverwijzen naar bijv. jouw huisarts. 
Om je zo goed mogelijk te helpen, kun je je voorbereiden met onderstaande informatie: 

 • De eerste afspraak duurt ongeveer een uur. 
 • Heb je vragen over PrEP: noteer ze en neem ze mee naar de afspraak. 
 • Neem de gegevens van jouw huisarts mee. Wij zullen de huisarts laten weten dat jij bij ons in PrEP-zorg komt. Wil je dat liever niet? Laat dit dan weten in het gesprek. 

Meer informatie

Je kunt ons telefonisch bereiken: 030-800 33 21. Op werkdagen tussen 9.00-12.00 uur en tussen 13.30-16.30 uur.