HPV-vaccinatie voor 18- t/m 26-jarigen

Met een HPV-vaccinatie kun je je beschermen tegen 6 soorten kanker. Acht op de tien mensen komen in aanraking met het besmettelijke HPV. Gelukkig word je er lang niet altijd ziek van. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Maar bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Vanaf januari 2023 start een vaccinatiecampagne tegen HPV voor iedereen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003.

Helaas zijn er nu beperkte mogelijkheden om online een afspraak voor de HPV-vaccinatie te maken. Telefonisch lukt dit vaak wel, bel: 0800-1608.

Je kunt ook zonder afspraak op één van de locaties terecht. Maar als je wel een afspraak maakt kunnen we de drukte beter inschatten en voorkom je dat je moet wachten op mensen die wel een afspraak hebben gemaakt.

Voor wie is de prik?

Iedereen die is geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003. Het gaat hierbij om mannen die nog niet eerder zijn uitgenodigd, en vrouwen die na een vorige uitnodiging niet of deels zijn gevaccineerd. Deze groep krijgt tijdens de éénmalige inhaalcampagne in 2023 de mogelijkheid zich kosteloos te vaccineren. Voor hen zijn de HPV-vaccinaties alleen in 2023 kosteloos beschikbaar.
Ben je vóór 1996 geboren en wil je je graag vaccineren tegen HPV? Dat kan, bijvoorbeeld via de huisarts. Je moet de vaccinaties dan wel zelf betalen.

Wat is HPV?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit is een virus dat verschillende soorten kanker kan veroorzaken. Baarmoederhalskanker komt hiervan het meest voor. Er zijn veel verschillende HPV-typen, maar de typen 16 en 18 leiden het vaakst tot kanker. Het HPV-vaccin, dat we in Nederland gebruiken, beschermt tegen deze 2 typen HPV. 

Hoe kom je aan HPV?

HPV is heel besmettelijk. Het virus wordt overgedragen via de handen, huid, of mond als je vrijt met iemand die besmet is. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken.

Met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker

Ieder jaar krijgen naar schatting 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. Het HPV-vaccin beschermt je tegen baarmoederhalskanker, kanker aan mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, de anus en de penis. Als je je laat vaccineren, bescherm je jezelf én anderen tegen HPV. Het is geen 100% bescherming, maar je hebt hierdoor een veel kleinere kans op kanker door HPV. Voor een goede bescherming heb je 2 vaccinaties nodig met minimaal 5 maanden ertussen.

Ja, ik wil die prik halen!

Je kunt nu ook zonder afspraak langskomen op één van onze locaties in Amersfoort (Hamseweg 2a) of Utrecht (Europalaan 34).
Natuurlijk kun je ook een afspraak maken. Daarmee help je bij het voorkomen van een rij.

Ben je geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003? Dan ontvang je, als je een man bent, in januari 2023 een uitnodiging voor twee HPV-vaccinaties. Vrouwen van deze leeftijd ontvangen geen uitnodiging als ze beide vaccinaties al hebben gehad. Anders ontvangen ze een uitnodiging voor 1 vaccinatie (als ze al 1 vaccinatie hebben gehad) of voor 2 vaccinaties als ze nog geen vaccinatie hebben gehad. Met de uitnodiging kun je via www.hpvafspraak.nl een afspraak inplannen. Dit kan op onze vaccinatielocaties aan de Hamseweg 2a in Amersfoort en Europalaan 34 in Utrecht. Tussen de eerste en tweede vaccinatie zit een interval van minimaal 5 maanden. In de 5e maand na de eerste vaccinatie zal er vanuit het RIVM een bericht worden verstuurd met de oproep om een afspraak in te plannen voor de tweede vaccinatie. 

Hoe kan ik mijn HPV-vaccinatiegegevens inzien? 

Als je tussen de 18 en de 27 jaar bent, dan heb je een uitnodigingsbrief van RIVM ontvangen, voor eventuele HPV-vaccinaties als je deze nog niet hebt gehad. In deze brief staat hoeveel vaccinaties je nog nodig hebt. 

Je kunt bij GGDrU ook je gegevens opvragen als je onderdeel uitmaakt van de doelgroep van de HPV vaccinatiecampagnes. Wij kunnen dit helaas niet nakijken van inwoners buiten de doelgroep. Je kunt dit als inwoner wel opvragen via het rijksvaccinatie programma: Aanvraag Vaccinatiebewijs Rijksvaccinatieprogramma (formdesk.com)

Ik val niet binnen deze doelgroep maar wil toch een HPV-vaccinatie

Val je niet binnen deze doelgroep van het Rijksvaccinatieprogramma maar wil je toch een HPV-vaccinatie? Dat is op dit moment alleen tegen betaling mogelijk via Vaccineren Op Maat (VOM). Bekijk hier meer informatie.