Vaccinaties zwangeren: kinkhoest

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die gevaarlijk kan zijn voor jonge baby’s. De 22 wekenprik beschermt jou en je baby tegen kinkhoest. Deze gratis vaccinatie kan vanaf de 22e week in de zwangerschap gehaald worden.

Hoe werkt de 22 wekenprik?

Na de geboorte is een baby nog niet beschermd tegen kinkhoest. Veel baby’s die kinkhoest krijgen, krijgen het in de eerste maanden na de geboorte. Na de prik maakt de zwangere vrouw antistoffen aan tegen kinkhoest. Deze gaan via de moederkoek naar de baby. Hierdoor is de baby de eerste maanden na de geboorte beschermd tegen kinkhoest. De prik kan ook iets later in de zwangerschap gegeven worden. Wacht liever niet tot het einde van de zwangerschap. Om je baby goed te beschermen, heb je in iedere zwangerschap opnieuw een 22 wekenprik nodig.

22 wekenprik en kennismaking met de jeugdgezondheidszorg

Rond de 22e week van de zwangerschap kun je bij de JGZ terecht voor de 22 wekenprik. Je kunt een afspraak maken op één van de consultatiebureaus. Tijdens de afspraak kun je kennismaken met de jeugdgezondheidszorg. De jeugdverpleegkundige vertelt wat het consultatiebureau doet na de geboorte en voor welke vragen je bij ons terecht kunt. Ook kun je vragen stellen, bijvoorbeeld over borstvoeding, opvoeden of de vaccinaties bij de baby. Ga naar de Zoekhulp en zoek een Kinkhoest vaccinatielocatie bij jou in de buurt.

De vaccinaties na de geboorte

Na de geboorte neemt het consultatiebureau contact met je op. Het consultatiebureau volgt de groei en ontwikkeling van je kindje. Ook geeft het consultatiebureau vaccinaties aan baby’s en kinderen. Deze kindervaccinaties beschermen tegen besmettelijke ziektes, zoals kinkhoest.   

De eerste vaccinatie wordt gegeven op de leeftijd van twee of drie maanden. Als je geen 22 wekenprik hebt gehad, krijgt je baby de eerste prik als hij twee maanden oud is. Als je wel een 22 wekenprik hebt gehad, heeft je baby één prik minder nodig. De eerste prik wordt dan gegeven op de leeftijd van drie maanden. Soms is het nodig dat de eerste prik al met twee maanden wordt gegeven. Bijvoorbeeld als je kindje te vroeg geboren wordt. De arts van het consultatiebureau bespreekt dit met je na de geboorte.  

Er bestaat geen losse prik tegen kinkhoest. De 22 wekenprik is een combinatieprik, namelijk een DKT-prik. Deze vaccinatie beschermt tegen difterie, kinkhoest en tetanus.

Hoe veilig is de prik?

De 22 wekenprik is veilig voor de zwangere vrouw en de baby. Daar is veel onderzoek naar gedaan. In andere landen krijgen zwangere vrouwen deze vaccinatie al veel langer. Bijvoorbeeld in Engeland, België, Spanje en de Verenigde Staten. Je kunt bijwerkingen krijgen na de prik. Bijvoorbeeld verhoging, koorts, hoofdpijn of pijn op de prikplek. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en gaan vanzelf weer over.

Waar kun je de prik krijgen?

Ga naar de Zoekhulp en zoek een Kinkhoest vaccinatielocatie bij jou in de buurt.

Vragen

Heb je vragen of twijfel je over de 22 wekenprik? Wij geven graag antwoord en advies. Stuur je vraag naar zwanger@ggdru.nl. Een arts of verpleegkundige neemt daarna contact met je op.