16 maart 2023

Toename schurft onder jongeren 15-24 jaar

Al jaren zien we een langzame toename van het aantal mensen met schurft, maar de afgelopen twee jaar is dit nog vele malen hoger met name onder de groep 15 t/m 24 jaar. Vooral onder studenten komt het nu veel voor, maar ook anderen kunnen schurft krijgen!

Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op 29 november 2022 en 27 januari 2023.

Hier foto plaatsen

Schurft

Schurft is een besmettelijk ziekte die van mens op mens wordt overgedragen. Het wordt veroorzaakt door de schurftmijt. De mijt is niet met het blote oog te zien. Deze mijt graaft kleine gangetjes onder de huid. Je krijgt schurft door ≥ 15 minuten lichamelijk contact te hebben (bijvoorbeeld knuffelen, hand in hand lopen of seks) of door de kleding te dragen of in het bed te slapen van iemand met schurft. Er zijn bepaalde plekken op het lichaam waar de mijt het liefste zit, zoals de handpalm, de huid tussen de vingers, pols, elleboog, voet en de geslachtsdelen. De belangrijkste klacht die je krijgt is jeuk, met name ‘s nachts.

Behandeling

Schurft gaat niet vanzelf over. Een behandeling met zalf of tabletten is nodig om de mijt te doden. Naast de medicijnen is het heel belangrijk om beddengoed en kleding te wassen.  Alle mensen die besmet kunnen zijn, moeten ook worden behandeld. Vooral huisgenoten zijn erg belangrijk! Zelfs als ze geen klachten hebben. De behandeling van schurft vraagt voorbereiding. Lees de informatie op de website van het RIVM.

Taboe

Er heerst helaas nog veel taboe rondom schurft. Het is echter wel belangrijk dat als je klachten hebt je naar de huisarts gaat. Als je schurft hebt is het van groot belang dat je mensen waarschuwt met wie je contact hebt gehad en dat zij ook behandeld worden. Het hebben van schurft heeft niks te maken met een slechte hygiëne, het kan iedereen overkomen!

Vragen

Heb je vragen over de behandeling of welke mensen behandeld moeten worden? Neem contact op met de afdeling Infectieziektenbestrijding via nummer 030-608 60 86 (op werkdagen tussen 8.30-17.00u).