25 oktober 2022

Tweede locatie met verhoogde concentraties legionellabacterie in Houten

In Houten is een tweede locatie gevonden met verhoogde concentraties van de legionellabacterie. Het betreft de afvalwaterzuivering (AWZI) van Van der Velden Rioleringsbeheer aan de Kanaaldijk-Zuid in Schalkwijk. Net als bij de eerste locatie (RWZI van het Hoogheemraadschap) is het onduidelijk of Van der Velden ook de bron en/of verspreider van de legionellabacterie is. Het bedrijf heeft direct na het bekend worden van de testresultaten maatregelen genomen. Er wordt op dit moment verder onderzoek gedaan in de hoop de besmetting van de patiënten te kunnen linken aan een mogelijke bron. Spijtig genoeg kan deze link niet altijd worden gemaakt

Hier foto plaatsen

Voor de duidelijkheid: het is niet zeker of de mensen die ziek zijn geworden van legionella dit hebben opgelopen door waterdruppels vanuit een van deze locaties.

Op basis van het bron- en contactonderzoek bij de patiënten zijn de meest voor de hand liggende locaties in de gemeente onderzocht. De bron is echter nog niet vastgesteld. Zo lang de bron van de legionella niet is gevonden, zoekt GGDrU door. Mochten er nieuwe mogelijke locaties naar voren komen, dan worden deze ook direct onderzocht.

Veelgestelde vragen

Hoeveel mensen zijn er tot nu toe besmet en/of ziek geworden?

  • In de gemeente Houten zijn in 4 weken tijd 11 besmettingen gemeld (dd 20-10-2022). Normaal gesproken zijn er ongeveer 2 tot 3 gevallen per jaar.

Is het mogelijk dat patiënten ook andere mensen besmetten?

  • Nee. Legionella is niet over te dragen van mens op mens.

Kan ik in de gemeente Houten het water uit de kraan drinken?

  • Het drinken van kraanwater levert geen gevaar op. Besmetting met legionella gebeurt via de longen. Je kan alleen besmet raken als je kleine waterdruppeltjes inademt die zijn besmet met legionellabacteriën.

Kan ik douchen?

  • Ja, dat kan. De kans dat je thuis ziek wordt door legionellabacteriën is erg klein. Je kunt legionella-groei wel beperken door op het volgende te letten:
    • Stel de boiler of combiketel goed af (tenminste 60 graden).
    • Gebruik het warme en koude water minimaal wekelijks. Spoel direct na terugkeer van vakantie even de kranen en douche door om het water te verversen.
    • Maak niet zelf aanpassingen aan de drinkwaterinstallatie maar laat dat doen door een erkend installatiebedrijf. Het is onder meer belangrijk dat ‘dode leidingen’ en opwarming van koud water door naastgelegen warme leidingen (hotspots) bij de aanleg worden voorkomen. (bron: Legionellapreventie | RIVM)

Kan ik lopen/fietsen door de gemeente Houten?

  • Lopen/fietsen door Houten kan. De kans dat u een legionellabesmetting oploopt en hier ziek van wordt is erg klein. De locaties met verhoogde concentraties legionellabacterie hebben de nodige maatregelen genomen.

Kan ik zwemmen in het zwembad?

  • Zwemmen in het zwembad leidt niet tot een verhoogd risico.

Hoe ernstig is een legionella-infectie?

  • De meeste mensen worden na blootstelling aan deze bacterie niet ziek. Als er wel ziekteverschijnselen optreden gebeurt dat meestal vijf à zes dagen na besmetting. Vaak zijn dit al mensen met een zwakke gezondheid. Het begint dan met lichte koorts, spierpijn en zich niet lekker voelen. Na enkele dagen kan een longontsteking ontstaan met hoge koorts (boven de 39 graden) en koude rillingen. Neem bij dergelijke klachten contact op met de huisarts. Kijk voor meer informatie over legionella op:
  • Thuisarts.nl Ik heb veteranenziekte (legionella)
  • Publieksinformatie RIVM Legionella

Voor meer informatie:

  • Voor algemene vragen verwijzen we u naar de gemeente Houten: 030-639 26 11.
  • Als u vragen heeft over legionella neem dan contact op met GGD regio Utrecht op telefoonnummer 030-608 60 86.