5 augustus 2022

Vaccinatie tegen monkeypox van de hoog risicogroep

Vaccinatie is één van de manieren om de uitbraak van monkeypox (apenpokken) te bestrijden door overdracht van het virus te beperken. Er is een beperkt aantal vaccins beschikbaar. Daarom worden alleen mensen die daarvoor een indicatie hebben preventief gevaccineerd.

Campagne

GGD regio Utrecht heeft in de zomer en het najaar van 2022 hoog risicogroepen gevaccineerd. Voor deze campagne worden geen nieuwe uitnodigingen meer verstuurd. Inwoners van GGD regio Utrecht die nog een tweede vaccinatie moeten krijgen of die nog geen gehoor hebben gegeven aan hun uitnodiging kunnen hun vaccinatie wel nog krijgen. Zij kunnen hiervoor een afspraak maken via Centrum Seksuele Gezondheid (CSG): 030-800 33 21

Vaccinatie na risicocontact

Personen die hoog/matig risico contact hebben gehad met een bevestigd geval van monkeypox komen ook in aanmerking voor vaccinatie. Deze indicatie wordt gesteld door de GGD.

De serie bestaat voor de meesten uit twee prikken waar minimaal vier weken tijd tussen zit. Mensen die de pokkenvaccinatie van vóór 1975 hebben gekregen hebben meestal aan één vaccinatie genoeg. De vaccinatie wordt onder de huid gegeven (subcutaan) en laat geen litteken achter zoals de vroegere pokkenvaccinatie.

Intercollegiaal overleg

Voor intercollegiaal overleg is de GGDrU bereikbaar op het nummer 030-608 60 86, optie 1 (ma t/m vrij van 8.30-17.00 uur)

Buiten kantooruren (17.00–8.30 uur en zaterdag en zondag) is de dienstdoende arts infectieziektebestrijding bereikbaar via de meldkamer ambulance 030–219 94 45.