5 augustus 2022

Vaccinatie tegen monkeypox van de hoog risicogroep

Vaccinatie is één van de manieren om de uitbraak van monkeypox te bestrijden door overdracht van het virus te beperken. Er is een beperkt aantal vaccins beschikbaar. Daarom worden alleen de mensen die een verhoogd risico op besmetting met monkeypox hebben, preventief gevaccineerd.

Hoog risicogroepen

De hoogrisicogroepen zijn als volgt gedefinieerd:

1. Personen die hiv-PrEP gebruiken via Centrum Seksuele Gezondheid (CSG), via de huisarts, of bij een CSG op de wachtlijst staan voor hiv-PrEP.
2. Personen met hiv en die gescreend worden op hepatitis C, als proxy voor hoogrisicogedrag.
3. Vanuit CSG’s: afgelopen half jaar CSG-contact vanwege partnerwaarschuwing voor soa en/of hiv, of doorgemaakte syfilis/gonorroe of chlamydia, of > 3 partners gehad.

Vaccinatie alleen op persoonlijke uitnodiging

Vaccinatie is alleen mogelijk met een persoonlijke uitnodiging van de GGD, de huisarts of een behandelaar. Voor de mensen die PrEP bij de huisarts ontvangen is het de bedoeling dat zij worden uitgenodigd via de huisarts. De uitnodiging bevat een persoonlijke en unieke code, die maar eenmaal gebruikt kan worden. Zonder uitnodiging kan er niet worden gevaccineerd.

Campagne

GGD regio Utrecht is op 30 juli begonnen met vaccineren van deze groep. Het vaccineren gebeurt maandag tot en met zaterdag van 18.00-21:00 uur en zondag van 12.00-18.00 uur op de locatie Overste den Oudenlaan 2 (voormalig Holland Casino) in Utrecht. De campagne loopt nog tot in september 2022.

Intercollegiaal overleg

Voor intercollegiaal overleg is de GGDrU bereikbaar op het nummer 030-608 60 86, optie 1 (ma t/m vrij van 8.30-17.00 uur)

Buiten kantooruren (17.00–8.30 uur en zaterdag en zondag) is de dienstdoende arts infectieziektebestrijding bereikbaar via de meldkamer ambulance 030–219 94 45.