5 mei 2023

Vaccinatie tegen mpox van de hoog risicogroep

Vaccinatie is één van de manieren om de uitbraak van mpox (voorheen monkeypox of apenpokken) te bestrijden door overdracht van het virus te beperken.

Vanaf 8 mei begint de GGD weer met vaccineren tegen mpox. Iedereen met verhoogd risico op mpox kan een afspraak maken om deze vaccinatie te krijgen. Het RIVM heeft de criteria hiervan vastgesteld in de herziene LCI-richtlijn. De vaccinatie tegen mpox is bedoeld om nieuwe uitbraken of verheffingen van mpox te voorkomen en het virus in Europa te elimineren. Er worden geen uitnodigingen verspreid zoals in de eerdere campagne; op de website van MantotMan zal vanaf 8 mei een tool voor zelftriage beschikbaar zijn, waarna een afspraak bij de lokale GGD gemaakt kan worden.

Campagne 2022

GGD regio Utrecht heeft in de zomer en het najaar van 2022 hoog risicogroepen gevaccineerd. Voor deze campagne worden geen nieuwe uitnodigingen meer verstuurd. Inwoners van GGD regio Utrecht die nog een tweede vaccinatie moeten krijgen kunnen hun tweede vaccin halen tijdens de campagne die 8 mei start.

Vaccinatie na risicocontact

Personen die hoog/matig risico contact hebben gehad met een bevestigd geval van mpox komen ook in aanmerking voor vaccinatie. Deze indicatie wordt gesteld door de GGD.

Aantal prikken

De serie bestaat voor de meesten uit twee prikken waar minimaal vier weken tijd tussen zit. Mensen die de pokkenvaccinatie van vóór 1975 hebben gekregen hebben meestal aan één vaccinatie genoeg. De vaccinatie wordt onder de huid gegeven (subcutaan) en laat geen litteken achter zoals de vroegere pokkenvaccinatie.

Intercollegiaal overleg

Voor intercollegiaal overleg is de GGDrU bereikbaar op het nummer 030-608 60 86, vraag naar de voorwacht infectieziektebestrijding (ma t/m vrij van 8.30-17.00 uur).
Buiten kantooruren (17.00–8.30 uur en zaterdag en zondag) is de dienstdoende arts infectieziektebestrijding bereikbaar via de meldkamer ambulance 030–219 94 45.