28 september 2023

Wereld Rabiësdag

Op 28 september wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het risico van rabiës. Rabiës is een dodelijke infectieziekte die beter bekend staat als ‘hondsdolheid’. Je kunt deze ziekte krijgen als je bent gebeten, gekrabd of gelikt door een dier dat besmet is met rabiës. In Nederland komt rabiës bijna niet meer voor, maar in het buitenland wel, vooral als je ver reist.

In het buitenland moet je oppassen voor bijvoorbeeld wilde honden en katten, maar ook voor apen en vleermuizen.

Bewustzijn rabiës

Het gebeurt steeds vaker dat mensen zich melden na een bijt- krab- of lik-incident met een dier in het buitenland. Dat is goed, want als je besmet bent met rabiës, moet je snel handelen. Als je rabiës niet laat behandelen kun je eraan doodgaan. Wereld Rabiësdag is daarom in het leven geroepen om mensen bewust te maken van wat je moet doen. Rabiës kun je niet alleen krijgen van een hond, maar ook van een ander zoogdier, zoals een kat, aap, of vleermuis.

Wat kun je doen tegen rabiës?

Wat moet je doen als je wordt gebeten, gekrabd, gelikt door een dier dat misschien rabiës heeft?

  • Was de wond 15 minuten met water en zeep en desinfecteer de wond.
  • Bel direct je reisverzekering of de alarmcentrale om te bespreken wat je moet doen en waar je terecht kan.
  • Ga meteen naar een ziekenhuis of medisch centrum en bespreek welke vaccinaties en eventuele antistoffen je nog moet hebben.
  • Oók als je voor je reis vaccinaties hebt gehad, moet je toch een ziekenhuis of medisch centrum opzoeken voor aanvullende behandeling!

Snel handelen na een incident is essentieel, ook als je bent gevaccineerd!

Meer informatie