11 augustus 2022

Weren, kleren, smeren

Het is heel warm deze dagen. Het is lekker om verkoeling te zoeken op of bij het water, of aan het strand. Vergeet dan niet om jezelf goed in te smeren en let op dat je kind niet verbrandt.

Als een kind vaak verbrandt, vergroot dat de kans op huidkanker op latere leeftijd. Bescherm jezelf en je kind dus goed tegen de zon. Dat doe je door:

  • De zon te weren: blijf zoveel mogelijk uit de zon, vooral tussen 12 en 15 uur. Zoek de schaduw op of blijf binnen. Is je kind jonger dan 1 jaar? Houd je kind dan helemaal uit de directe zon.
  • Het dragen van de juiste kleren: draag beschermende, lichte kleding, doe een zonnebril en een zonnehoed op. Laat kinderen niet te lang in hun blootje of in zwemkleding lopen, maar trek ze op tijd een droog shirtje aan. Natte kleren laten meer UV-straling door.
  • Veel te smeren: smeer je huid goed in met zonnebrandcrème met een hoge factor, minimaal factor 30 voor volwassenen en voor kinderen minimaal factor 50. Smeer je kind een half uur voor het naar buiten gaat in. Dan kan de crème goed intrekken. Herhaal het insmeren regelmatig. En smeer opnieuw in na het zwemmen, ook al is de zonnebrandcrème waterbestendig. Ook als je in de schaduw zit moet je smeren!