23 september 2022

Werkbezoek staatssecretaris Van Ooijen aan Gezonde School

Maandag 19 september bracht VWS-staatssecretaris Maarten van Ooijen een werkbezoek aan Gezonde School. Het werkbezoek vond plaats op Christelijk Lyceum Veenendaal en bestond uit een rondleiding en een rondetafelgesprek. “De uitdagingen om de gezonde generatie steeds een stap dichterbij te brengen, zijn groot”, aldus de staatssecretaris, “samen moeten we manieren blijven vinden om die uitdagingen aan te gaan. De vastbeslotenheid waarmee het CLV en ook andere scholen in de buurt voortgang boeken naar een gezondere toekomst voor leerlingen is een inspirerend voorbeeld voor ons allemaal.”

Hier foto plaatsen

VWO-5 leerlingen Noortje en Anne-Britt verzorgden samen met de directeur onderwijs en de Gezonde School-coördinator de rondleiding. Op verschillende plekken in de school deelden medewerkers en leerlingen hun ervaringen over hoe de school werkt aan de gezondheid en gezondheidsvaardigheden van leerlingen. Aan bod kwamen de gezonde kantine, de zorgstructuur, de inzet op diversiteit en tegen discriminatie, nudging van een gezonde leefstijl en de vele sportactiviteiten op de school. CLV besloot al in 2013 Gezonde School te worden, was in 2018 de Sportiefste school van Nederland en heeft de themacertificaten Voeding en Welbevinden van Gezonde School behaald..

In het dna

Maarten van Ooijen: “Het Christelijk Lyceum Veenendaal straalt op allerlei manieren uit dat gezond leven in het DNA van de school zit. Van een gezonde kantine en veel bewegen, tot aandacht voor gezondheid in de lessen tot een indrukwekkend aanbod van zorg en ondersteuning voor leerlingen die iets extra’s nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze niet lekker in hun vel zitten. Maar ook voor een school die zoveel aandacht, tijd en energie stopt in gezondheid is het aanpoten in deze tijd. In heel Nederland heeft corona veel impact gehad op het mentaal welzijn van leerlingen.”

Onmisbare inzet van GGD

Na de rondleiding ging de staatssecretaris in gesprek met onder meer de wethouder volksgezondheid van Veenendaal, de directeur van GGD regio Utrecht en Gezonde School-coördinatoren van basisschool Juul, van SBO De Windroos en ROC Midden Nederland. Aan bod kwam de invloed van armoede, het onjuiste beeld dat werken aan een gezonde leefstijl veel tijd kost, het nut van het bespreekbaar maken van het thema relaties en seksualiteit en de onmisbare inzet van de Gezonde School-adviseurs van de GGD’en bij het werken aan gezondheidsbevordering via het onderwijs. Carola Koper, directeur GGD regio Utrecht:“We zien dat het programma Gezonde School succesvol is, ook op het Christelijk Lyceum Veenendaal. De Gezonde School-aanpak werkt als een kapstok, om integraal en duurzaam te werken aan verschillende gezondheidsthema’s. Gezonde School biedt een ultieme kans om ook in te spelen op actuele ontwikkelingen, bijvoorbeeld rondom mentale gezondheid.”

Structureel aandacht

Iris Kummeling, programmamanager Gezonde School: “Het gesprek met verschillende betrokkenen illustreerde weer dat scholen een belangrijke schakel zijn in de keten van de totale gezonde ontwikkeling van kinderen en jongeren. Het is noodzakelijk om daarbij speciale aandacht te hebben voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties. We zijn blij met deze oprechte belangstelling van de staatssecretaris! Het is en blijft ook in de toekomst van belang dat er structureel aandacht is voor de gezondheid van kinderen en jongeren en dat zij goede gezondheidsvaardigheden aangeleerd krijgen. De Gezonde School-aanpak is voor elke school een beproefde werkwijze om daaraan te werken.”