Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Aanmelden hittewaarschuwingen

 

Men spreekt van een periode van aanhoudende hitte als de gemiddelde dagtemperatuur 27°C of hoger bedraagt, over een periode van vier dagen of langer. Ouderen vormen de grootste risicogroep, maar ook mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen hebben een groter gezondheidsrisico.

Gezondheidseffecten aanhoudende hitte

Als warme weersomstandigheden meerdere dagen aanhouden, kan dit leiden tot een verminderd welzijn en gezondheidsproblemen. De warmte kan resulteren in algemene hinder zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn en huidklachten (zoals jeuk en uitslag met blaasjes). Ook kunnen als gevolg van de hitte klachten optreden zoals kramp, misselijkheid, uitputting en flauwte. In extreme gevallen kan iemand zelfs bewusteloos raken. Uitdroging kan met name bij ouderen en mensen met hart- en vaataandoeningen leiden tot verstoring van de doorbloeding van vitale organen (hart, longen, hersenen, nieren) met mogelijk levensbedreigende gevolgen. Ook in Nederland zijn extra sterfgevallen te betreuren bij aanhoudend warm weer.

Aanmelden hitteberichten

De GGD ontvangt bericht van het RIVM wanneer het hitteplan zal worden geactiveerd. GGD regio Utrecht biedt u de gelegenheid om zich aan te melden voor onze mailinglist om deze berichten ook te ontvangen. Zo kunt ook u zich als instelling of burger voorbereiden op periodes van aanhoudende hitte. Óf het hitteplan wordt geactiveerd is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de dagtemperatuur en de duur van de verwachte hitteperiode, maar ook van bijvoorbeeld de temperatuur van de nachten. 

Ik wil mij graag aanmelden om de hitteberichten te ontvangen.