Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Hepatitis A beroepsgroepen

 

Hepatitis A is een zeer besmettelijke virusinfectie van de lever. Dit virus komt onder andere voor in ontlasting. 

Besmettelijkheid hepatitis A.

Besmetting vindt op verschillende manieren plaats. Bijvoorbeeld via beroepsmatig contact met ontlasting besmet materiaal, handen, voorwerpen, voedsel en water. Mensen die zelf besmet zijn, vormen zelf ook weer een bron van nieuwe infecties.

Risico beroepsgroepen op hepatitis A.

De beroepsgroepen die met ontlasting of met ontlasting besmet materiaal in aanraking komen, hebben een verhoogd risico op een hepatitis A infectie.

Vaccin en beschermingsduur hepatitis A.

De vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit een serie van twee vaccins, met een tussenpoos van minimaal 6 maanden. De beschermingsduur is 30 jaar.

Als hepatitis B ook wordt geadviseerd, kunt u kiezen voor een combinatievaccin hepatitis A+B. Deze vaccinatie bestaat uit een serie van 3 vaccins, die binnen 6 maanden wordt gegeven. De vaccinatie wordt gevolgd door een bloedonderzoek voor een titerbepaling.

Wat is een titerbepaling en wanneer moet dat?

Ongeveer 4 tot 6 weken na de 3e vaccinatie tegen hepatitis B of A+B kunt u uw titer laten bepalen. Een titerbepaling is een bloedonderzoek waarbij wordt gekeken of uw lichaam voldoende antistoffen tegen hepatitis B heeft aangemaakt. Het bloedonderzoek wordt uitgevoerd door het Huisartsenlaboratorium, u krijgt de uitslag van de GGD.