Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Maternale kinkhoest

 

Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby's die nog niet zijn ingeënt. Sinds 16 december 2019 krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap een gratis kinkhoestvaccinatie aangeboden. Hierdoor zijn baby's meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. De vaccinatie is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Op deze pagina vindt u informatie over de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren.

Kinkhoest en jonge baby's

Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken. Het wordt ook wel de '100 dagen hoest' genoemd. Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby’s. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden.  Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

De eerste maanden niet beschermd

Baby’s krijgen in Nederland een inenting tegen kinkhoest wanneer ze twee maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Veel baby’s die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste maanden na de geboorte.

Vaccinatie tijdens zwangerschap

Om baby's toch meteen te beschermen, kunnen zwangere vrouwen zich tegen kinkhoest laten vaccineren. Dat kan vanaf de 22e week in de zwangerschap. De zwangere vrouw maakt na vaccinatie antistoffen aan, die antistoffen gaan via de navelstreng naar de baby. Baby's zijn dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte.  Sinds 16 december 2019 krijgen alle zwangere vrouwen in Nederland deze vaccinatie gratis aangeboden. 

Afspraak maken voor gratis vaccinatie

Zie www.ggdru.nl/zwanger

Scholing

Er is een gratis e-learning over de Maternale Kinkhoestvaccinatie via de website van de NSPOH  beschikbaar. Deze e-learning duurt ongeveer een uur.
Daarnaast is er een verdiepende e-learning beschikbaar over de achtergronden van het RijksVaccinatieProgramma (RVP). Deze gratis e-learning die ongeveer 3 uur duurt, is via de website van de NSPOH te  vinden. 

Meer informatie

Mocht u op de hoogte willen zijn van het laatste RVP nieuws, meldt u dan aan op deze website.