Schurft (scabiës) informatie

Schurft wordt ook scabiës genoemd. Het is een besmettelijke huidziekte. Iedereen kan het krijgen. Schurft gaat niet vanzelf over: een behandeling is altijd nodig. Naast de behandeling zijn er ook maatregelen voor thuis, zoals het wassen van kleding en beddengoed. Schurft komt regelmatig voor in Nederland. 

Wat zijn de klachten bij schurft?

Bij schurft kun je last krijgen van:

  • jeuk
  • blaasjes
  • rode bultjes

Hoe krijg je schurft?

Schurft is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door de schurftmijt. Dit is een erg klein beestje dat je niet kunt zien met je ogen. De mijt graaft gangetjes in de huid en legt daar eitjes.

Schurft komt vaak voor bij groepen mensen die dicht op elkaar leven. Je kunt besmet raken door contact met de huid van iemand die schurft heeft. Dat contact moet langer dan 15 minuten zijn.

Het hebben van schurft heeft niks te maken met een slechte hygïene, het kan iedereen overkomen.

Ik denk dat ik schurft heb, wat nu?

Denk je dat jij, of iemand anders in je gezin of huis schurft heeft? Maak dan een afspraak bij je huisarts. Heb je schurft en denk je dat je iemand anders besmet hebt? Vertel het die persoon, en zeg ze naar de huisarts te gaan. Ben je student en heb je geen huisarts in Utrecht? Kijk dan op Huisartsen in Utrecht | Utrecht Studentenstad.

Meer informatie over schurft (scabiës)

Wil je meer weten over de behandeling van schurft, of het schurft-spreekuur? Ben je benieuwd of je moet meebehandelen als je huisgenoot contact heeft gehad met iemand die schurft heeft? Wil je meer weten over schurft in studentenhuizen? Hier lees je alles over je schurft.