Milieu en Gezondheid

Bij Team Milieu en Gezondheid kun je terecht voor informatie en advies over -het risico op- gezondheidsklachten door het milieu. Dat kan zijn het binnenmilieu, in huis en het buitenmilieu, de leefomgeving. Ook kun je ons vragen stellen over hoe je jouw omgeving juist gezonder kan maken.

Vragen over milieu en gezondheid

Heb je een vraag over milieu en gezondheid, waarover je persoonlijk advies wil? Mail dan de vraag met je telefoonnummer en woonplaats naar mmk@ggdru.nl. Je krijgt binnen 3 werkdagen een reactie. Heeft je vraag spoed? Bel dan naar het algemene nummer van de GGD (030-608 60 86) en we bellen je zo snel mogelijk terug. We beantwoorden bijvoorbeeld vragen over: 

  • Schimmels in huis;  
  • Vervuilde lucht, grond of water;  
  • Geluid;  
  • Schadelijke stoffen; 
  • Gezond opgroeien;  
  • Zomer en hitte;  
  • Overlast door ongedierte en schadelijke planten.

Hieronder een selectie van de onderwerpen. Je kun je rechtstreeks op een onderwerp klikken, deze linken gaan naar de website ggdleefomgeving.nl.

Hittewaarschuwingen

Als warm weer meerdere dagen aanhoudt, kan dit zorgen voor gezondheidsproblemen. Lees hier meer over op ggdleefomgeving.nl.
Wil je op de hoogte worden gebracht als er een periode van aanhoudende hitte aankomt? Meld je dan aan voor de hittewaarschuwingen van de GGD.

Aanmelden hitteberichten

De GGD ontvangt bericht van het RIVM wanneer het hitteplan wordt geactiveerd. GGD regio Utrecht geeft je de mogelijkheid om je aan te melden voor de mailinglist. Zo kun je als instelling of inwoner voorbereidingen treffen op periodes van aanhoudende hitte.
Óf het hitteplan wordt geactiveerd is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de dagtemperatuur en de duur van de verwachte hitteperiode, maar ook van bijvoorbeeld de temperatuur van de nachten.

Handige websites

Uitkomsten onderzoek Houtrook en Energiecrisis

In februari 2023 vulden 7.827 mensen van het inwonerspanel van GGD regio Utrecht een online vragenlijst in. Lees de resulaten in deze infographic.