Milieu en gezondheid

Zorgprofessionals kunnen bij Team Milieu en Gezondheid terecht voor informatie, advies en overleg. Ook kunnen we een bijdrage leveren aan casuïstiekbespreking of nascholing op specifieke onderwerpen.

Kwikmeter

Let op bij kwik uit oudere apparaten

In veel huishoudelijke en professionele apparatuur is kwik verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan elektronica met kwiklampen, TL verlichting en spaarlampen. Als daaruit kwik vrijkomt is het gezondheidsrisico relatief klein. Sommige apparaten bevatten echter genoeg kwik om zowel op korte als lange termijn gezondheidsschade te veroorzaken. Dit zijn vooral (koorts)thermometers (0,5-3 gram kwik), oude bloeddrukmeters (150 gram) en barometers (100-900 gram).

Bij Team Milieu en Gezondheid kun je terecht voor informatie, advies en overleg

Het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • Overleg over gezondheidsklachten bij een patiënt die mogelijk kunnen samenhangen met milieufactoren zoals luchtverontreiniging, schimmel in huis of bedrijfsmatige activiteiten;
  • Afstemming over aanpak van ingewikkelder casuïstiek zoals het ervaren van laagfrequent geluid en SOLK;
  • Bezorgdheid bij een patiënt over mogelijke gezondheidsrisico’s van een milieufactor zoals asbest, windturbines of hoogspanningslijnen;
  • Vragen over waargenomen ziekte-/kankerclusters waarbij men een verband met milieufactoren vermoedt.

Informatie en contact team milieu en gezondheid

De GGD beschikt over een multidisciplinair team met adviseurs milieu en gezondheid, verpleegkundigen en een arts. Je kunt de patiënt naar onze informatie of ons team verwijzen of zelf contact opnemen voor overleg met de GGD. Voor veel vragen over milieufactoren kunnen patiënten informatie vinden op de pagina Milieu en gezondheid.

De contactgegevens van ons team voor zowel bewoners als (zorg)professionals zijn:
mmk@ggdru.nl. Mail de vraag en je krijgt binnen 3 werkdagen een reactie.
Heeft een vraag spoed? Bel dan naar het algemene nummer van de GGD (030-608 60 86) en we bellen zo snel mogelijk terug.

Hittewaarschuwingen

Als warm weer meerdere dagen aanhoudt, kan dit zorgen voor gezondheidsproblemen. Lees hier meer over op ggdleefomgeving.nl.

Wil je op de hoogte worden gebracht als er een periode van aanhoudende hitte aankomt? Meld je dan aan voor de hittewaarschuwingen van de GGD.

Aanmelden hitteberichten

De GGD ontvangt bericht van het RIVM wanneer het hitteplan zal worden geactiveerd. GGD regio Utrecht geeft je de mogelijkheid om je aan te melden voor de mailinglist. Zo kun je als instelling of inwoner voorbereidingen treffen op periodes van aanhoudende hitte.

Óf het hitteplan wordt geactiveerd is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de dagtemperatuur en de duur van de verwachte hitteperiode, maar ook van bijvoorbeeld de temperatuur van de nachten. 

Ik wil mij graag aanmelden om de hitteberichten te ontvangen.