PrEP en PEP
Heb je een hoog risico op hiv? Dan kom je in aanmerking voor PrEP. Bij de GGD is een wachtlijst voor PrEP zorg. Veel huisartsen in Nederland bieden deze zorg ook.
PrEP zorg is voor mensen met een hoog risico op hiv. PrEP zijn pillen die je vóór en na de seks neemt zodat je geen hiv krijgt. Je kan PrEP bij een apotheek halen met een recept. Je krijgt het recept van een arts, bijvoorbeeld een GGD-arts of je huisarts.
GGD regio Utrecht heeft een wachtlijst voor PrEP-zorg. Je kunt je inschrijven op de wachtlijst via Aanmeldformulier Prep-zorg wachtlijst – GGDrU | GGDrU. Dit is geen garantie voor een plek.
Veel huisartsen in Nederland bieden PrEP-zorg. Neem daarom eerst contact op met je huisarts om te kijken of je daar PrEP-zorg kan krijgen.
De GGD kan huisartsen helpen met (het opstarten van) PrEP-zorg. Bel voor meer informatie naar: 030-800 3321. Dit nummer is voor inwoners én professionals.
Vanaf augustus 2024 is het PrEP-doosje van €7,50 niet meer beschikbaar bij alle GGD’en. Je kunt de PrEP dan met het recept van de GGD zelf bij een apotheek halen of bestellen.
Kijk op prepnu.nl voor de prijzen per apotheek. Meer weten over de veranderingen? Bezoek PrEP na 1 augustus 2024 | Man tot Man.
Vanaf 2024 heb je 2 vaste afspraken per jaar bij de GGD. Als het nodig is, kom je in overleg met de verpleegkundige vaker.
Het PEP-medicijn voorkomt dat je hiv krijgt en is voor mensen die een groot risico hebben gelopen op hiv. De PEP-kuur moet binnen 72 uur na de seks gestart worden.
Heb je risico gelopen op hiv en gebruik je geen PrEP? Zorg ervoor dat je binnen 72 uur na de seks start met PEP. Het PEP-medicijn zorgt dat je geen hiv krijgt.
- Je krijgt het PEP medicijn via de GGD of het ziekenhuis. In regio Utrecht via het UMC Utrecht.
- Buiten kantooruren: bel ’s avonds en in het weekend naar de spoedeisende hulp van het UMCU Utrecht (088 75 666 66).
- Tijdens kantooruren: bel de GGD op 030-800 33 21.
Het slikken van PEP is enkel nodig als de kans op hiv groot is, bijvoorbeeld wanneer:
- je anale seks hebt gehad zonder condoom met iemand die mogelijk hiv heeft, en je slikt geen PrEP, of
- je seks tegen je wil had, of
- je drugs gebruikt met een naald die een ander ook gebruikt
Check of je PEP nodig hebt via Onveilige seks? Misschien heb je PEP nodig | Man tot Man.
Je zorgverzekeraar vergoedt het PEP medicijn. PEP gaat wel van je eigen risico af.
Contact
Wil je in contact komen met team Seksuele Gezondheid? Kijk op deze pagina.
Meer informatie
Je kunt ons telefonisch bereiken: 030-800 33 21. Op werkdagen tussen 9.00-12.00 uur en tussen 13.30-16.30 uur.