Soa-test

Heb je seks zonder condoom? Dan kun je een soa krijgen. Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening. Je kunt klachten krijgen of ziek worden. Zonder dat je het in de gaten kun je ook een soa hebben. Gebruik je geen condoom? Dan kan je de soa doorgeven aan anderen. 

Wil je weten of je risico hebt gelopen en of je een soa-test moet doen? Vul dan via deze link een paar vragen in. Er volgt dan een advies.  
Informatie over soa’s en hiv vind je op de website van Soa Aids Nederland.

Spreekuren soa-test 

De afdeling Seksuele Gezondheid heeft spreekuren voor mensen die een soa-test willen doen. Helaas hebben wij niet voor iedereen plek. Je kunt bellen voor een afspraak als je: 

 • Jonger bent dan 25 jaar; 
 • Als man (ook) seks hebt met mannen; 
 • Transgender bent en (ook) seks hebt met mannen; 
 • Geld of spullen krijgt in ruil voor seks;  
 • Soa-klachten hebt; 
 • Gewaarschuwd bent voor een soa en/of hiv.

Op dit moment zijn er weinig plekken beschikbaar voor soa-testen bij ons. Het kan daarom zijn dat we je verwijzen naar jouw huisarts. Als je dat niet wil, kun je een soa-thuistest bestellen. Op de website van Soa Aids Nederland vind je een overzicht van betrouwbare aanbieders van deze soa-thuistesten.

Ga je liever naar een testlocatie toe, maar wel anoniem? Dan kun je naar: OneDayClinic.

Hoe gaat een soa test? 

De verpleegkundige of doktersassistent stelt je vragen over jouw seksuele contacten. Daarna volgt de test die bestaat uit een uitstrijkje en/of urineonderzoek. Dit mag je zelf uitvoeren op het toilet. Eventueel wordt er bloed bij jou afgenomen. Het kan zijn dat een verpleegkundige of arts je moet onderzoeken bij lichamelijke klachten. Overigens is het is geen probleem om de test te doen als je ongesteld bent. Tijdens het consult kun je vragen stellen over seks. Het consult duurt maximaal 30 minuten.  

Wanneer krijg je de uitslag? 

Binnen zeven werkdagen krijg je de uitslag van de test via sms of e-mail. 
Heb je een soa? Dan krijg je het bericht met de vraag om contact met ons op te nemen. Je hoort dan aan de telefoon om welke soa het gaat. Je kunt gelijk een afspraak maken voor de behandeling.  
Heb je geen soa? Dan krijg je het bericht dat alles goed is en dat er geen soa is gevonden. 

Tips voor de soa-test 

 • Zorg dat je tot 2 weken voor de test geen seks hebt zonder condoom. Dan weten we zeker dat de testuitslag betrouwbaar is.  
 • Ga tot 1 uur vóór de test niet meer plassen, het kan zijn dat je een urinetest krijgt. 
 • Heb je vragen of wil je praten over seksualiteit, liefde en/of relaties? Stel ze gerust!  
 • Wij zien iedereen die een afspraak heeft alleen. Je kunt wel met een begeleider komen. Partners worden niet tegelijk met jou getest en/of behandeld. Partners moeten zelf bellen voor een afspraak. 

Afspraak maken


Dinsdagmiddag 21 maart is de afdeling Seksuele Gezondheid gesloten. Gemaakte afspraken gaan gewoon door.

Bel 030-608 60 84, bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.30-12.00 uur:

 1. Voor het maken van een afspraak voor een soa-test.
 2. Voor het maken van een afspraak voor een sense gesprek.
  De doktersassistent aan de telefoon zal een paar vragen stellen om te kijken óf en wanneer je een afspraak kunt krijgen. 

Er zijn veel mensen die niet op hun afspraak verschijnen zonder bericht. Tegelijkertijd moeten we veel mensen telefonisch weigeren voor een afspraak omdat er geen plek is. En daarom hebben we deze regel: kom je twee keer zonder bericht niet op je afspraak? Dan ben je hier het komende jaar niet meer welkom voor een nieuwe afspraak. 

Locaties

 • Utrecht, Stadskantoor. Adres: Stadsplateau 1 (Jaarbeurszijde van Utrecht Centraal). 4e etage, wachtgebied ‘N’. Je hoeft je niet te melden.
  Je kunt parkeren in de parkeergarage ‘Croeselaan’. Vanaf daar is het nog 10 minuten lopen naar het Stadskantoor.
 • Amersfoort. Adres: Utrechtseweg 3e. Wanneer je voor het pand staat loop je naar de rechter ingang en druk je op de bel van Centrum Seksuele Gezondheid. Bij binnenkomst loop je de trap op. Je hoeft je niet te melden bij de balie. Je kunt plaatsnemen in de wachtkamer en je wordt vanzelf opgeroepen.
 • Houten. Adres: Onderdoor 158. De GGD bevindt zich direct naast het station Houten, achter in het bibliotheekgebouw. Je mag gaan zitten in de wachtkamer 04-18 jaar. Je hoeft je niet aan te melden. Je wordt vanzelf opgehaald. Parkeren kan naast de bibliotheek, dit is een blauwe zone waar een parkeerschijf nodig is.
 • Woerden. Adres: Polanerbaan 2. De GGD bevindt zich in het St. Antonius Ziekenhuis Woerden. Neem de hoofdingang en loop rechtdoor langs de receptie. Halverwege de gang aan de linkerkant bevinden zich de liften. Ga naar de 2e verdieping. De GGD bevindt zich vanuit de lift meteen rechts. Neem plaats in de wachtkamer 04-18 jaar. Je wordt vanzelf opgehaald.

Zorg dat je er op tijd bent. Ben je meer dan 10 minuten te laat? Dan kan je afspraak niet meer doorgaan.

Contact

Bel 030-800 33 21 voor:

 1. Uitslagen van de soa-test & behandelafspraak
 2. Overige vragen over soa of seksualiteit
 3. Intercollegiaal overleg

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00 uur en 13.30-16.30 uur. Dinsdagmiddag 21 maart is de afdeling Seksuele Gezondheid gesloten. Gemaakte afspraken gaan gewoon door.

Afspraak afzeggen 

Wil je je afspraak annuleren? Doe dit uiterlijk 24 uur van tevoren: via het online formulier of 030-800 33 21.

Contact Team Seksuele Gezondheid

Voor het maken van een afspraak, bel: 030-608 60 84 (ma t/m vr 09.30-12.00u). Voor de uitslag, een behandelafspraak, informatie of intercollegiaal overleg, bel: 030-800 33 21 (ma t/m vr 09.00-12.00u en 13.30-16.30u).