Soa-test

Heb je seks zonder condoom? Dan kun je een soa krijgen. Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening. Je kunt klachten krijgen of ziek worden. Zonder dat je het in de gaten kun je ook een soa hebben. Gebruik je geen condoom? Dan kan je de soa doorgeven aan anderen. 

Wil je weten of je risico hebt gelopen en of je een soa-test moet doen? Vul dan via deze link een paar vragen in. Er volgt dan een advies.  

Spreekuren soa-test 

De afdeling Seksuele Gezondheid heeft spreekuren voor mensen die een soa-test willen doen. Helaas hebben wij niet voor iedereen plek. Je kunt bellen voor een afspraak als je: 

 • Jonger bent dan 25 jaar; 
 • Als man (ook) seks hebt met mannen; 
 • Transgender bent en (ook) seks hebt met mannen; 
 • Geld of spullen krijgt in ruil voor seks;  
 • Soa-klachten hebt; 
 • Gewaarschuwd bent voor een soa en/of hiv.

Overzicht van onze testlocaties

Meer informatie over soa’s en hiv vind je op de website van Soa Aids Nederland  

Hoe gaat een soa test? 

De verpleegkundige of doktersassistent stelt je vragen over jouw seksuele contacten. Daarna volgt de test die bestaat uit een uitstrijkje en/of urineonderzoek. Dit mag je zelf uitvoeren op het toilet. Eventueel wordt er bloed bij jou afgenomen. Het kan zijn dat een verpleegkundige of arts je moet onderzoeken bij lichamelijke klachten. Overigens is het is geen probleem om de test te doen als je ongesteld bent. Tijdens het consult kun je vragen stellen over seks. Het consult duurt maximaal 30 minuten.  

Wanneer krijg je de uitslag? 

Binnen zeven werkdagen krijg je de uitslag van de test via sms of e-mail. 
Heb je een soa? Dan krijg je het bericht met de vraag om contact met ons op te nemen. Je hoort dan aan de telefoon om welke soa het gaat. Je kunt gelijk een afspraak maken voor de behandeling.  
Heb je geen soa? Dan krijg je het bericht dat alles goed is en dat er geen soa is gevonden. 

Tips voor de soa-test 

 • Zorg dat je tot 2 weken voor de test geen seks hebt zonder condoom. Dan weten we zeker dat de testuitslag betrouwbaar is.  
 • Ga tot 1 uur vóór de test niet meer plassen, het kan zijn dat je een urinetest krijgt. 
 • Heb je vragen of wil je praten over seksualiteit, liefde en/of relaties? Stel ze gerust!  
 • Wij zien iedereen die een afspraak heeft alleen. Je kunt wel met een begeleider komen. Partners worden niet tegelijk met jou getest en/of behandeld. Partners moeten zelf bellen voor een afspraak. 

Afspraak maken  

 • Bel: 030-608 60 84. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.30-12.00 uur. 
 • De doktersassistent aan de telefoon zal een paar vragen stellen om te kijken óf en wanneer je een afspraak kunt krijgen.  
 • Bel voor de uitslag, het maken van een behandelafspraak en bij vragen: 030-800 33 21. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00 uur en 13.30-16.30 uur.  

Zorg dat je er op tijd bent. Ben je later dan 10 minuten? Dan gaat jouw afspraak niet meer door. 

Afspraak afzeggen 

Wil je je afspraak annuleren? Doe dit uiterlijk 24 uur van tevoren bel naar 030-800 33 21 of via het online formulier.

Contact Team Seksuele Gezondheid

Voor het maken van een afspraak, bel: 030-608 60 84 (ma t/m vr 09.30-12.00u). Voor de uitslag, een behandelafspraak, informatie of intercollegiaal overleg, bel: 030-800 33 21 (ma t/m vr 09.00-12.00u en 13.30-16.30u).