Vaccinaties voor je werk of studie

In sommige beroepen heb je een verhoogd risico op infectieziekten. Bijvoorbeeld werk waarbij je in nauw contact komt met patiënten en er kans is op besmetting. Om je werk veilig te kunnen doen heb je dan vaccinaties nodig.

Vaccinaties voor werk of beroep 

Werk je bijvoorbeeld in de zorg, in de buitendienst van de gemeente, of heb je een ander beroep waarbij je in contact kunt komen met bloed of lichaamsvocht? Dan loop je risico op een infectieziekte. Ook als je werkt met dieren loop je risico op een besmetting. 

Tegen verschillende infectieziekten zijn vaccinaties mogelijk. Bijvoorbeeld tegen hepatitis B (leverontsteking), tetanus (DTP) of rabiës (hondsdolheid). Er is ook een vaccin tegen tekenencefalitis (FSME) en tegen de ziekte van Weil (leptospirose). 

Vaccinaties voor stage of studie in Nederland

Tijdens een studie of stage in bijvoorbeeld de zorg is het belangrijk om de gezondheid van iedereen te beschermen. Als student kun je individueel een afspraak maken als je voor een opleiding of stage in Nederland vaccinaties nodig hebt. Het kan ook zijn dat je via jouw onderwijsinstelling of werkgever vaccinaties kunt krijgen. Zij informeren je daarover of vraag het zelf na. 

Maak online een afspraak

Vaccinaties voor werk, stage of studie in het buitenland

Ga je voor je werkgever kort of lang lang op reis? Of ga je een studie volgen in het buitenland? Dan raden we je aan om een afspraak te maken op het reizigersspreekuur voor een persoonlijk reisadvies. Naast vaccinaties voor je werk of studie heb je misschien ook vaccinaties nodig tegen infectieziekten op je bestemming.

Wanneer je gaat studeren in de VS, dan heb je meestal aanvullende vaccinaties nodig. Het is erg belangrijk dat je alle gegevens van eerdere jeugd- en reisvaccinaties meeneemt naar het spreekuur. Alleen dan kunnen we de officiële vaccinatieformulieren voor je invullen. 
Het opvragen van jeugdvaccinatiegegevens kan bij Aanvraag Vaccinatiebewijs Rijksvaccinatieprogramma (formdesk).

Betaling vaccinaties voor werk, stage of studie

Vaak betaalt je werkgever of onderwijsinstelling de vaccinaties die je nodig hebt voor je werk, stage of studie. Vraag aan je werkgever of onderwijsinstelling hoe de betaling is geregeld vóór je naar het spreekuur komt. 

Werkgevers en onderwijsinstellingen

GGDrU helpt werkgevers en onderwijsinstellingen bij het vaccineren van groepen of individuele werknemers, vrijwilligers en studenten. Lees meer informatie hierover op onze website voor professionals.

Afspraak verzetten, afzeggen of vergeten

  • Afzeggen van de afspraak kan tot 24 uur van tevoren zonder kosten. Daarna berekenen wij per persoon de kosten van een eerste consult.
  • Voor het verzetten of afzeggen van een afspraak klik je op het blauwe blokje in de afspraakbevestiging (email).
  • Je bent je afspraak vergeten. We moeten helaas per persoon de kosten van een eerste consult berekenen. Je kunt online een nieuwe afspraak maken.
vrouw ontvangt het gele reisvaccinatie boekje

Afsprakenbureau Reisadvies

Op werkdagen tussen 08:30-12:30 uur via 030-608 60 60. Of via e-mail.

Mail afdeling Reisadvies