2 augustus 2024

Verandering testbeleid chlamydia vanaf 2025

Vanaf januari 2025 verandert het landelijk testbeleid voor chlamydia. Als je geen klachten hebt, is het niet meer nodig om je te laten testen en te behandelen voor chlamydia.

Hier foto plaatsen

Nieuwe inzichten uit de wetenschap

Het nieuwe testbeleid volgt uit wetenschappelijke onderzoeken. De meeste chlamydia-infecties leiden niet tot klachten en verdwijnen vanzelf zonder behandeling. De kans op verminderde vruchtbaarheid door chlamydia zonder klachten is minimaal.

Daarnaast heeft het op grote schaal testen en behandelen van chlamydia zonder klachten niet geleid tot minder chlamydia-infecties in Nederland. 

Door mensen zonder klachten niet meer te testen op chlamydia, voorkomen we onnodige behandelingen met antibiotica. Daarmee gaan we antibiotica-resistentie (bacteriën die ongevoelig worden voor antibiotica) tegen.

Laat je in de volgende situaties testen op chlamydia

Bij klachten

Meestal geeft chlamydia geen klachten, maar als iemand wél klachten krijgt, gebeurt dat één tot drie weken na het sekscontact met iemand die chlamydia heeft. Klachten kunnen zijn:  

  • pijnlijke of branderig gevoel bij het plassen 
  • veranderde (waterige) vaginale afscheiding of afscheiding uit de penis
  • bloedverlies tussen de menstruaties in 
  • pijn of bloedverlies bij seksueel contact 
  • pijn in de onderbuik 
  • irritatie of jeuk bij de anus 
  • (bloederige) afscheiding bij de ontlasting en diarree 

Bij een partner met chlamydia 

Testen is nodig wanneer er bij de huidige partner chlamydia is vastgesteld én die persoon klachten van chlamydia heeft. De huidige sekspartner is de sekspartner met wie er ook na de behandeling nog sekscontact is.

Check onze pagina Soa-test voor meer informatie en om te zien of je in aanmerking komt voor een soa-test bij GGD regio Utrecht.

Condoomgebruik

Het gebruik van condooms kan chlamydia helpen voorkomen. Condooms verkleinen ook de kans om andere soa, zoals gonorroe, syfilis en hiv, te krijgen. Voor personen kunnen condooms voor meer regie over de kinderwens zorgen. En voor mensen met een vagina helpen ze om bacteriële overgroei (bacteriële vaginose) te voorkomen.

Meer informatie