Vaccinaties op maat (VOM)
Vaccinaties kunnen je helpen gezond te blijven. In Nederland worden de meeste vaccinaties gratis aangeboden door de overheid, bijvoorbeeld jeugdvaccinaties en de griepprik. Er zijn ook vaccinaties die niet gratis zijn, maar waar je wel voor kunt kiezen.
Vaccinaties tegen infectieziekten
Vaccinaties kunnen zinvol zijn als je meer risico loopt op een infectieziekte doordat je bijvoorbeeld een slechtere afweer hebt, door medicijngebruik of door leeftijd.
Ook als je gezond bent kunnen virussen en bacteriën je ziek maken. Je kunt niet alleen zelf ziek worden, maar ook anderen besmetten.
Bij Vaccinaties op Maat kun je vaccinaties krijgen die niet in het Rijksprogramma zijn opgenomen, maar die wel een gezondheidswinst kunnen opleveren. Je maakt hiervoor een afspraak op het spreekuur van Vaccinaties op Maat. De vaccinatie betaal jezelf na afloop van je afspraak.
HPV-vaccinatie op maat
GGDrU biedt binnen het Rijksvaccinatieprogramma gratis HPV-vaccinaties voor verschillende doelgroepen aan. Je leest hier meer over de vaccinaties voor de doelgroepen kinderen van tien jaar en ouder en jongvolwassen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003.
Voor de doelgroep 26 jaar en ouder én voor doelgroepen die niet meer worden opgeroepen, is er de mogelijkheid tot vaccineren op maat tegen HPV. Wij vaccineren binnen dit programma met het Gardasil 9® vaccin voor bescherming tegen kanker door HPV en genitale wratten.
Wat is HPV en hoe krijg je het?
HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit is een virus dat verschillende soorten kanker kan veroorzaken. Baarmoederhalskanker komt hiervan het meest voor, maar HPV veroorzaakt ook kanker aan mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, de anus en de penis.
HPV is heel besmettelijk. Het virus wordt overgedragen via de handen, huid, of mond als je seks hebt met iemand die besmet is. Een condoom beschermt hier dus niet tegen. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken.
Bescherming tegen HPV
Vaccinatie met het Gardasil 9® vaccin geeft bescherming tegen 9 typen HPV. Als je je laat vaccineren, bescherm je jezelf én anderen tegen HPV. Het is geen 100% bescherming, maar je hebt hierdoor een veel kleinere kans op kanker door HPV. Ook ben je beschermd tegen genitale wratten.
Je hebt 2 vaccinaties nodig met minimaal 5 maanden ertussen voor een goede bescherming.
Gebruik je medicijnen of ga je medicijnen gebruiken die je afweer remmen? Dan krijg 3 vaccinaties voor een goede bescherming. Dit geldt ook voor mensen met HIV en voor vrouwen vóór of na behandeling van voorstadia van baarmoederhalskanker (CIN 2-3).
Let op: Een arts checkt tijdens het spreekuur altijd jouw gezondheidssituatie. Het kan heel soms zijn dat er een reden is om de vaccinatie NIET te geven.
Heb je vragen over jouw gezondheid en HPV-vaccinatie?
Kijk voor meer informatie op HPV | GGD Vaccinaties op Maat
Gordelroos
Gordelroos wordt veroorzaakt door het waterpokken-virus. Van de kinderen die in Nederland opgroeien heeft een groot deel (95%) als ze 6 jaar zijn waterpokken gehad. De waterpokken verdwijnen, maar het virus blijft aanwezig in het zenuwstelsel. Later kan het weer actief worden en dan komen er pijnlijke blaasjes aan één kant van het lichaam, meestal op de bovenhelft of in het gezicht.
Als je ouder bent dan 50 jaar neemt het risico op gordelroos toe. Dit heeft te maken met de natuurlijke veroudering van je immuunsysteem. Ook als je een verminderde afweer hebt door ziekte of medicijngebruik heb je meer kans op gordelroos.
Tegen gordelroos kun je je laten vaccineren met het vaccin Shingrix®. Je hebt 2 vaccinaties nodig voor een goede bescherming. De tweede vaccinatie volgt 2 tot 6 maanden na de eerste. De verwachting is dat je na 2 vaccinaties ongeveer 15 jaar beschermd bent.
Let op: Een arts checkt tijdens het spreekuur altijd jouw gezondheidssituatie. Het kan heel soms zijn dat er een reden is om de vaccinatie NIET te geven.
Wat is meningokokkenziekte en hoe krijg je het?
Meningokokken zijn bacteriën die in de keel- en neusholte zitten. Je kunt de bacteriën bij je hebben zonder dat je zelf ziek bent of wordt. Wel kun je een ander besmetten. Door hoesten, niezen en praten komen er druppeltjes in de lucht waarin de bacteriën zitten. Iemand anders ademt de druppeltjes in en kan dan besmet raken. Ook door zoenen kun je de bacterie overdragen.
Iedereen kan de ziekte krijgen. Vooral jonge kinderen en tieners hebben meer kans om ziek te worden.
Als je ziek wordt dan kun je bloedvergiftiging krijgen of hersenvliesontsteking. Het begint vaak met een grieperig gevoel en (hoge) koorts. De ziekte kan snel erger worden. Bij een stijve, zere nek en/of paars/rode puntjes in de huid is snel handelen en naar een arts gaan van levensbelang.
Wat kun je doen om meningokokkenziekte te voorkomen?
Er zijn verschillende typen meningokokken. In Nederland krijgen kinderen van 14 maanden én 14 jaar een gratis vaccinatie tegen Meningokokken ACWY vanuit het Rijksvaccinatieprogramma (sinds 2018). Lees hier meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma.
Heb je deze prikken niet gehad, dan kun je ervoor kiezen deze bij Vaccinaties op Maat alsnog te halen. Je betaalt dan zelf de vaccinatiekosten. Het vaccin Nimenrix® is geschikt voor baby’s vanaf 6 weken en er zijn twee vaccinaties nodig. Aan kinderen (vanaf 6 maanden), tieners en volwassenen wordt één vaccinatie met Nimenrix® gegeven.
De beschermingsduur is tenminste 10 jaar als je de vaccinatie op of later dan je 11e jaar krijgt. Voor het 11e jaar vaccineren geeft wel bescherming, maar met een kortere beschermingsduur. Je bent voor ongeveer 90 % beschermd.
Voor wie is een vaccinatie Meningokokken ACWY belangrijk?
Reizigers:
- Voor reizigers naar Mekka, zowel volwassenen als kinderen vanaf 1 jaar, is vaccinatie verplicht. Maak online een afspraak bij Reisadvies.
- Als je langer dan 6 weken op reis gaat naar een gebied met een hoog risico op besmetting en/of daar gaat werken. Maak een afspraak bij Reisadvies.
Risicogroepen:
- Kinderen onder de 5 jaar, tieners en jongvolwassenen.
- Mensen die geen milt of een niet werkende milt hebben of een verminderde miltfunctie.
- Mensen die het medicijn Eculizumab (Soliris) gebruiken (aHUS syndroom).
- Mensen die nauw contact hebben met iemand die de meningokokkenziekte heeft of heeft gehad.
Vaccinatie meningokokken type B
Naast Meningokokken ACWY is er een vaccinatie tegen meningokokken type B mogelijk. Deze vaccinatie zit niet standaard in het Rijksvaccinatieprogramma. Je kunt hiervoor kiezen en een afspraak maken voor het spreekuur Vaccinaties op Maat. Wij vaccineren met het vaccin Bexsero®. Dit vaccin kan gegeven worden aan baby’s vanaf 2 maanden, kinderen, tieners en volwassenen. Afhankelijk van de leeftijd is een serie van 2 of 3 vaccinaties nodig.
De verwachting is dat de beschermingsduur na een complete serie minstens 2 jaar is en dat de bescherming ongeveer 80% is.
Voor wie is een vaccinatie Meningokokken B belangrijk?
- Kinderen onder de 5 jaar en jongeren tussen de 15 en 25 jaar.
- Mensen die geen milt of een niet werkende milt hebben of een verminderde miltfunctie.
- Mensen die het medicijn Eculizumab (Soliris) gebruiken (aHUS syndroom).
- Mensen met een complementdeficiëntie, eventueel familiair, zoals deficiëntie van C3, C5-C8, properdin.
Let op: Een arts checkt tijdens het spreekuur altijd de gezondheidssituatie. Het kan heel soms zijn dat er een reden is om de vaccinatie NIET te geven.
Afspraak maken voor het spreekuur
De spreekuren voor Vaccinaties op Maat zijn in Utrecht en Amersfoort. Bel voor een afspraak naar het Afsprakenbureau Reisadvies op 030-608 60 60 (08:00-12:00 uur).
Meenemen naar spreekuur
- Je vaccinatieboekje of andere bewijzen van inenting (jeugdvaccinaties en/of reisvaccinaties)
- Opvragen jeugdvaccinatiegegevens kan bij het RIVM via Aanvraag Vaccinatiebewijs Rijksvaccinatieprogramma (formdesk.com)
- Een geldig identiteitsbewijs: paspoort, rijbewijs of ID-kaart
- Pinpas. Je kunt alleen met PIN betalen
Afspraak verzetten of afzeggen
- Wil je de afspraak verzetten? Bel dan naar het Afsprakenbureau Reisadvies op 030-608 60 60 voor een nieuwe afspraak.
- Wil je de afspraak afzeggen? In de afspraakbevestiging in je e-mail kun je op het blauwe blokje klikken om je afspraak te annuleren. Of je belt naar het Afsprakenbureau Reisadvies op 030-608 60 60.
- Annuleren kan zonder kosten tot 24 uur vóór de afspraak. Daarna berekenen we per persoon de kosten van één consult.
Meer informatie
Contact
Afsprakenbureau Reisadvies: op werkdagen tussen 08:00-12:00 uur via 030 608 60 60. Wanneer je een mail stuurt vergeet dan niet je geboortedatum, BSN (laatste 3 cijfers) en mobiele nummer -voor veilige beantwoording- door te geven.
Bel met team Reisadvies