Vaccinaties op maat (VOM)

Vaccinaties kunnen je helpen gezond te blijven. In Nederland worden de meeste vaccinaties gratis aangeboden door de overheid, bijvoorbeeld jeugdvaccinaties en de griepprik. Er zijn ook vaccinaties die niet gratis zijn, maar waar je wel voor kunt kiezen.

HPV-vaccinatie op maat

GGDrU biedt binnen het Rijksvaccinatieprogramma gratis HPV-vaccinaties voor verschillende doelgroepen aan. Je leest hier meer over de vaccinaties voor de doelgroepen kinderen van tien jaar en ouder en jongvolwassen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003.

Voor de doelgroep 26 jaar en ouder én voor doelgroepen die niet meer worden opgeroepen, is er de mogelijkheid tot vaccineren op maat tegen HPV. Wij vaccineren binnen dit programma met het Gardasil 9® vaccin voor bescherming tegen kanker door HPV en genitale wratten.

Wat is HPV en hoe krijg je het?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit is een virus dat verschillende soorten kanker kan veroorzaken. Baarmoederhalskanker komt hiervan het meest voor, maar HPV veroorzaakt ook kanker aan mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, de anus en de penis.

HPV is heel besmettelijk. Het virus wordt overgedragen via de handen, huid, of mond als je seks hebt met iemand die besmet is. Een condoom beschermt hier dus niet tegen. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken.

Bescherming tegen HPV

Vaccinatie met het Gardasil 9® vaccin geeft bescherming tegen 9 typen HPV. Als je je laat vaccineren, bescherm je jezelf én anderen tegen HPV. Het is geen 100% bescherming, maar je hebt hierdoor een veel kleinere kans op kanker door HPV. Ook ben je beschermd tegen genitale wratten.

Je hebt 2 vaccinaties nodig met minimaal 5 maanden ertussen voor een goede bescherming.

Gebruik je medicijnen of ga je medicijnen gebruiken die je afweer remmen? Dan krijg 3 vaccinaties voor een goede bescherming. Dit geldt ook voor mensen met HIV en voor vrouwen vóór of na behandeling van voorstadia van baarmoederhalskanker (CIN 2-3)

Let op: Een arts checkt tijdens het spreekuur altijd jouw gezondheidssituatie. Het kan heel soms zijn dat er een reden is om de vaccinatie NIET te geven.

Heb je vragen over jouw gezondheid en HPV-vaccinatie? Stuur een e-mail naar: vom@ggdru.nl.

Afspraak maken voor het spreekuur

Het spreekuur voor Vaccinaties Op Maat is in Utrecht op dinsdagavond van 17.30 tot 20.15 uur. We werken op afspraak. Je meld je aan de balie van Reisadvies.

Een afspraak maak je uitsluitend telefonisch. Bel naar het Afsprakenbureau Reisadvies (tel. 030 608 6060) van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur.

Meenemen naar spreekuur

Afspraak verzetten of afzeggen 

  • Wil je de afspraak verzetten of afzeggen? Bel dan naar het Afsprakenbureau Reisadvies (tel. 030 608 6060) voor een nieuwe afspraak. Of stuur een mail naar vom@ggdru.nl.
  • Afzeggen kan tot 24 uur van tevoren zonder kosten. Daarna brengen wij € 27,50 per persoon in rekening.

Contact

Afsprakenbureau Reisadvies: op werkdagen tussen 8.30 en 12.30 uur via 030 6086060 of via email vom@ggdru.nl Wanneer je een mail stuurt vergeet dan niet je geboortedatum, BSN (laatste 3 cijfers) en mobiele nummer -voor veilige beantwoording- door te geven.

Stuur email naar vom@ggdru.nl