Vaccinaties voor kinderen en jongeren
Alle kinderen hebben het recht om gezond en veilig op te groeien. Vaccinaties voor kinderen en jongeren zijn daarom belangrijk. De vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma beschermen kinderen tegen ernstige ziektes, zoals kinkhoest en polio. De prikken worden gratis gegeven bij de Jeugdgezondheidszorg van GGD regio Utrecht. Dat gebeurt op het consultatiebureau of tijdens een vaccinatiemiddag bij jou in de buurt.
Vaccinaties en de afspraak
Vaccinatie van kinderen en jongeren gebeurt op verschillende leeftijden. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) stuurt informatie hierover naar ouders via de post. De prikken en de leeftijden waarop ze gegeven worden staan in dit schema.

Een afspraak maken
Je krijgt een uitnodiging voor de prikken. Baby’s en peuters krijgen de vaccinaties op het consultatiebureau. Schoolkinderen worden geprikt tijdens een vaccinatiemiddag bij jou in de buurt.
Neem het volgende mee naar het consultatiebureau of een vaccinatiemiddag:
- De oproepkaarten van het RIVM;
- Het vaccinatiebewijs van het RIVM: dit is het stempelboekje waarin de prikken opgeschreven worden.
Je kind wordt tijdens afspraken op het consultatiebureau van GGD regio Utrecht gevaccineerd.
In de eerste vier jaar van jouw kind krijg je uitnodigingen voor onderstaande vaccinaties:
Leeftijd | Inenting 1 | Inenting 2 |
---|---|---|
3 maanden |
||
5 maanden |
||
11 maanden |
||
14 maanden |
||
4 jaar |
NB: Soms is een extra DKTP Hib HepB vaccinatie op de leeftijd van 2 maanden nodig. Dat is nodig als de moeder niet gevaccineerd is tegen kinkhoest in de zwangerschap en in bijzondere situaties. De jeugdarts bespreekt dit met je.
De vaccinatiedagen worden in groepsverband gepland op een locatie in of dichtbij jouw woonplaats.
9-jarigen krijgen een uitnodiging voor een DTP- en BMR-prik. In 2023 worden de kinderen uitgenodigd die in 2014 zijn geboren. De vaccinatiedagen worden verspreid over het jaar ingepland, meestal op een woensdag. In elke gemeente zal een vaccinatieronde plaatsvinden, soms duurt dit meerdere woensdagen achter elkaar.
HPV vaccinatie voor jongeren
HPV is een virus: het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je gemakkelijk zonder dat je het weet iemand anders besmetten.
Ieder jaar krijgen naar schatting 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. Het HPV-vaccin beschermt je tegen 6 soorten kanker. Namelijk baarmoederhalskanker, kanker aan mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, de anus en de penis.
Als je je laat vaccineren, bescherm je jezelf én anderen tegen HPV. Het is geen 100% bescherming, maar je hebt hierdoor een veel kleinere kans op kanker door HPV.
Uitnodiging voor vaccinatie tegen het HPV-virus voor jongeren van 10 t/m 18 jaar
Van 13 maart t/m 21 april heeft de eerste vaccinatieronde tegen het HPV virus plaatsgevonden.
Jongens en meisjes die dit jaar 10 worden (geboren in 2013) hebben hiervoor automatisch een uitnodiging per brief ontvangen. Ook de jongeren uit geboortejaar 2012 t/m 2004 die (nog) in aanmerking komen voor een vaccinatie tegen het HPV virus, hebben een uitnodiging ontvangen.
In onderstaand overzicht is te zien welke geboortejaren dit jaar zijn uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie. Ook is te zien welke geboortejaren vorig jaar een uitnodiging hebben ontvangen.

In totaal krijg je een serie van 2 vaccinaties. Een halfjaar na de eerste vaccinatie krijg je een uitnodiging voor de tweede (laatste) vaccinatie.
Vanaf 19 september t/m 3 november zal de 2e vaccinatieronde tegen het HPV virus plaatsvinden. Hiervoor ontvangen de jongeren die dit voorjaar zijn uitgenodigd en de 1e HPV vaccinatie hebben gehaald, automatisch een uitnodiging voor de 2e vaccinatie.
Heb je de vaccinatie gemist
Meisjes en jongens die dit voorjaar aan de beurt waren voor vaccinaties tegen het HPV virus maar hun 1e vaccinatie hebben gemist, ontvangen automatisch weer een uitnodiging voor de vaccinatieronde in het najaar.
Ben je vorig jaar al uitgenodigd en heb je geen vaccinaties tegen het HPV-virus gehaald maar wil je wel graag vaccinaties, dan kun je bellen naar GGD regio Utrecht voor een afspraak: 030- 694 00 30. We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30–17.00 uur.
Meer informatie over HPV en de vaccinatie
Wil je meer lezen over HPV of de vaccinatie, lees dan verder op de website van het RIVM: HPV-vaccinatie voor jongeren
Meer informatie
Op zoek naar HPV-informatie voor 18 jaar en ouder?
In het jaar dat jongeren 14 worden (geboortejaar 2009) krijgen zij een uitnodiging voor de vaccinatie tegen de meningokokkenziekte ACWY. De vaccinatiesessies vinden plaats van half mei tot eind juni. Lees verder.
Vaccinaties-afspraak wijzigen
Lukt het echt niet om te komen op de tijd en datum die vermeld staan in de brief van het RIVM? Bel dan naar GGDrU voor een nieuwe afspraak: 033-460 00 46 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00-17.00 uur).
Vaccinatie inhalen
Heeft je kind een vaccinatie gemist of wil je weten of je kind een vaccinatie heeft gemist? Bel dan naar GGD regio Utrecht: 033-460 00 46 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00-17.00 uur).
Informatie delen met het RIVM
Het RIVM regelt het Rijksvaccinatieprogramma in Nederland. Het RIVM stuurt informatie via de post naar ouders en jongeren. Daarnaast houdt het RIVM bij of een kind zijn prikken op tijd heeft gekregen en of het Rijksvaccinatieprogramma goed werkt.
De Jeugdgezondheidszorg noteert in het dossier van het kind welke prik gegeven is. Als je toestemming geeft, sturen wij deze informatie door naar het RIVM. Het gaat om de volgende informatie: vaccinatie, naam, adres, woonplaats, geboortedatum, geslacht en BSN-nummer. Deze informatie wordt gebruikt door het RIVM. Het RIVM controleert dan of een kind de prikken op tijd gekregen heeft. Als een kind prikken mist, stuurt het RIVM een extra herinneringsoproep. Ook kan het RIVM een vaccinatiebewijs printen, als ouders het eigen vaccinatiebewijs kwijt zijn. Meer redenen vind je op de website van het RIVM.
Als er geen toestemming is, worden er geen persoonsgegevens naar het RIVM doorgestuurd. De toestemming kan ook altijd weer aangepast worden, als ouders of jongeren dat willen.
Aan wie moet toestemming worden gevraagd?
- Kind tot de leeftijd van 12 jaar: ouders geven wel of geen toestemming.
- Kind tussen 12 en 16 jaar: ouders en kind beslissen samen of ze wel of geen toestemming geven.
- Jongere vanaf 16 jaar: de jongere geeft wel of geen toestemming.
