0 tot 4 jaar

Het is een bijzonder en spannend moment als je vader of moeder bent geworden. Samen proberen jullie een nieuw ritme te vinden en je kunt zeker in het begin veel vragen hebben. Tijdens de afspraken op het consultatiebureau kijken we samen met jou naar de ontwikkeling van je kind. En zijn wij er om je vragen te beantwoorden.

Let op: GGD regio Utrecht is voor ouders en kinderen uit de regio Utrecht, maar niet uit de stad Utrecht. Woon je in de stad Utrecht? Kijk dan op de website van Jeugd en Gezin Utrecht.

Het consultatiebureau (0 tot 4 jaar)

Je kind ontwikkelt zich de eerste jaren razendsnel. Zowel op motorisch gebied als op lichamelijk en emotioneel gebied. Als ouder kun je bijvoorbeeld vragen hebben over de voeding of over de ontwikkeling. Of vragen over het gedrag van je kind en hoe je hier als ouder mee om moet gaan. Voor dit soort vragen kun je bij de JGZ terecht.

Tot je kind 4 jaar is, zijn de afspraken op het consultatiebureau. Bij elke afspraak weegt en meet de assistente je kind.
Na het meten en wegen heb je een afspraak met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Tijdens de afspraak is er aandacht voor jouw vragen, de groei en ontwikkeling van je kind; we kijken samen naar wat jij en je kind behoefte aan hebben. Soms krijgt je kind één of twee vaccinaties. Indien nodig kan de jeugdarts of -verpleegkundige je doorverwijzen naar specialisten. 

Praktische informatie

Probeer 5-10 minuten voor de afgesproken tijd op het consultatiebureau te komen. Dan is er tijd om te wegen en meten.

Wat neem je mee naar het consultatiebureau:

  • De GroeiGids en het vaccinatieboekje van het RIVM
  • Schone luier(s) en billendoekjes
  • Een omslagdoek, zodat je kind het niet koud krijgt
  • Extra kleding voor je kind
  • Voor het geval de afspraak uitloopt, extra voeding

Momenten van contact

Het aantal afspraken dat je met je kind op het consultatiebureau hebt, is niet voor ieder kind hetzelfde. Als ouder bespreek je samen met de JGZ-professional welke momenten van contact gewenst zijn. Hierbij wordt rekening gehouden met onder andere de vaccinaties en de ontwikkeling van je kind. Naast de fysieke afspraken, bij de JGZ, of een thuisbezoek is het ook mogelijk om telefonisch of digitaal contact te hebben.

Een kind doet een oogtest.

Tips over de opvoeding

Ben je op zoek naar meer informatie over het ontwikkelen en de opvoeding van je kind? Heb je bijvoorbeeld een vraag over de (borst)voeding? Of over het slapen of huilen van je kind? Kijk dan in de GroeiGids. Op deze website vind je onder andere veel informatie over de kraamtijd, voeding, opvoeden, gedrag en veiligheid.

Stevig Ouderschap

Na de geboorte van je kind krijg je van een JGZ-professional een vragenlijst. Met deze vragenlijst kijken wij of jullie als gezin extra hulp kunnen gebruiken. Deze extra hulp noemen we Stevig Ouderschap. Dit bieden we aan gezinnen aan waar de omstandigheden zwaarder zijn dan gemiddeld.
In het eerste jaar zal een jeugdverpleegkundige in overleg een aantal keer op huisbezoek komen. Dit is dus naast de afspraken op het consultatiebureau. Neem de ingevulde vragenlijst mee naar de eerste afspraak op het consultatiebureau. Kijk voor meer informatie op de site van het NCJ Stevig Ouderschap.

Meer informatie