Mannen en transpersonen die seks hebben met mannen

Ben jij man of transpersoon en heb je (ook) seks met mannen? Doe je dit (soms) zonder condoom? Dan adviseren wij jou om je elk half jaar te laten testen op soa’s en hiv.

Soa’s, hiv, hepatitis B

Ben jij man of transpersoon en heb je (ook) seks met mannen? Doe je dit (soms) zonder condoom? Dan adviseren wij jou om je elk half jaar te laten testen op soa’s en hiv.

Soa’s zijn bacteriën of virussen. Je kunt ze krijgen door seks zonder condoom. Soms krijg je klachten of word je ziek, maar dat hoeft niet. Je kunt je gratis en anoniem laten testen bij de GGD.

Ook kun je je bij ons gratis laten vaccineren tegen Hepatitis B. Hepatitis B is een virus dat je door seks kunt krijgen. Door vaccinaties ben je beschermd en kun je het niet meer krijgen. Je kunt je ook laten vaccineren tegen Hepatitis A. Daar betaal je een eigen bijdrage voor van €25 euro per prik. Om levenslang beschermd te zijn tegen hepatitis B (en A) heb je drie prikken nodig.

PrEP en PEP

De GGD geeft ook PrEP uit. PrEP zijn pillen die je vóór en na de seks neemt om te voorkomen dat je hiv krijgt. Voor PrEP bij ons is op dit moment een wachtlijst. Je kunt je op de wachtlijst inschrijven, maar je bent dan nog niet zeker van een plek. Huisartsen mogen ook PrEP geven.

Kijk voor meer informatie over PrEP bij de GGD op deze website onder het tabblad: PrEP bij de GGD regio Utrecht.
Kijk voor meer informatie over het PrEP medicijn op de website van Man tot Man.

Heb je al risico gelopen op hiv en gebruik je geen PrEP? Dan kun je een PEP-kuur krijgen bij het UMC (ziekenhuis) binnen 72 uur na de seks. Wees er zo snel mogelijk bij. Voor advies kun je met ons bellen tijdens kantooruren. Bel ’s avonds en in het weekend naar de spoedeisende hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Chemsex

Als je seks hebt met drugs (bijv. GHB, Tina, XTC, Ketamine of 3MMC) kan dat een extra dimensie geven aan de seks. We horen in onze spreekkamer veel over chemsex. Het neemt in de afgelopen jaren steeds meer toe. Het kan zijn dat je problemen krijgt door chemsex. Dit kunnen klachten zijn aan je lichaam of in je hoofd. Je kunt dit met ons bespreken. Wij luisteren en kijken waar we jou bij kunnen helpen.

Klik meer informatie over chemsex hier voor de website van Man tot man.
Ga voor informatie over mannenseks, testen, PrEP, PEP, vaccineren en nog veel meer naar de website Man tot Man.