Informatiepunt Vrouwelijke genitale verminking (VGV) / vrouwenbesnijdenis

Vrouwen die besneden zijn, kunnen lange tijd klachten hebben zonder te weten dat deze door de besnijdenis komen. Deze klachten kunnen lichamelijk zijn, zoals pijn bij het plassen of menstrueren, maar ook psychisch, zoals angst of somberheid. Daarnaast kunnen er sociale problemen ontstaan, bijvoorbeeld moeite met relaties. Veel vrouwen vinden het moeilijk om hierover te praten.

Vrouwenbesnijdenis wordt ook wel vrouwelijke genitale verminking (VGV) genoemd. Dit betekent dat de uitwendige geslachtsdelen van een meisje of vrouw op een schadelijke manier zijn veranderd of verwijderd, zonder medische reden. VGV is in Nederland verboden en wordt gezien als een ernstige schending van de rechten van vrouwen en meisjes.

Deze informatie is bedoeld voor vrouwen die besneden zijn. Ook is het nuttig voor huisartsen en andere zorgverleners die vragen hebben over VGV. Zij kunnen vrouwen helpen bij het herkennen van klachten en het vinden van passende zorg.

Ik heb te maken (gehad) met vrouwenbesnijdenis

In sommige landen worden meisjes besneden. Bij een besnijdenis snijden ze in het geslachtsdeel van een meisje. Soms maken ze ook de vagina dicht. In Nederland is dit verboden. Door de besnijdenis krijgen veel vrouwen problemen. Als jij besneden bent, willen we graag contact met je.

Problemen

Als je bent besneden, kun je lichamelijke klachten hebben, zoals buikpijn of pijn bij het plassen. Ook kun je psychische klachten ervaren, zoals verdriet, angst of slaapproblemen. Sommige vrouwen voelen zich eenzaam of schamen zich om erover te praten.

In Nederland is vrouwenbesnijdenis verboden. Het is belangrijk om over je klachten te praten. Er is hulp beschikbaar om je te ondersteunen.

Contact opnemen

Woon je in de regio Utrecht en heb je vragen of klachten door vrouwenbesnijdenis? Neem dan contact op met het Informatiepunt VGV van de GGD regio Utrecht.GGDrU+8Pharos+8Utrecht+8Nationale Zorggids+15HUS+15Pharos+15

Zij luistert naar je verhaal en helpt je om de juiste zorg te vinden. Alle gesprekken zijn vertrouwelijk.

Voor meer informatie kun je ook terecht op de website van de FSAN:

VGV – Vrouwelijk genitale verminking – meisjesbesnijdenis – vrouwenbesnijdenis voor (huis)artsen

Huisartsen en andere hulpverleners hebben niet altijd kennis over vrouwelijk genitale verminking (VGV) en weten soms niet goed hoe het gesprek aan te gaan. Belangrijk is dat vrouwen die te maken hebben (gehad) met VGV goede zorg krijgen. In de regio Utrecht en de stad Utrecht is daarom een informatiepunt VGV voor deze vrouwen en voor hulpverleners. 

Twee vrouwen praten met elkaar
Meisjesbesnijdenis, ook wel Vrouwelijke genitale verminking (VGV) genoemd is een ingreep aan de uitwendige geslachtsorganen, die medisch gezien niet nodig is. In Nederland wonen naar schatting 41.000 meisjes die besneden zijn. Dit komt door immigratie uit met name de landen Somalië, Eritrea, Ethiopië, Irak, Mali, Sierra Leone, Soedan en Egypte. Uit onderzoek blijkt dat 4.200 meisjes bij een verblijf in het buitenland risico lopen om nog besneden te worden.

Situatie in Nederland

In Nederland beschouwen we besnijdenis als een ernstige vorm van (kinder-)mishandeling. De ingreep leidt tot gezondheidsrisico’s.

VGV bestaat in verschillende vormen. Vaak wordt de clitoris gedeeltelijk of geheel verwijderd, soms ook de kleine schaamlippen en soms de grote schaamlippen. In sommige culturen wordt de vaginale opening vernauwd door het wegsnijden en aan elkaar vasthechten van de kleine en/of grote schaamlippen, met of zonder verwijdering van de clitoris. Alle vormen van meisjesbesnijdenis zijn in Nederland verboden. Ouders die hun dochter in het buitenland laten besnijden terwijl ze in Nederland wonen zijn strafbaar.

Utrecht en Informatiepunt VGV

Ook in de regio Utrecht wonen vrouwen die besneden zijn óf met dit onderwerp te maken hebben (gehad). Het Informatiepunt VGV kan nazorg bieden. De nazorg is in de vorm van één of meerdere gesprekken met de betreffende vrouw. Deze zorg is anoniem en gratis.

De verpleegkundige biedt tijdens één of meer gesprekken zorg aan die is afgestemd op de wensen en behoeften van de vrouw. Hierbij werkt de verpleegkundige samen met een arts-seksuoloog. Vrouwen kunnen hun vragen of gezondheidsklachten bespreken. Vragen die mogelijk te maken hebben met hun besnijdenis kunnen lichamelijk, psychisch maar ook seksuologisch van aard zijn. Een vrouw kan waar nodig worden doorverwezen naar aanvullende zorg. Hierbij kan zij actief begeleid worden, bijvoorbeeld naar hulp van een gynaecoloog of psycholoog.