HPV-prik voor jongeren van 10 tot 18 jaar

HPV is een virus: het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je gemakkelijk, zonder dat je het weet, iemand anders besmetten.

Ieder jaar krijgen naar schatting 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. De HPV-prik beschermt je tegen verschillende soorten kanker. Namelijk baarmoederhalskanker, kanker aan mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, de anus en de penis.

Als je je laat vaccineren, bescherm je jezelf én anderen tegen HPV. Het is geen 100% bescherming, maar je hebt hierdoor een veel kleinere kans op kanker door HPV.

Uitnodiging voor vaccinatie tegen HPV voor 10-jarigen

Kinderen die dit jaar 10 worden (geboren in 2014) ontvangen automatisch een uitnodiging per brief. De HPV-prik maakt deel uit van het vaccinatieschema van het Rijksvaccinatieprogramma.

Ben je van geboortejaar 2013 t/m 2004 en heb je een vaccinatie gemist, kijk dan hieronder onder het kopje: ‘Ik heb nog geen HPV-prik gehad’ of ‘Ik heb 1 HPV-prik gehad, en moet nog 1 prik.’

Wanneer vinden de vaccinaties plaats?

De eerste vaccinatieronde voor de HPV-vaccinatie vindt plaats van 18 maart tot en met 17 april (zie locatie-overzicht). Eind februari/begin maart verstuurt het RIVM de uitnodigingen. De tweede vaccinatieronde zal plaatsvinden in september/oktober.

In de brief van het RIVM lees je waar en wanneer je wordt uitgenodigd. Je hoeft dus zelf geen afspraak te maken voor de vaccinatie. Kun je echt niet komen op de tijd of datum die vermeld staat in de brief van het RIVM? Bel dan naar de GGD voor een nieuwe afspraak: 030- 694 00 30.  We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30-17.00 uur.

Jongeren die in de stad Utrecht, Leidsche Rijn, Vleuten en de Meern wonen, behoren tot de gemeente Utrecht. De gemeente Utrecht heeft een aparte afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ). Jongeren uit de gemeente Utrecht kunnen voor vragen en afspraken bellen met de eigen JGZ (030-2863300).

Wat neem je mee naar de afspraak?

  • Je identiteitsbewijs of paspoort.
  • De uitnodigingsbrief en vaccinatiekaart + het vaccinatiebewijs.
  • Het toestemmingsformulier en de gezondheidsverklaring. Deze vind je als bijlage bij de uitnodiging.

We geven een prik in de bovenarm. Daarom is het fijn om makkelijke kleding te dragen.

Kinderen onder de 12 jaar vaccineren we alleen als er een ouder/verzorger of volwassen begeleider bij is.

Ik heb nog geen HPV-prik gehad

 Ik ben geboren in:

Ik heb 1 HPV-prik gehad, en moet nog 1 prik

Ik ben geboren in:

Meer informatie over HPV en de vaccinatie

Wil je meer lezen over HPV of de vaccinatie, lees dan verder op de website van het RIVM: HPV-vaccinatie voor jongeren.

Afspraak maken?

Bel naar 030- 694 00 30

Bel nu met JGZ GGDrU