Informatie over de coronaprik en de najaarsronde
Vanaf 19 september 2023 start het RIVM met het versturen van uitnodigingen voor een nieuwe vaccinatieronde tegen het coronavirus. Het prikken begint op 2 oktober en is speciaal voor mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona. De coronaprik zorgt voor bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname. Ook zorgmedewerkers met direct patiëntencontact en zwangeren kunnen dit najaar een coronaprik krijgen.
Corona komt in het najaar weer op. Voor sommige mensen is corona nog gevaarlijk. Deze mensen lopen extra risico om ernstig ziek te worden door corona. Deze najaarsronde is om deze mensen een betere bescherming te geven tegen corona. Je mag zelf weten of je de coronaprik haalt, het is niet verplicht.
Deze mensen lopen extra risico om ernstig ziek te worden door corona en nodigen we daarom uit voor een coronaprik:
- Mensen van 60 jaar en ouder;
- Mensen tussen de 18 en 60 die elk jaar een uitnodiging krijgen voor de griepprik. Bijvoorbeeld mensen met hart- en vaatziekten, diabetes of een longaandoening;
- Iedereen uit medische hoog-risico-groepen. Bijvoorbeeld mensen met een afweerstoornis;
- Zwangeren;
- Zorgmedewerkers die direct contact hebben met patiënten.
Je kunt ook een coronaprik halen als bijvoorbeeld één van je gezinsleden binnen de risicogroep valt, om je beter te beschermen voor hen.
GGD regio Utrecht heeft verschillende locaties voor de coronaprik. Hier vind je de adressen en openingstijden:
- Utrecht, Europalaan 34: maandag t/m zaterdag 8.30 – 17.00 uur;
- Amersfoort (Hoogland), Hamseweg 2: maandag t/m zaterdag 9.00-17.00 uur;
- De Bilt, Henri Dunantplein 4: vrijdagen 10.00-17.00 uur (gesloten op 17 november);
- Leerdam, Tienderweg 9A: donderdagen 10.00-17.00 uur;
- Mijdrecht, Ontspanningsweg 1A: woensdagen 10.00-17.00 uur;
- Veenendaal, Fluiterstraat 26: dinsdagen van 10.00-15.30 uur;
- Woerden, Beneluxlaan 3: maandagen van 10.00-17.00 uur.
Vanaf 19 september krijgen de eerste mensen een uitnodiging voor de coronaprik. Het RIVM begint bij de mensen van 60 jaar en ouder. Mensen van 18 tot en met 59 jaar die elk jaar een uitnodiging voor de griepprik, zorgmedewerkers en zwangeren krijgen geen uitnodiging. Zij kunnen vanaf half oktober een afspraak maken bij de GGD via planjeprik.nl of 0800 7070.
- ID-kaart, rijbewijs of paspoort (ongedocumenteerden kunnen zonder ID bij ons terecht);
- De uitnodiging of bevestiging van je afspraak;
- Kleding waarbij je makkelijk je bovenarm vrij kunt maken;
- Je gele vaccinatie-boekje (niet verplicht).
Het XBB-vaccin. Dit is een mRNA-vaccin dat beschermt tegen de huidige varianten van het coronavirus.
Novavax
Mensen die om medische redenen geen prik met een mRNA-vaccin mogen, of mensen die geen coronaprik met een mRNa-vaccin willen, kunnen een afspraak maken voor het Novavax-vaccin. Dit kan via 0800-0174
Je kunt je afspraak verzetten door te bellen naar 0800 7070.
Op de priklocatie zijn mondkapjes niet verplicht. Medewerkers en bezoekers hoeven geen mondkapje te dragen. Wil je een mondkapje dragen op de priklocatie? Dat mag. Als je graag wil dat de GGD-medewerker die jou prikt een mondkapje draagt, dan kan je dit vragen.
Sommige mensen vinden een prik best spannend. Daarom staan we klaar om je te helpen. Geef bij het maken van je afspraak en op de priklocatie aan dat je prikangst hebt. Onze GGD-medewerkers zullen hun best doen om je zo goed mogelijk te helpen.
Wanneer je geen vervoer hebt naar een priklocatie raden we aan om eerst contact op te nemen met je gemeente. Mogelijk kom je in je aanmerking voor Wmo-vervoer (regiotaxi). Hier lees je meer uitleg over het Wmo-vervoer. Iedere gemeente heeft een Wmo-loket of zorgplein waar je een aanvraag kunt indiene
Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van AutoMaatje van de ANWB. Tegen een kleine onkostenvergoeding rijden vrijwilligers uit de buurt je met hun eigen auto. Meer informatie over een AutoMaatje.

Bel met vragen over de najaarsronde
030 – 6086086 Maandag t/m vrijdag 08.30-17.00 uur.