4 tot 12 jaar
Kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar ontwikkelen zich snel. De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is in deze fase betrokken bij de basisschool. Elk kind krijgt in de leeftijd van 4 tot 12 jaar twee keer een gezondheidsonderzoek aangeboden op school. Op deze pagina lees je meer over dit onderzoek, tips bij opvoeden, vaccinaties en meer.
Het gezondheidsonderzoek op school
Met behulp van de gezondheidsonderzoeken op school kijken we naar de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Als er bijzonderheden zijn, geven we advies. Heb je als ouder meer vragen of zorgen? Of heb je buiten de gezondheidsonderzoeken vragen over het opgroeien of de opvoeding van je kind? Neem dan contact op met de Jeugdgezondheidszorg. Dit kan telefonisch of via de mail. Je kunt ook chatten met een jeugdverpleegkundige via de GroeiGids Ouderchat.
De onderzoeken zijn op school. De gezondheidsonderzoeken zijn wanneer je kind 5 jaar is en wanneer je kind 10–11 jaar is.
Je hoeft als ouder niet bij het gezondheidsonderzoek te zijn. Wil je wel graag bij het onderzoek aanwezig zijn? Dat kan! Geef het door aan de Jeugdgezondheidszorg.
- Je krijgt als ouder of verzorger een informatiebrief van GGD regio Utrecht. Hierin kun je toestemming geven voor het gezondheidsonderzoek. In de brief vind je ook de contactgegevens van de JGZ, zodat je de afspraak kunt verzetten of afzeggen.
- Je ontvangt als ouder of verzorger een vragenlijst. De vragen gaan over de gezondheid, ontwikkeling en het gedrag van je kind. Ook kun je extra vragen aan ons hier opschrijven.
- De JGZ-assistent voert het gezondheidsonderzoek uit op school. Dit houdt in:
- Het meten van de lengte en het gewicht van je kind. Hiervoor hoeft je kind alleen de schoenen uit te doen
- Een gehoortest (alleen in groep 2). Via een koptelefoon krijgt je kind piepjes te horen
- Een oogtest, dit gaat zoals de oogtest op het consultatiebureau als je kind 3 jaar is
- Een kort gesprekje met je kind om een algemene indruk te krijgen van hoe het gaat op school, thuis en in de vrije tijd
Op basis van de ingevulde vragenlijst en het gezondheidsonderzoek zijn er verschillende mogelijkheden:
- Als er geen bijzonderheden zijn, is er geen vervolg;
- Als er bijzonderheden zijn, neemt de jeugdverpleegkundige of jeugdarts telefonisch contact op met de ouder/verzorger of je krijgt een uitnodiging voor een afspraak met de jeugdverpleegkundige of jeugdarts.
Deelname aan het gezondheidsonderzoek van Jeugdgezondheidszorg is gratis en vrijwillig.
De informatie die wij krijgen uit de vragenlijst en de gezondheidsonderzoeken vallen onder het medisch beroepsgeheim. Alleen het JGZ-team dat bij de school van jouw kind hoort, kan deze antwoorden zien. De gegevens gebruiken we anoniem om advies te geven aan gemeenten en scholen over het algemene gezondheidsbeleid. Meer over de privacyrichtlijnen vind je op onze pagina over privacy.
Vaccinaties voor kinderen
Tijdens de gezondheidsonderzoeken op de basisschool krijgt je kind géén vaccinaties. Als jouw kind meedoet aan het Rijksvaccinatieprogramma, zijn er verschillende momenten waarop je kind een vaccinatie krijgt. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) stuurt informatie hierover naar ouders via de post. Ben je op zoek naar meer informatie over vaccinaties voor kinderen? Bezoek Vaccinaties voor kinderen en jongeren.
Tips over de opvoeding: de GroeiGids
Ben je op zoek naar meer informatie over het opgroeien en de opvoeding van je kind? Heb je bijvoorbeeld vragen over het stellen van grenzen? Of het mediagebruik van je kind? Via Basisschoolkind – GroeiGids vind je allerlei informatie en tips over de ontwikkeling, gezondheid en het gedrag van jouw kind in de leeftijd van 4-12 jaar. Ook lees je er meer over media(gebruik), veiligheid, voeding, de bassischool en sport en beweging.
Training Droog slapen kun je leren
GGD regio Utrecht organiseert 5 keer per jaar een digitale informatiebijeenkomst ‘Droog slapen kun je leren’. De bijeenkomsten zijn altijd op een donderdag van 19.30-21.00 uur. De bijeenkomst is bedoeld voor ouders met kinderen van 5 jaar en ouder. Ouders kunnen rekenen op praktische informatie en advies om het ’s nachts zindelijk worden van hun kind te helpen bevorderen. Meedoen is gratis. Lees meer informatie over de training ‘Droog slapen kun je leren’.