4 tot 12 jaar

Kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar, ontwikkelen zich op veel vlakken op school. Er is aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en kinderen leren waarom voldoende groente en fruit eten goed is voor de gezondheid. Als ouder ken je je kind heel goed en weet je hoe het met de ontwikkeling en opvoeding thuis gaat. De school kijkt ook naar de ontwikkeling daar. Een goede samenwerking tussen ouders en de school is dus belangrijk.  

De ontwikkeling van je kind (4 tot 12 jaar)

Je kind ontwikkelt zich in deze levensjaren razendsnel. Zowel motorisch en verstandelijk als op lichamelijk en sociaal-emotioneel gebied. Vrienden worden steeds belangrijker en je merkt dat het lichaam verandert. Als ouder kun je ook te maken krijgen met de (pre)puberteit. Onthoud: de perfecte opvoeder bestaat niet. Als ouder kan je soms wel wat opvoedtips bij gebruiken. Want hoe kun je het beste regels opstellen en grenzen stellen? Hoe ga je om met die (pre)puberteit? Wat doe je als je kind moeite krijgt om mee te komen op school? De leraren op school kunnen je daar tips voor geven of met je meedenken wat voor jou kind de beste methode is.

Rust, reinheid en regelmaat

  • Rust: voldoende rust is een belangrijke voorwaarde voor gezond opgroeien. Tijdens het slapen groeien kinderen. Ze verwerken wat ze overdag geleerd hebben en ze krijgen weer energie voor de volgende dag 
  • Reinheid: een schone leefomgeving is goed voor de gezondheid van je kind
  • Regelmaat: kinderen moeten weten waar ze aan toe zijn. Het is daarom goed om van tevoren te vertellen wat jullie gaan doen. Ook je dag indelen volgens een vast patroon

Ben je op zoek naar meer informatie over de opvoeding van je kind? Kijk dan op de website opvoeden.nl of in de Groeigids.