4 tot 12 jaar

Kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar ontwikkelen razendsnel. Er is aandacht voor de ontwikkeling op elk gebied: cognitief, creatief, sociaal-emotioneel en motorisch.

De Jeugdgezondheidszorg is betrokken bij de basisschool. Wij doen twee keer een gezondheidsonderzoek. Het onderzoek is gratis, vertrouwelijk en vrijwillig.

Doel van het onderzoek

Het team van de Jeugdgezondheidszorg op de basisschool bestaat uit een JGZ assistente, jeugdverpleegkundige en een jeugdarts. Het doel van de gezondheidsonderzoeken is te kijken naar  op de gezondheid en ontwikkeling van de kinderen. Als er bijzonderheden zijn kunnen we advies geven. In sommige gevallen willen we het vervolgen of verwijzen we door.

Tips over de opvoeding

Ben je op zoek naar meer informatie over het opgroeien en de opvoeding van je kind? Heb je bijvoorbeeld vragen over het stellen van grenzen? Of het mediagebruik van je kind? Op de site GroeiGids vind je onder andere informatie over opvoeden, gedrag, voeding, school en veiligheid.

Praktische informatie

 • De gezondheidsonderzoeken vinden plaats op de leeftijd van 5 jaar en 10/11 jaar.
 • De onderzoeken vinden op school plaats en daarom hoef je er als ouder niet bij te zijn. Wil je dat wel? Geef het door, dan regelen we het.

Hoe ziet het gezondheidsonderzoek eruit?

 1. Je krijgt als ouder of verzorger een informatiebrief toegestuurd. Hierin kun je toestemming geven voor het gezondheidsonderzoek. Hierin staan ook de contactgegevens van de JGZ, zodat je de afspraak kunt verzetten of afzeggen.
 2. Je krijgt als ouder of verzorger een vragenlijst. Dit zijn vragen over de gezondheid, ontwikkeling en het gedrag van je kind. Ook kun je je eigen vragen aan ons hier opschrijven.
 3. Het gezondheidsonderzoek wordt uitgevoerd door de JGZ-assistent(e): Wat houdt dit in?
  • Het meten van de lengte en het gewicht. Hiervoor hoeft je kind alleen de schoenen uit te doen;
  • Gehoortest (alleen in groep 2). Je kind krijgt een koptelefoon op, waar hij/zij/hen piepjes door hoort;
  • Oogtest, dit gaat zoals de oogtest op 4-jarige leeftijd op het consultatiebureau;
  • Een kort gesprekje met je kind om een algemene indruk te krijgen hoe het gaat op school, thuis en in de vrije tijd.
 4. Op basis van de ingevulde vragenlijst en het gezondheidsonderzoek zijn er verschillende mogelijkheden:
  • Als er geen bijzonderheden zijn, is er geen vervolg;
  • Als er wel bijzonderheden zijn neemt de jeugdverpleegkundige of jeugdarts telefonisch contact op met de ouder/verzorgende òf;
  • Je krijgt een uitnodiging voor een fysieke afspraak met de jeugdverpleegkundige of jeugdarts.
Een kind leest.

Deelname

Zoals eerder aangegeven is deelname aan het onderzoek gratis en vrijwillig. Als je buiten de gezondheidsonderzoeken vragen hebt, kun je ook contact opnemen met de Jeugdgezondheidszorg. Onderaan deze pagina staat een link voor de ouderchat. Ook kun je een contactmoment aanvragen met de jeugdverpleegkundige of jeugdarts.

Privacy

De informatie die wij krijgen door middel van de vragenlijst en de gezondheidsonderzoeken vallen onder het medisch beroepsgeheim. Alleen het JGZ-team dat bij de school van jouw kind hoort, kan deze antwoorden zien. De gegevens gebruiken we anoniem om advies te geven aan gemeenten en scholen over het algemene gezondheidsbeleid. Meer over de privacyrichtlijnen vind je op onze pagina over privacy.

Vaccinaties

Tijdens de gezondheidsonderzoeken op de basisschool krijgt je kind géén vaccinaties.
In het rijksvaccinatieprogramma zijn er in de leeftijd van 4-12 jaar drie momenten waarop je kind vaccinaties krijgt. Dit doet de GGD op vaccinatiedagen in groepsverband bij jou in de buurt. Op 9-jarige leeftijd krijgt je kind twee vaccinaties (DTP en BMR) op één dag. Op een leeftijd van 10 jaar krijgt je kind twee vaccinaties (HPV). Tussen deze twee vaccinaties zit 6 maanden.