Wat doet de Jeugdgezondheidszorg?
Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van GGD regio Utrecht ondersteunt bij het veilig en gezond opgroeien van ieder kind. Vanaf de zwangerschap totdat het kind 18 jaar is. Samen met de school, de gemeente en andere organisaties maken we de omgeving waarin je kind opgroeit gezonder en veiliger.
De artsen en verpleegkundigen van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) kijken samen met jou hoe je kind zich ontwikkelt en denken mee over gezond opgroeien en opvoeden. Geen kind en gezin is hetzelfde en niet iedereen heeft hetzelfde nodig. Daarom kijken wij graag samen waar behoefte aan is.
Hoe doen we dat?
- soms verwijzen we door naar een andere expert.
- we bieden een luisterend oor
- we geven advies;
- we bieden vaccinaties tegen ziekten;
- we sporen beginnende problemen op;
- we bieden (online) bijeenkomsten;
Tijdens de zwangerschap start het contact met de JGZ. Bijvoorbeeld met het huisbezoek tijdens je zwangerschap (prenataal huisbezoek). Ook kun je vanaf de 22e week in je zwangerschap een kinkhoestvaccinatie halen. Bezoek JGZ en zwangerschap voor meer informatie.
In de eerste week na de bevalling krijgt je baby een hielprik en gehoortest. Er komt een jeugdverpleegkundige (screener) bij je thuis om deze screeningen te doen.
- Is je baby opgenomen in het ziekenhuis? Dan worden de screeningen daar gedaan.
- Is de gehoortest van je baby niet in het ziekenhuis? Dan doet de screener dit als je baby thuis is.
- Wanneer de baby ongeveer 2 weken oud is, maakt de jeugdverpleegkundige een afspraak met je voor een huisbezoek. Tijdens dit huisbezoek kun je vragen stellen over je baby, het dossier en we wegen je baby.
Op het consultatiebureau zijn de afspraken tot je kind 4 jaar is. Een bezoek aan het consultatiebureau is gratis en er zijn ook inloopspreekuren voor ouders met kinderen van 0-12 jaar. Bezoek de pagina Consultatiebureau voor meer informatie.
De Jeugdgezondheidszorg is betrokken bij de basisschool. Elk kind krijgt in de leeftijd van 4 tot 12 jaar twee keer een gezondheidsonderzoek aangeboden op school.
Als jouw kind meedoet aan het Rijksvaccinatieprogramma, zijn er verschillende momenten waarop je kind een vaccinatie krijgt.
Lees meer op Kind en opvoeden 4-12 jaar.
Tijdens de middelbareschooltijd nodigen we leerlingen uit voor het gezondheidsonderzoek ‘jouwgezondheidscheck’ in de 1e, 2e, 3e of 4e klas. Het onderzoek is altijd gratis, vertrouwelijk en vrijwillig.
Bij vragen over gezondheid (lichamelijk en/of mentaal) kunnen jongeren contact opnemen met de Jeugdgezondheidszorg. Lees meer op de pagina Kind en opvoeden 12-18 jaar.