Wat doet de Jeugdgezondheidszorg

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van GGD regio Utrecht staat voor alle opvoeders, kinderen en jongeren klaar. Voor alle vragen of zorgen kun je bij ons terecht. Zeker als dit gaat over gezondheid, opvoeding of het opgroeien van je kind. Dat doen we vanaf de zwangerschap tot je kind 18 jaar is. Ook helpen we scholen en kinderopvangcentra om kinderen gezond en veilig te laten opgroeien.  

Vanaf je zwangerschap start het contact met de GGD. Dat begint al bij een prenataal huisbezoek en de mogelijkheid een kinkhoestvaccinatie te halen tijdens je zwangerschap. Daarnaast verzorgen we de hielprik en gehoorscreening van je baby. Het contact loopt daarna via het consultatiebureau door tot en met de middelbare school. Tussendoor kun je ook altijd telefonisch of per mail contact opnemen met je eigen arts of verpleegkundige. Op deze pagina vind je ook een mogelijkheid om te chatten met ons.

Opvoeden en opgroeien

Een kind opvoeden is een heel leuke taak. Toch kun je soms vragen hebben over de ontwikkeling van je kind. De GGD helpt door het geven van informatie over alle soorten onderwerpen die jou als opvoeder bezighouden. Je kunt gemakkelijk via de chat of telefonisch contact met ons opnemen bij vragen, of als je je ergens zorgen over maakt. Ook staat er veel betrouwbare informatie in de Groeigids.

Vaccinaties

Alle kinderen in Nederland krijgen vaccinaties aangeboden volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Zo proberen we de jeugd zoveel mogelijk te beschermen tegen infectie- en kinderziekten. De eerste vier jaar krijgt je kind de vaccinaties op het consultatiebureau. Voor de vaccinaties daarna krijg je een uitnodiging. Lees meer op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

Het digitaal dossier en privacy

Ieder kind dat in Nederland wordt geboren, krijgt op het consultatiebureau een digitaal dossier. Dit dossier is een vertrouwelijk medisch dossier. Er staat informatie in over de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Ook staat er informatie in over de situatie thuis en de omgeving. De GGD beschermt de privacy van die gegevens.