Jeugdgezondheidszorg tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap word je begeleid door een gynaecoloog of verloskundige. De Jeugdgezondheidszorg is ook betrokken. Vanaf 22 weken van de zwangerschap kun je een kinkhoestvaccinatie bij de JGZ halen. In sommige gevallen komt de jeugdverpleegkundige tijdens de zwangerschap op huisbezoek.

Huisbezoek tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. Vragen over jouw zwangerschap en de baby kun je stellen aan de verloskundige. De verloskundige en kraamzorg kijken met jou of alles goed gaat. Zij zoeken naar mogelijkheden om jou te helpen. Soms kunnen zij vragen die nu spelen, of als de baby er straks is, niet beantwoorden. Bijvoorbeeld als het gaat over geld, over opvoeding van je kind of zorgen over ruzie met je partner of familie.
Het is fijn als je deze onderwerpen al in de zwangerschap kunt bespreken. Dan kun je de juiste hulp krijgen en is er iemand die met je mee kan denken. Als jij je lekkerder voelt, dan voelt de baby zich dat ook.

Zowel jij als de verloskundige kunnen aangeven dat een huisbezoek van de Jeugdgezondheidszorg fijn zou zijn. Dan kun je een huisbezoek door een jeugdverpleegkundige aanvragen; het prenataal huisbezoek. Het gebruik maken van een prenataal huisbezoek is vrijwillig.

Hoe ziet het prenatale huisbezoek er uit?

De jeugdverpleegkundige komt tijdens de zwangerschap bij jou thuis. Dat is vaak fijner. Je hoeft dan niet te reizen en je bent in je eigen omgeving. Als je dit liever niet wilt, dan kan het ook ergens anders. Deze afspraak duurt ongeveer een uur.
Samen met de jeugdverpleegkundige bespreek je de verschillende onderwerpen. Jullie kijken samen of die jou op weg kan helpen en of jullie vaker met elkaar afspreken. De jeugdverpleegkundige luistert naar je, ondersteunt en adviseert. Misschien is één gesprek al voldoende; dan zien jullie elkaar weer als de baby geboren is.

Hoe kun je je aanmelden?

Als je het bezoek van de jeugdverpleegkundige wilt, kun je je aanmelden via het aanmeldformulier. Je mag ook bellen op telefoonnummer 033-460 00 46. Vind je het prettig om dit samen met je verloskundige of een ander te doen? Vraag hen dan om je te helpen. De jeugdverpleegkundige neemt daarna contact met je op om het huisbezoek af te spreken. Het krijgen van zo’n huisbezoek is gratis.
De zorg van de verloskundige en kraamzorg gaan natuurlijk gewoon door. Samen proberen de verloskundige zorg, de kraamzorg en de Jeugdgezondheidszorg jou zo goed mogelijk te steunen.

Maternale kinkhoestvaccinatie

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die gevaarlijk kan zijn voor jonge baby’s. Na de geboorte is een baby nog niet beschermd tegen kinkhoest. Veel baby’s die kinkhoest krijgen, krijgen het in de eerste maand na de geboorte. Om de baby goed te beschermen, heeft de zwangere vrouw een vaccinatie tegen kinkhoest nodig rond de 22e week van de zwangerschap.

Hoe kun je een afspraak maken?

Tijdens de afspraak maak je ook kennis met de Jeugdgezondheidszorg en kun je eventuele vragen stellen. Wil je weten hoe je een afspraak kan maken voor deze vaccinatie. Kijk dan voor meer informatie op de pagina Vaccinaties zwangeren: kinkhoest.

VoorZorg

Binnen de GGD Regio Utrecht bieden we het programma VoorZorg in de gemeente: Zeist, Nieuwegein en Vijfheerenlanden. Dit programma is verpleegkundige ondersteuning voor zwangere vrouwen die veel hebben meegemaakt en een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De begeleiding start tijdens de zwangerschap en duurt tot je kind twee jaar oud is. Samen werken jullie aan een vertrouwensband en aan de doelen die jij hebt voor jezelf en voor je kind. Een vaste verpleegkundige komt bij je thuis. VoorZorg is gratis.

Voor wie is VoorZorg bedoeld?

  • Je bent zwanger van je eerste kind;
  • Je hebt veel meegemaakt en je wilt je kind een goede start geven;
  • Je spreekt en begrijpt de Nederlandse taal;
  • Je woont in de gemeente: Nieuwegein, Vijfheerenlanden of Zeist.

Verder zijn er nog deze afspraken. Hiervan kunnen we afwijken, als we denken dat VoorZorg goed bij je past.

  • Je bent maximaal 28 weken zwanger;
  • Je opleidingsniveau is niet hoger dan MBO 2.

Wil je aanmelden of heb je vragen?

Stuur dan een e-mail naar: voorzorg@ggdru.nl
Algemene informatie over VoorZorg vind je op: www.ncj.nl/voorzorg/