Jeugdgezondheidszorg bij zwangerschap

De gynaecoloog of verloskundige helpt jou tijdens de zwangerschap. De Jeugdgezondheidszorg van GGD regio Utrecht is ook betrokken. Op deze pagina lees je meer over het huisbezoek bij zwangerschap. Ook vind je hier informatie over de 22-wekenprik en over VoorZorg.

Huisbezoek bij zwangerschap

De verloskundige en de kraamzorg helpen jou met jouw zwangerschap en kijken of alles goed gaat. Soms kan de verloskundige je niet helpen. Maak dan een afspraak met een jeugdverpleegkundige van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) bij jou thuis. Dit heet het ‘Huisbezoek bij zwangerschap door de JGZ’: het prenataal huisbezoek.

De jeugdverpleegkundige luistert naar jouw vragen en zorgen. Bijvoorbeeld vragen of zorgen over geld, of over de (toekomstige) opvoeding van je kind. Of vragen of andere zorgen zoals ruzie met je partner of familie, of stress. De jeugdverpleegkundige denkt met je mee over mogelijke oplossingen. Samen maken jullie een plan.

Tijdens de zwangerschap gaat de zorg van de verloskundige gaat gewoon door. Samen steunen de verloskundige en de jeugdverpleegkundige jou zo goed mogelijk

Het huisbezoek is gratis.

Lees meer over het huisbezoek bij zwangerschap in de folder voor aanstaande ouders.

Bescherm je baby tegen kinkhoest met de 22-wekenprik en de griepprik

Rond de 22e week van je zwangerschap kun je een kinkhoestvaccinatie bij de JGZ halen. Deze vaccinatie beschermt jouw baby tegen de besmettelijke ziekte kinkhoest. De vaccinatie heet ook ‘maternale kinkhoestvaccinatie’ of ’22-wekenprik’. Wanneer jij deze prik haalt, krijgt je baby na de geboorte een prik minder. Ook kun je op hetzelfde moment de griepprik halen. Deze beschermt je pasgeboren kind tegen griep.

VoorZorg

Ben je zwanger, heb je veel meegemaakt en kun je wel wat steun gebruiken? GGD regio Utrecht biedt het programma VoorZorg aan in de gemeenten Zeist, Nieuwegein en Vijfheerenlanden.

De jeugdverpleegkundige ondersteunt jou al tijdens de zwangerschap. Het programma duurt tot je kind twee jaar oud is. Samen werken jullie aan een vertrouwensband en aan de doelen die jij hebt voor jezelf en voor je kind. Een vaste verpleegkundige komt bij je thuis. VoorZorg is gratis.