Jeugdgezondheidszorg tijdens de zwangerschap
Als je een gezin wilt stichten is het vooral belangrijk om te weten of je al aan kinderen toe bent. Kan je een kind bijvoorbeeld voldoende bieden om veilig en liefdevol op te groeien? Spelen er erfelijke factoren in je familie waar je rekening mee moet houden? Het is belangrijk om over deze dingen na te denken.

Denk je dat je zwanger bent?
Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. De meest bekende zijn het stoppen van de menstruatie, misselijkheid en gevoelige borsten. Via een zwangerschapstest of urinetest bij de arts wordt de zwangerschap bevestigd. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Met hen bespreek je ook onder andere je bevallingsplan en hoe het gaat als je daadwerkelijk bent bevallen.
Wil je meer informatie over waar je allemaal op moet letten voor, tijdens en na je zwangerschap? Kijk dan ook eens in de Groeigids.
Huisbezoek tijdens de zwangerschap
In verwachting van je kind?
Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. Vragen over jouw zwangerschap en de baby kun je stellen aan de verloskundige. Soms heb je andere onderwerpen die je wilt bespreken en die misschien ook nog spelen als de baby er straks is. Bijvoorbeeld over geld, over hoe je je kind kunt opvoeden, of zorgen over ruzie met je partner of familie.
Het is fijn als je deze onderwerpen al in de zwangerschap kunt bespreken. En hulp kunt krijgen. Op een manier die bij jou past. Iemand die je vragen kan beantwoorden en met je mee kan denken. Dan voel je je lekkerder, en dat voelt de baby ook.
De verloskundige en de kraamzorg kijken met jou of alles goed gaat. Zij zoeken naar mogelijkheden om jou te helpen. Soms kunnen zij je niet helpen als het gaat om onderwerpen, die misschien nu spelen of als de baby er straks is. Dan kun je gebruikmaken van een huisbezoek door een jeugdverpleegkundige; het prenataal huisbezoek. Dat is het huisbezoek tijdens de zwangerschap. Deze verpleegkundige zul je ook zien als de baby geboren is.
Hoe kun je je aanmelden?
Als je het bezoek van de jeugdverpleegkundige wilt, kun je je aanmelden via het aanmeldformulier. Je mag ook bellen op telefoonnummer 033-460 00 46. Vind je het prettig om dit samen met je verloskundige of een ander te doen? Vraag hen dan om je te helpen. De jeugdverpleegkundige neemt daarna contact met je op om het huisbezoek af te spreken. Het krijgen van zo’n huisbezoek is gratis.
De zorg van de verloskundige en kraamzorg gaan natuurlijk gewoon door. Samen proberen de verloskundige zorg, de kraamzorg en de jeugdgezondheidszorg jou zo goed mogelijk te steunen.
Hoe ziet het prenatale huisbezoek er uit?
De jeugdverpleegkundige komt ongeveer een uur bij je thuis. Dat is vaak fijner. Je hoeft dan niet te reizen en je bent in je eigen omgeving. Als je dit liever niet wilt, dan kan het ook ergens anders.
Samen met de jeugdverpleegkundige bespreek je de verschillende onderwerpen. Jullie kijken samen of zij jou op weg kan helpen en of jullie vaker met elkaar afspreken. De jeugdverpleegkundige luistert naar je, ondersteunt en adviseert. Misschien is één gesprek al voldoende; dan zien jullie elkaar weer als de baby geboren is.
Informatie voor verwijzers
Je bent als hulpverlener betrokken bij een (aanstaand) gezin. Daar speelt iets, er is een vraag. Je kan zelf niet makkelijk het antwoord vinden, bijvoorbeeld door gebrek aan tijd of geen kennis van de sociale kaart. Leid hen dan naar de Jeugdgezondheidszorg, JGZ, van GGDrU. Een jeugdverpleegkundige gaat van JGZ gaat dan met de aanstaande ouder(s) in gesprek. Dit is een oriënterend gesprek om samen te kijken wat nodig is. Het is bedoeld voor zwangeren in een kwetsbare situatie, aanvullend op de (medische) begeleiding die zij al krijgen. Het is extra ondersteuning op het (psycho)sociaal -maatschappelijk vlak door JGZ. Het wordt ook wel een prenataal huisbezoek (PHB JGZ) genoemd. Samen met de zwangere wordt gekeken naar wat er nodig is. Aanmeldformulier prenataal huisbezoek JGZ.
Maternale kinkhoestvaccinatie
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die gevaarlijk kan zijn voor jonge baby’s. Na de geboorte is een baby nog niet beschermd tegen kinkhoest. Veel baby’s die kinkhoest krijgen, krijgen het in de eerste maand na de geboorte. Om de baby goed te beschermen, heeft de zwangere vrouw een vaccinatie tegen kinkhoest nodig rond de 22e week van de zwangerschap.
Wil je weten hoe je een afspraak kan maken voor deze vaccinatie. Kijk dan voor meer informatie op de pagina Vaccinaties zwangeren: kinkhoest.
VoorZorg
Binnen de GGD Regio Utrecht bieden we het programma VoorZorg. Dit is verpleegkundige ondersteuning voor zwangere vrouwen die veel hebben meegemaakt en een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De begeleiding start tijdens de zwangerschap en duurt tot je kind twee jaar oud is. Samen werken jullie aan een vertrouwensband en aan de doelen die jij hebt voor jezelf en voor je kind. Een vaste verpleegkundige komt bij je thuis. VoorZorg is gratis.
Voor wie is VoorZorg bedoeld?
– Je bent zwanger van je eerste kind
– Je hebt veel meegemaakt en je wilt je kind een goede start geven.
– Je spreekt en begrijpt de Nederlandse taal.
– Je woont in de gemeente: Nieuwegein, Vijfheerenlanden, Zeist
Verder zijn er nog deze afspraken. Hiervan kunnen we afwijken, als we denken dat VoorZorg goed bij je past.
– Je bent maximaal 28 weken zwanger
– Je opleidingsniveau is niet hoger dan MBO 2.
Wil je aanmelden of heb je vragen? Stuur dan een mail naar: voorzorg@ggdru.nl
Algemene informatie over VoorZorg vind je op: www.ncj.nl/voorzorg/
Ook interessant op de website
