JGZ en zwangerschap

De gynaecoloog of verloskundige helpt jou tijdens de zwangerschap. De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van GGD regio Utrecht is ook betrokken. Op deze pagina lees je meer over het huisbezoek bij zwangerschap. Ook vind je hier informatie over de kinkhoest- en griepprik voor zwangeren, en over VoorZorg.

Het JGZ-kennismakingsconsult

Tijdens de zwangerschap wordt het JGZ kennismakingsconsult aangeboden. Tijdens deze afspraak met de jeugdverpleegkundige kun je informatie krijgen over waar de JGZ jou kan ondersteunen in jouw rol als ouder/opvoeder. Tijdens deze afspraak kun je de kinkhoestprik en/of griepprik voor zwangeren krijgen. Dit kan vanaf de 22e week van de zwangerschap. Ook kan het zijn dat je wat extra hulp kunt gebruiken. Dit kan in de vorm van een huisbezoek tijdens de zwangerschap of door middel van VoorZorg. 

Huisbezoek bij zwangerschap: het prenataal huisbezoek

De verloskundige en de kraamzorg helpen jou met jouw zwangerschap en kijken of alles goed gaat. Soms kan de verloskundige je niet helpen. Maak dan een afspraak met een jeugdverpleegkundige van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) bij jou thuis.

De jeugdverpleegkundige luistert naar jouw vragen en zorgen. Bijvoorbeeld vragen of zorgen over geld, of over de (toekomstige) opvoeding van je kind. Of vragen of andere zorgen zoals ruzie met je partner of familie, of stress. De jeugdverpleegkundige denkt met je mee over mogelijke oplossingen. Samen maken jullie een plan.

Tijdens de zwangerschap gaat de zorg van de verloskundige gewoon door. Samen steunen de verloskundige en de jeugdverpleegkundige jou zo goed mogelijk

Het huisbezoek door de jeugdverpleegkundige is gratis.

Lees meer over het huisbezoek bij zwangerschap in de folder voor aanstaande ouders.

VoorZorg

Ben je zwanger, heb je veel meegemaakt en kun je wel wat steun gebruiken? GGD regio Utrecht biedt het programma VoorZorg aan in de gemeenten Zeist, Nieuwegein en Vijfheerenlanden.

De jeugdverpleegkundige ondersteunt jou al tijdens de zwangerschap. Het programma duurt tot je kind twee jaar oud is. Samen werken jullie aan een vertrouwensband en aan de doelen die jij hebt voor jezelf en voor je kind. Een vaste verpleegkundige komt bij je thuis. VoorZorg is gratis.