JGZ en zwangerschap
De gynaecoloog of verloskundige helpt jou tijdens de zwangerschap. De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van GGD regio Utrecht is ook betrokken. Op deze pagina lees je meer over kennismaken met de JGZ, het huisbezoek bij zwangerschap en informatie over VoorZorg.
Kennis maken met de JGZ tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap kun je kennismaken met de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). Dit heet het ‘kennismakingsconsult’. De afspraak is met een jeugdverpleegkundige. Je krijgt informatie over de JGZ en hoe we jou ondersteunen als ouder of verzorger. Tijdens de afspraak kun je ook de kinkhoestprik en/of griepprik voor zwangeren krijgen. Dit kan vanaf de 22e week van de zwangerschap.
Huisbezoek bij zwangerschap: het prenataal huisbezoek
De verloskundige en de kraamzorg helpen jou met de zwangerschap en kijken of alles goed gaat. Soms is er meer nodig. Maak dan een afspraak met een jeugdverpleegkundige van de JGZ bij jou thuis.
De jeugdverpleegkundige luistert naar jouw vragen en zorgen. Bijvoorbeeld vragen of zorgen over geld, of over de (toekomstige) opvoeding van je kind. Of vragen of andere zorgen zoals ruzie met je partner of familie, of stress. De jeugdverpleegkundige denkt met je mee over mogelijke oplossingen. Samen maken jullie een plan.
Tijdens de zwangerschap gaat de zorg van de verloskundige gewoon door. De verloskundige en de jeugdverpleegkundige steunen jou zo goed mogelijk.
Het huisbezoek door de jeugdverpleegkundige is gratis.
Lees meer over het huisbezoek bij zwangerschap in de folder voor aanstaande ouders.
Meld je aan via het aanmeldformulier of bel naar 033-460 00 46.
Vind je het prettig om het aanmelden samen met je verloskundige of iemand anders te doen? Vraag hen dan om je te helpen.
VoorZorg (Zeist, Nieuwegein, Vijfheerenlanden)
Ben je zwanger, heb je veel meegemaakt en kun je wel wat steun gebruiken? GGD regio Utrecht biedt het programma VoorZorg aan in de gemeenten Zeist, Nieuwegein en Vijfheerenlanden.
De jeugdverpleegkundige ondersteunt jou al tijdens de zwangerschap. Het programma duurt tot je kind 2 jaar oud is. Samen werken jullie aan een vertrouwensband en aan de doelen die jij hebt voor jezelf en voor je kind. Een vaste jeugdverpleegkundige komt bij je thuis.
VoorZorg is voor jou als:
- je zwanger bent van je eerste kind; en
- je veel hebt meegemaakt en je je kind een goede start wilt geven; en
- je Nederlands spreekt en begrijpt; en
- je in de gemeente Nieuwegein, Vijfheerenlanden of Zeist woont; en
- je maximaal 28 weken zwanger bent*; en
- je opleidingsniveau niet hoger is dan mbo 2.*
* wanneer we samen denken dat VoorZorg goed bij je past, kunnen we de termijn van 28 weken of het opleidingsniveau loslaten.
Heb je vragen over VoorZorg, of wil je je aanmelden? Stuur een e-mail naar voorzorg@ggdru.nl.