Infectieziekten

Infectieziekten worden veroorzaakt door virussen, bacteriën, parasieten of schimmels. Sommige infectieziekten, zoals verkoudheid en griep zijn meestal onschuldig. Ze komen vaak voor en genezen meestal vanzelf. Maar er zijn ook ernstige infectieziekten die behandeld moeten worden. Zoals tuberculose, legionella en hepatitis B en schurft (scabiës). 

Op deze pagina lees je meer over het werk van de afdeling Infectieziektenbestrijding (IZB) en de afdeling Tuberculosebestrijding (TBC).

Wat doet het team Infectieziektenbestrijding

Wij proberen infectieziekten op te sporen, te bestrijden en te voorkomen. Dat doen we door:

 • Brononderzoek – waar is iemand mogelijk besmet geraakt; 
 • Contactonderzoek – zijn andere personen mogelijk besmet; 
 • Het geven van uitleg en advies over infectieziekten;
 • Het doen van onderzoek bij uitbraken.

Er zijn in Nederland een aantal infectieziekten die meldingsplichtig zijn. Deze ziekten moeten volgens de wet gemeld worden bij de GGD. De (huis)arts of het laboratorium die de ziekte vaststelt geeft dit door aan de GGD. In deze gevallen neemt het team Infectieziekten contact op met de persoon die de besmettelijke ziekte heeft. 

Hoe kun je besmet worden met een infectieziekte?

 • Van mens op mens: door niezen, hoesten, huidcontact en seksueel contact; 
 • Van dier op mens: muggen (malaria), ratten (ziekte van Weil), teken (ziekte van Lyme), geiten en schapen (Q-koorts);  
 • Via voorwerpen: besmet voedsel, besmet water, vieze toiletten. 

Hoe kun je besmetting voorkomen? 

Goede hygiëne voorkomt dat ziekteverwekkers zich verspreiden, overleven of dat iemand besmet wordt. Bij goede hygiëne moet  je denken aan:  

 • Handen wassen: Voor en na het bereiden van eten. Na toiletbezoek. Na contact met dieren of hun uitwerpselen;
 • Schoonmaken van plekken die je vaak met je handen aanraakt zoals lichtknopjes en deurklinken;  
 • Schoonmaakdoekjes na gebruik uitspoelen en wassen op 60 graden Celsius;  
 • Bederfelijk eten bewaren in de koelkast op 4 graden Celsius.  

Meer informatie

Vragen over infectieziektenbestrijding (izb)?

Neem contact op met ons Klant Contact Center. Er wordt een terugbelverzoek gemaakt. Het team Infectieziekten neemt zo spoedig mogelijk contact met je op. Geopend op werkdagen tussen 9.00-16.30 uur. Telefoonnummer Klant Contact Center  030 - 608 60 86 .

Wat is tuberculose (tbc)

Tuberculose (tbc) is een ziekte die iemand kan krijgen door de tuberculosebacterie. De ziekte kan besmettelijk zijn. Tbc komt meestal voor in de longen. Maar kan ook in andere organen van het lichaam zitten, zoals in de klieren, wervels of organen. 

Symptomen van de ziekte tuberculose 

Een patiënt met tuberculose is ziek en heeft een ontsteking. Deze ontsteking zit in de longen of ergens anders in het lichaam. Patiënten kunnen de volgende klachten hebben: hoesten, koorts, ’s nachts zweten en vermoeidheid.  Ook hebben ze soms geen zin in eten waardoor ze afvallen. Mensen met besmettelijke tuberculose in de longen, kunnen door hoesten en niezen andere mensen besmetten. Je kunt geen tuberculose krijgen door het aanraken van een tuberculosepatiënt, zoenen, voeding of bestek. Medicijnen kunnen iemand met tuberculose weer beter maken. 

Tuberculosebesmetting  

Iemand die  tuberculosebacteriën inademt omdat een patiёnt deze uithoest, heeft een tuberculosebesmetting. Daar merk je niets van. Je bent niet ziek en ook niet besmettelijk voor anderen. Iemand die besmet is  met tuberculose kan ziek worden en tuberculose krijgen. Maar dat hoeft niet. De meeste mensen worden niet ziek. Na een besmetting kan het maanden tot jaren duren voordat iemand echt ziek wordt. Mensen met een slechte weerstand krijgen eerder tuberculose na een besmetting.  

Vaccineren tegen tbc

Tegen tuberculose bestaat een vaccinatie (BCG). De vaccinatie kan al op heel jonge leeftijd gegeven worden. De kans op tuberculose is daarna veel kleiner. Aan de vaccinatie kan een Mantouxtest vooraf gaan.  

Wie kan de BCG-vaccinatie krijgen? 

 • Mensen die regelmatig of langer dan drie maanden naar een land gaan waar veel tuberculose voorkomt; 
 • Kinderen jonger dan 12 jaar, met ouders geboren in een land waar tuberculose veel voorkomt. 

Wil je zeker zijn van een plek? Bel dan naar de afdeling via 030-850 78 10 (tussen 13.00-15.00 uur) of mail tbc@ggdru.nl.
Wij zijn gesloten op donderdag 24 november en dinsdag 29 november. Voor vragen kun je mailen: tbc@ggdru.nl.

De oproep voor een BCG-vaccinatie voor kinderen 

Van jouw gemeente krijgt de GGD je persoonsgegevens. De GGD stuurt je een uitnodiging met een afspraak voor de vaccinatie van je kind. Deze uitnodiging krijg je in de eerste maanden na de geboorte. Heb je geen uitnodiging ontvangen? En denk je dat jouw kind wel een vaccinatie zou moeten krijgen? Bel of mail dan naar de afdeling via 030–850 78 10 of  tbc@ggdru.nl.

Vragen en meer informatie

Bel of mail dan naar de afdeling via 030–850 78 10 (werkdagen 13.00-15.00 uur) of  tbc@ggdru.nl. Meer informatie over het maken van een afspraak en over de spreekuurlocatie tbc vind je op de pagina Stadskantoor Utrecht tbc.

Contact met de afdelingen

Afdeling IZB (via Klant en Contact Center) tel: 030-608 60 86 (werkdagen 9.00-16.30 uur). Afdeling TBC tel: 030-850 78 10 (werkdagen 13.00-15.00 uur)