Huiselijk geweld

Iedereen die direct of indirect met huiselijk geweld te maken heeft, kan hier iets tegen doen. Of het nou om jezelf gaat of om iemand anders. Of je het zeker weet of er al een tijdje mee rondloopt. Want het geweld houdt niet op. Niet vanzelf. Veilig Thuis Utrecht zet zich in voor een plek die geborgen en vertrouwd zou moeten zijn.

Huiselijk geweld herkennen

Soms hoor of zie je dingen waarvan je je afvraagt of het allemaal wel goed gaat. Er is veel ruzie en herrie bij de buren. Of iemand heeft wel heel vaak verwondingen heeft en kan dat niet goed verklaren. Of het zoontje van een vriendin is angstig, schrikachtig en depressief. Vaak is het moeilijk om dan te bepalen wat er aan de hand is en of er sprake is van mishandeling. Maar het is altijd belangrijk om iets te doen en advies te vragen.

Iedereen is wel eens kwaad. Maar er is echt een probleem als iemand de boosheid met geweld afreageert op een partner, een kind, een vriend(in), ouders of een huisdier. Dan is het goed om om hulp te vragen. Hoe eerder, hoe beter. Veilig Thuis is er voor iedereen die te maken heeft met kindermishandeling, huiselijk geweld of ouderenmishandeling.

Veilig Thuis Utrecht: melden van huiselijk geweld

Veilig Thuis (telefoonnummer 0800-2000) is er voor iedereen. Voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Iedereen kan anoniem contact opnemen om advies te vragen, zorgen te bespreken of een melding te doen. Veilig Thuis Utrecht biedt ondersteuning aan inwoners en professionals die te maken hebben met vermoedens of situaties van geweld in huiselijke kring of kindermishandeling. Het Advies- en Meldpunt brengt hulp op gang, doet als dat nodig is onderzoek en draagt bij aan het stoppen van het huiselijk geweld.

Veilig Thuis Utrecht neemt naast meldingen van geweld in huiselijke kring, kindermishandeling en ouderenmishandeling ook meldingen aan van binnenlandse mensenhandel. Denk bij dit laatste aan bijvoorbeeld seksuele uitbuiting of arbeidsuitbuiting. Er wordt gewerkt aan herstel van veiligheid op korte en lange termijn.

Melden kan ook bij de apotheek

Met het codewoord ‘masker 19’ kunnen slachtoffers van huiselijk geweld bij de apotheek een melding doen. Als een slachtoffer de woorden ‘masker 19’ uitspreekt, weet de apotheker dat de klant een melding hiervan wil doen. Daarop wordt Veilig Thuis gewaarschuwd.

Meer informatie