Vaccinaties zwangeren
Je kunt je baby beschermen tegen kinkhoest en griep door je te laten vaccineren. Het is belangrijk dat je op het moment van de kinkhoestvaccinatie 22 weken of langer zwanger bent. Daarom heet deze vaccinatie de 22-wekenprik. De griepprik kan op hetzelfde moment gezet worden. De griepprik is beschikbaar tussen 15 oktober en 1 maart. Hier vind je met de Zoekhulp een priklocatie bij jou in de buurt.
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die gevaarlijk kan zijn voor jonge baby’s. Er kunnen heftige hoestbuien ontstaan. Baby’s kunnen erg benauwd worden en uitgeput raken. Soms zijn er ademstops of ontstaat er hersenschade. De 22-wekenprik beschermt jou en je baby tegen kinkhoest. Deze gratis vaccinatie kan vanaf de 22e week in de zwangerschap gehaald worden.
Na de geboorte is een baby nog niet beschermd tegen kinkhoest. Veel baby’s die kinkhoest krijgen, krijgen het in de eerste maanden na de geboorte. Na de prik maakt de zwangere vrouw antistoffen aan tegen kinkhoest. Deze gaan via de placenta naar de baby. Hierdoor is de baby de eerste maanden na de geboorte beschermd tegen kinkhoest. De prik kan ook iets later in de zwangerschap gegeven worden. Wacht liever niet tot het einde van de zwangerschap. Om je baby goed te beschermen, heb je in iedere zwangerschap opnieuw een 22-wekenprik nodig.
Er bestaat geen losse prik tegen kinkhoest. De 22-wekenprik is een combinatieprik, namelijk een DKT-prik. Deze vaccinatie beschermt tegen diftereie, kinkhoest en tetanus
Je kunt bijwerkingen krijgen na de prik. Bijvoorbeeld verhoging, koorts, hoofdpijn of pijn op de prikplek. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en gaan vanzelf weer over.
Pasgeboren baby’s hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van griep. Ze kunnen erg benauwd worden. Soms moeten ze opgenomen worden in het ziekenhuis. Als de moeder tijdens de zwangerschap de griepprik krijgt, heeft de baby direct vanaf de geboorte minder kans om griep te krijgen. Voor de zwangere vrouw is de griepprik ook zinvol. Zwangere vrouwen hebben namelijk een grotere kans op een ziekenhuisopname door griep.
De griepprik beschermt de baby en jezelf tegen de ernstige gevolgen van griep. Na de vaccinatie maakt je lichaam antistoffen aan, deze antistoffen gaan via de placenta naar je baby. Hierdoor is je baby direct na de geboorte beschermd tegen de ernstige gevolgen van griep, zoals benauwdheid of een ziekenhuisopname. Daarnaast ben je zelf beschermd tegen griep. Als je zwanger bent, heb je een groter risico om ernstig ziek te worden van griep. Dankzij de griepprik wordt de kans op opname in het ziekenhuis kleiner.
Tussen 15 oktober en 1 maart kun je een griepprik halen bij de jeugdgezondheidszorg. Dat kan als je in die periode 22 weken of langer zwanger bent.
Je kunt de griepprik krijgen op een consultatiebureau bij jou in de buurt. De prik kan tegelijk gegeven worden met de 22-weken prik (kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap). Heb je de 22-wekenprik al gehad? Dan kun je de griepprik apart krijgen.
Na de geboorte neemt het consultatiebureau contact met je op. Het consultatiebureau volgt de groei en ontwikkeling van je kindje. Ook geeft het consultatiebureau vaccinaties aan baby’s en kinderen. Deze kindervaccinaties beschermen tegen besmettelijke ziektes, zoals kinkhoest.
De eerste vaccinatie wordt gegeven op de leeftijd van twee of drie maanden. Als je geen 22-wekenprik tegen kinkhoest hebt gehad, krijgt je baby de eerste prik als hij twee maanden oud is. Als je wel een 22-wekenprik hebt gehad, heeft je baby één prik minder nodig. De eerste prik wordt dan gegeven op de leeftijd van drie maanden. Soms is het nodig dat de eerste prik al met twee maanden wordt gegeven. Bijvoorbeeld als je kindje te vroeg geboren wordt. De arts van het consultatiebureau bespreekt dit met je na de geboorte.
Vragen
Heb je vragen of twijfel je over de griepprik of de 22-wekenprik? Wij geven graag antwoord en advies. Stuur je vraag naar zwanger@ggdru.nl. Een arts of verpleegkundige neemt daarna contact met je op.