Wat doet de GGD?

Iedereen heeft wel eens met de GGD te maken gehad. Zo kun je met jouw kind een bezoek hebben gebracht aan de jeugdarts of je hebt voor een verre reis een vaccinatie en reisadvies bij de GGD gehaald. Maar wat doet de GGD nog meer?

Wat doet GGD regio Utrecht? Voor wie, waarom en hoe? Lees de antwoorden op deze vragen in ons verhaal. Aan de slag voor een gezonde en veilige regio Utrecht!

De GGD voor jou

GGD regio Utrecht (GGDrU) is de gemeentelijke gezondheidsdienst van de 26 gemeenten in de regio Utrecht. ‘Gezondheid’ en ‘preventie’ zijn dé sleutelwoorden in alles wat wij doen. Vanuit onze brede (sociaal-medische) ervaring en deskundigheid bevorderen én beschermen we de gezondheid van alle inwoners in regio Utrecht. We hebben een positieve blik op gezondheid: we kijken naar mogelijkheden en kansen om mee te kunnen doen in de samenleving. Want gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn.

GGDrU met alle medewerkers maakt deel uit van het zorgsysteem. Wij willen zowel in het uitvoerende werk als in het onderzoeks- en advieswerk bijdragen aan het vertrouwen van inwoners in onze verzorgingsstaat, specifiek door te werken aan de volgende maatschappelijke effecten: 

  • Inwoners wonen, leven, gaan naar school en werken in een veilige omgeving waar aandacht is voor gezondheid en elkaar;
  • Een gezonde en veilige start voor elk kind;
  • Iedereen moet zich kunnen ontwikkelen en ontplooien;
  • Iedereen kan meedoen;
  • Bedreigingen van de publieke gezondheid worden bestreden.

Alles wat wij doen, doen wij vanuit onze kernwaarden: ‘zichtbaar’, ‘verbindend’, ‘alert’, ‘eigentijds’ en ‘onafhankelijk’. Bekijk ook hieronder de film ‘Wat doet de GGD?’ over ons brede takenpakket. 

Jaarverslag 2023

Hier lees je het Jaarverslag GGD regio Utrecht van 2023. Je vindt er een terugblik met de hoogtepunten van vorig jaar. Je leest alle behandelde thema’s in het jaarverslag hier:

Film: wat doet de GGD?

Een beeld van het brede takenpakket van GGD regio Utrecht.

Bekijk de video op YouTube