Zorgen en overlast melden
De OGGZ is een afdeling binnen de GGD en staat voor: Openbare Geestelijke Gezondheidszorg. De afdeling OGGZ richt zich op sociaal kwetsbare mensen. Het gaat om mensen die het moeilijk vinden hulp te vragen of de zorg mijden. Het melden van zorgen en overlast is belangrijk om problemen zichtbaar te maken.
Sociaal kwetsbare mensen vallen vaak buiten de samenleving en zijn onvoldoende in staat om in hun eigen bestaansvoorwaarden te voorzien. Ook hebben zijn vaak op diverse gebieden problemen. Denk hierbij o.a. aan: financiële problematiek, verwaarlozing, sociaal isolement en verward gedrag. Dit doen wij niet alleen. Wij werken hierbij samen met tal van (zorg)organisaties. Denk aan wijkteams, huisartsen, specialistische zorg zoals GGZ en verslavingszorg, politie, gemeente, schuldhulpverlening en woningbouwcorporaties.
Hoe kan de GGD hulp bieden bij zorgen en overlast?
De OGGZ adviseert gemeenten. Onder andere op het gebied van de zorg voor kwetsbare mensen en personen met verward gedrag. Je kunt ons bereiken via 030-630 54 80. We zijn er om je te advizeren of om samen overleggen. Je mag ook een email sturen naar meldpunt@ggdru.nl.
Familie of buren merken vaak als eersten dat er iets met iemand niet goed gaat. Het is belangrijk om dit te melden voordat de situatie ernstig wordt. De betrokkene kan dan zo snel mogelijk hulp krijgen.
Het MAB is een regionaal advies- en meldpunt voor burgers en professionals met (niet-acute) zorgen over sociaal kwetsbare mensen. Dit meldpunt zorgt ervoor dat degene waarover een melding wordt gedaan, zo snel mogelijk terecht komt bij juiste zorg en/of ondersteuning.
Het MAB is beschikbaar voor de volgende gemeentes: Amersfoort, Baarn, Bunschoten, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Leusden, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Vijfheerenlanden, Woerden en Woudenberg. Over de inzet van het MAB bestaan afspraken met de afzonderlijke gemeenten. Voor de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Soest en Woudenberg is het ook mogelijk een melding te doen buiten kantoortijden en in het weekend.
Hoe kun je melden?
Je kunt melden via het meldformulier MAB. Bij het Meld- en Adviespunt Bezorgd, bereikbaar via 030-630 54 80 kun je vooraf advies inwinnen of overleggen. Het Meldpunt zal onderzoeken of de melding voldoet aan de criteria. Ga naar het meldformulier MAB.
De GGD biedt (dwang- en drang)trajecten ter voorkoming van huisuitzettingen door financiële problemen en/of (woon)overlast. Deze trajecten zijn een samenwerkingsvorm tussen GGD, gemeente, woningbouwcorporaties, zorg- en dienstverleningspartners. De GGD heeft hierbij een coördinerende rol. Dit noemen we procesregie. Via een gezamenlijk plan van aanpak en duidelijk gestelde doelen wordt er door de inwoner en de diverse partijen gewerkt aan het voorkomen van huisuitzetting. Ook wordt er gewerkt aan een duurzame oplossing. Het ViA traject is in een aantal gemeenten al jaren een goed werkende aanpak op basis van duidelijke afspraken. Dit betreft de Gemeentes Amersfoort, Baarn en Soest.
Hoe kun je melden?
Meldingen van burgers kunnen wij niet in behandeling nemen. Er kan alleen gemeld worden door hulp- en dienstverlenende organisaties.
Mensen met ernstige verzameldrang (hoarding) en ernstige vervuilde woningen kunnen wij helpen via WHP. Door ondersteuning, expertise en procesregie te bieden komt er een plan van aanpak tot stand. Vaak werken we nauw samen en stemmen we ons plan af met de wijk/sociale teams. De GGD kan ingezet worden in de Gemeentes Amersfoort, Baarn, de Bilt, Bunnik, Eemnes, Houten, IJsselstein, Leusden, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, de Ronde Venen, Soest, Stichtse Vecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vijfheerenlanden, Woudenberg Zeist.
Hoe kun je melden?
Je kunt melden via het meldformulier WHP. Bij het Meld- en Adviespunt Bezorgd, bereikbaar via 030-630 54 80 kun je vooraf advies inwinnen of overleggen. Het Meldpunt zal onderzoeken of de melding voldoet aan de criteria.
De WvGGZ geldt voor mensen bij wie een psychische stoornis leidt tot gedrag dat ernstig nadeel veroorzaakt voor henzelf of voor anderen.
Ernstig nadeel kan zijn dat de persoon zelf in gevaar is, maar ook dat de omgeving in gevaar is. In deze situatie is goede zorg van groot belang om deze persoon, maar ook zijn omgeving te beschermen.
Hoe werkt de Wvggz
Bekijk de film van het Ministerie VWS.
Waarom melden?
Als vrijwillige zorg niet mogelijk is om het ernstige nadeel weg te nemen, is verplichte zorg mogelijk. Je kunt dan melden in het kader van de Wet verplichte GGZ (WvGGZ).
De GGD doet dit voor de volgende gemeentes; Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Houten, IJsselstein, Leusden, Lopik, Montfoort, Oudewater, de Ronde Venen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Vijfheerenlanden, Woerden.
Wat gebeurt er met je melding?
Na de melding onderzoekt het Meldpunt welke hulp nodig is. Is er mogelijk verplichte zorg nodig, dan wordt een onderzoek gestart. Na dit onderzoek wordt besloten of de aanvraag voor een zorgmachtiging(ZM) nodig is.
Zo ja, dan vragen wij de zorgmachtiging (ZM) aan bij de Officier van Justitie. De rechter beslist uiteindelijk of verplichte zorg ingezet wordt. De verplichte zorg kan in een zorginstelling, maar ook in een polikliniek of thuis geboden worden.
Hoe kun je melden?
Je kunt alleen melden via het meldformulier WvGGZ. Bij het Meld- en Adviespunt Bezorgd kun je vooraf advies inwinnen. Wij zijn bereikbaar via 030-630 54 80.
Meer informatie
