Informatiepunt Vrouwelijke genitale verminking (VGV) / vrouwenbesnijdenis

Vrouwen kunnen lang klachten hebben die te maken hebben met hun besnijdenis zonder te weten dat het door de besnijdenis komt. Het gaat om klachten aan het lichaam, mentaal en sociaal. Ook willen niet veel mensen erover praten.

Hier noemen we vrouwenbesnijdenis vrouwelijke genitale verminking (VGV). Dat betekent beschadiging aan de geslachtsdelen van de vrouw. Deze pagina is voor vrouwen die te maken hebben (gehad) met vrouwenbesnijdenis. Ook geeft deze pagina informatie voor huisartsen die vragen hebben over VGV.

This page is about female circumcision. Are you a woman and have you (had) to deal with circumcision? Click on ‘Translate’ at the top of this page and choose ‘Engels’ from the list to read this page in English.

هذه الصفحة عن ختان الإناث. هل أنت امرأة وكان عليك التعامل مع الختان؟ انقر فوق “ترجمة” في الجزء

العلوي من هذه الصفحة واختر “Arabisch” من القائمة لقراءة هذه الصفحة باللغة العربية

Boggan waxa uu ku saabsan yahay gudniinka gabdhaha. Ma naag baad tahay oo ma gudniinka ayaa lagugu sameeyey? Guji ‘Translate’ xagga sare ee boggan oo ka dooro ‘Somalisch’ liiska si aad boggan af Soomaali ugu akhrido.

ይህ ገጽ ስለ ሴት ግርዛት ነው። ሴት ነሽ እና ከግርዛት ጋር ተያይዘሽ ነበር? በዚህ ገጽ ላይኛው ክፍል ላይ ያለውን ‘Translate’ የሚለውን ጠቅ ያድርጉ እና ይህን ገጽ በአማርኛ ለማንበብ ከዝርዝሩ ውስጥ ‘Amharisch’ የሚለውን ይምረጡ።

Ik heb te maken (gehad) met vrouwenbesnijdenis

In sommige landen worden meisjes besneden. Bij een besnijdenis snijden ze in het geslachtsdeel van een meisje. Soms maken ze ook de vagina dicht. In Nederland is dit verboden. Door de besnijdenis krijgen veel vrouwen problemen. Als jij besneden bent, willen we graag contact met je.

Problemen

Vrouwen kunnen problemen krijgen aan hun lichaam. Zoals buikpijn. Of pijn bij het plassen. Ook hebben sommige vrouwen problemen in hun hoofd. Ze voelen zich alleen, of verdrietig. Of ze slapen slecht. Veel vrouwen schamen zich om te praten over hun besnijdenis. In Nederland is het goed om te praten over je besnijdenis. Wij kunnen je helpen om de problemen kleiner te maken.

Heb jij te maken (gehad) met vrouwenbesnijdenis? Stuur een e-mail naar het informatiepunt, via informatiepuntvgv@ggdru.nl. Ook kun je bellen met Jasmijn Steiner via 06-189 952 93. Jasmijn is sociaal verpleegkundige. Zij kan je helpen om de hulp te krijgen die je misschien nodig hebt.

VGV – Vrouwelijk genitale verminking – meisjesbesnijdenis – vrouwenbesnijdenis voor (huis)artsen

Huisartsen en andere hulpverleners hebben niet altijd kennis over vrouwelijk genitale verminking (VGV) en weten soms niet goed hoe het gesprek aan te gaan. Belangrijk is dat vrouwen die te maken hebben (gehad) met VGV goede zorg krijgen. In de regio Utrecht en de stad Utrecht is daarom een informatiepunt VGV voor deze vrouwen en voor hulpverleners. 

Twee vrouwen praten met elkaar
Meisjesbesnijdenis, ook wel Vrouwelijke genitale verminking (VGV) genoemd is een ingreep aan de uitwendige geslachtsorganen, die medisch gezien niet nodig is. In Nederland wonen naar schatting 41.000 meisjes die besneden zijn. Dit komt door immigratie uit met name de landen Somalië, Eritrea, Ethiopië, Irak, Mali, Sierra Leone, Soedan en Egypte. Uit onderzoek blijkt dat 4.200 meisjes bij een verblijf in het buitenland risico lopen om nog besneden te worden.

Situatie in Nederland

In Nederland beschouwen we besnijdenis als een ernstige vorm van (kinder-)mishandeling. De ingreep leidt tot gezondheidsrisico’s.

VGV bestaat in verschillende vormen. Vaak wordt de clitoris gedeeltelijk of geheel verwijderd, soms ook de kleine schaamlippen en soms de grote schaamlippen. In sommige culturen wordt de vaginale opening vernauwd door het wegsnijden en aan elkaar vasthechten van de kleine en/of grote schaamlippen, met of zonder verwijdering van de clitoris. Alle vormen van meisjesbesnijdenis zijn in Nederland verboden. Ouders die hun dochter in het buitenland laten besnijden terwijl ze in Nederland wonen zijn strafbaar.

Utrecht en Informatiepunt VGV

Ook in de regio Utrecht wonen vrouwen die besneden zijn óf met dit onderwerp te maken hebben (gehad). Het Informatiepunt VGV kan nazorg bieden. De nazorg is in de vorm van één of meerdere gesprekken met de betreffende vrouw. Deze zorg is anoniem en gratis.

De verpleegkundige biedt tijdens één of meer gesprekken zorg aan die is afgestemd op de wensen en behoeften van de vrouw. Hierbij werkt de verpleegkundige samen met een arts-seksuoloog. Vrouwen kunnen hun vragen of gezondheidsklachten bespreken. Vragen die mogelijk te maken hebben met hun besnijdenis kunnen lichamelijk, psychisch maar ook seksuologisch van aard zijn. Een vrouw kan waar nodig worden doorverwezen naar aanvullende zorg. Hierbij kan zij actief begeleid worden, bijvoorbeeld naar hulp van een gynaecoloog of psycholoog.