HPV-vaccinatie voor jongvolwassenen geboren tussen 1996 en 2003
Met een HPV-vaccinatie kun je je beschermen tegen 6 soorten kanker. Acht op de tien mensen komen in aanraking met het besmettelijke HPV. Gelukkig word je er lang niet altijd ziek van. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Maar bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Vanaf januari 2023 start een vaccinatiecampagne tegen HPV voor mannen en vrouwen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003. Val je binnen een andere leeftijdscategorie? In de eerste alinea op deze pagina lees hoe je jouw HPV-vaccinatie kunt regelen.

Voor wie is de prik?
Deze inhaalcampagne is bedoeld voor iedereen die is geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003. Het gaat hierbij om mannen die nog niet eerder zijn uitgenodigd, en vrouwen die na een vorige uitnodiging niet of deels zijn gevaccineerd. Deze groep krijgt tijdens de éénmalige inhaalcampagne in 2023 de mogelijkheid zich kosteloos te vaccineren. Voor hen zijn de HPV-vaccinaties alleen in 2023 kosteloos beschikbaar.
Ben je jonger dan deze leeftijdscategorie? Bekijk dan het Rijksvaccinatieprogramma HPV-vaccinatie vanaf 10 jaar en regel hier je vaccinatie. Ben je vóór 1996 geboren en wil je je graag vaccineren tegen HPV? Dat kan, bijvoorbeeld via de huisarts of via Vaccineren op Maat bij GGD regio Utrecht. De leeftijdscategorie die geboren is vóór 1996 moet de vaccinaties op dit moment zelf betalen.
Wat is HPV?
HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit is een virus dat verschillende soorten kanker kan veroorzaken. Baarmoederhalskanker komt hiervan het meest voor. Er zijn veel verschillende HPV-typen, maar de typen 16 en 18 leiden het vaakst tot kanker. Het HPV-vaccin, dat we in Nederland gebruiken, beschermt tegen deze 2 typen HPV.
Hoe kom je aan HPV?
HPV is heel besmettelijk. Het virus wordt overgedragen via de handen, huid, of mond als je vrijt met iemand die besmet is. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken.
Met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker
Ieder jaar krijgen naar schatting 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. Het HPV-vaccin beschermt je tegen baarmoederhalskanker, kanker aan mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, de anus en de penis. Als je je laat vaccineren, bescherm je jezelf én anderen tegen HPV. Het is geen 100% bescherming, maar je hebt hierdoor een veel kleinere kans op kanker door HPV. Voor een goede bescherming heb je 2 vaccinaties nodig met minimaal 5 maanden ertussen.
Ja, ik wil die prik halen!
Ben je geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003? Dan ontvang je, als man zijnde, in januari 2023 een uitnodiging voor twee HPV-vaccinaties. Vrouwen van deze leeftijd ontvangen geen uitnodiging als ze beide vaccinaties al hebben gehad. Anders ontvangen ze een uitnodiging voor 1 vaccinatie (als ze al 1 vaccinatie hebben gehad) of voor 2 vaccinaties als ze nog geen vaccinatie hebben gehad.
Je kunt nu zonder afspraak inlopen op één van onze vaccinatielocaties.
Met de uitnodiging kun je ook via www.hpvafspraak.nl een afspraak inplannen of je kunt bellen naar 0800-1608. Vaccineren kan op onze vaccinatielocaties in Amersfoort of Utrecht. Tussen de eerste en tweede vaccinatie zit een interval van minimaal 5 maanden. In de 5e maand na de eerste vaccinatie zal er vanuit het RIVM een bericht worden verstuurd met de oproep om een afspraak in te plannen voor de tweede vaccinatie.
Je kunt ook zonder afspraak op één van de locaties terecht. Maar als je wel een afspraak maakt kunnen we de drukte beter inschatten en voorkom je dat je moet wachten op mensen die wel een afspraak hebben gemaakt.
Hoe kan ik mijn HPV-vaccinatiegegevens inzien?
Als je tussen de 18 en de 27 jaar bent, dan heb je een uitnodigingsbrief van RIVM ontvangen, voor eventuele HPV-vaccinaties als je deze nog niet hebt gehad. In deze brief staat hoeveel vaccinaties je nog nodig hebt.
Je kunt bij GGDrU ook je gegevens opvragen als je onderdeel uitmaakt van de doelgroep van de HPV vaccinatiecampagnes. Wij kunnen dit helaas niet nakijken van inwoners buiten de doelgroep. Je kunt dit als inwoner wel opvragen via het Rijksvaccinatieprogramma: Aanvraag Vaccinatiebewijs Rijksvaccinatieprogramma (formdesk.com)
Vaccinatielocaties HPV18+
Tot nader bericht de volgende openingstijden.
Amersfoort, locatie Overijsselsestraat 8, 3812 PE Amersfoort
Maandag en woensdag
Van 12.30 tot 17.00 uur.
Het adres is van de parkeerplaats. Volg de borden naar de ingang van de vaccinatielocatie.
Utrecht, Europalaan 34, 3526 KS Utrecht
Maandag: 08.30 – 13.00 uur
Woensdag: 08.30 – 15.00 uur
Vrijdag: 08.30 – 13.00 uur
Utrecht Centraal Station, pop-up-locatie in stationshal naast spoor 19
Van 5 juni t/m 10 juni 2023
Maandag t/m vrijdag: 12.00 – 20.00 uur
Zaterdag: 09.00 – 17.00 uur
Ik val niet binnen deze doelgroep maar wil toch een HPV-vaccinatie
Val je niet binnen deze doelgroep van het Rijksvaccinatieprogramma maar wil je toch een HPV-vaccinatie? Dat is op dit moment alleen tegen betaling mogelijk via Vaccineren Op Maat (VOM). Bekijk hier meer informatie.