Kenniswerkplaats Samen Omgaan Met Onbegrip (SOMO)

Elk jaar stijgt het aantal meldingen van schrijnende situaties rondom onbegrepen gedrag. Het blijkt moeilijk om in die situaties de juiste hulp te bieden. In de regionale kenniswerkplaats Samen Omgaan Met Onbegrip (SOMO) gaan de Hogeschool Utrecht, GGD regio Utrecht (GGDrU) en het Trimbos-instituut samen met ervaringsdeskundigen op zoek naar antwoorden op vragen rondom onbegrepen gedrag.

Dit vierjarige project loopt van september 2023 tot september 2027.

Wat doet kenniswerkplaats Samen Omgaan Met Onbegrip (SOMO)?

De kenniswerkplaats SOMO is een platform om samenwerking, kennisontwikkeling en kennisuitwisseling rondom het thema onbegrepen gedrag te bevorderen. In onze kenniswerkplaats werken professionals uit de praktijk, beleid, onderzoek, onderwijs vanuit verschillende domeinen samen met ervaringsdeskundigen en mensen met onbegrepen gedrag.

De missie van SOMO is om de herstelkracht van mensen met onbegrepen gedrag te versterken en de steunkracht vanuit de omgeving te vergroten. Zo willen we iets betekenen voor mensen in de samenleving die minder goed begrepen worden en willen we onbegrepen gedrag begrepen maken. Samen met professionals, ervaringsdeskundigen en naasten werken we aan meer begrip en een meer inclusieve samenleving.

Met SOMO willen we: 

  • Het stigma rondom mensen met onbegrepen gedrag weghalen en hen helpen om te herstellen. 
  • De omgeving ondersteunen zodat zij beter weten hoe ze hun naasten kunnen helpen. 
  • Bijdragen aan een samenleving waarin iedereen zich gezien en gehoord voelt. 

We doen dit door kennis te delen, kennisbijeenkomsten en trainingen te organiseren en te leren van meldingen bij het Meld- en Adviespunt Bezorgd (MAB) van GGD regio Utrecht

Leren van de meldingen

Bij het Meld- en Adviespunt Bezorgd komen elk jaar meer meldingen binnen van vaak schrijnende situaties. Veel mensen verschijnen telkens opnieuw in de meldingen. Waarom lukt het steeds maar niet om hen passende ondersteuning te bieden? De kenniswerkplaats SOMO zoomt in op deze meldingen. Hierbij bekijken we de situatie vanuit de persoon over wie de melding gaat, maar ook vanuit de melder, de naaste(n), omwonenden en betrokken professionals (zoals politie, wijkverpleegkundige, woonconsulent en huisarts). Leren vanuit ervaringskennis staat hierbij centraal.

Wil je meer weten over SOMO? Bekijk dan ook de projectpagina van de HU en bekijk het uitklapmenu hieronder: