Kenniswerkplaats Samen Omgaan Met Onbegrip (SOMO)
Elk jaar stijgt het aantal meldingen van schrijnende situaties rondom onbegrepen gedrag. Het blijkt moeilijk om in die situaties de juiste hulp te bieden. In de regionale kenniswerkplaats Samen Omgaan Met Onbegrip (SOMO) gaan de Hogeschool Utrecht, GGD regio Utrecht (GGDrU) en het Trimbos-instituut samen met ervaringsdeskundigen op zoek naar antwoorden op vragen rondom onbegrepen gedrag.
Dit vierjarige project loopt van september 2023 tot september 2027.
Wat doet kenniswerkplaats Samen Omgaan Met Onbegrip (SOMO)?
De kenniswerkplaats SOMO is een platform om samenwerking, kennisontwikkeling en kennisuitwisseling rondom het thema onbegrepen gedrag te bevorderen. In onze kenniswerkplaats werken professionals uit de praktijk, beleid, onderzoek, onderwijs vanuit verschillende domeinen samen met ervaringsdeskundigen en mensen met onbegrepen gedrag.
De missie van SOMO is om de herstelkracht van mensen met onbegrepen gedrag te versterken en de steunkracht vanuit de omgeving te vergroten. Zo willen we iets betekenen voor mensen in de samenleving die minder goed begrepen worden en willen we onbegrepen gedrag begrepen maken. Samen met professionals, ervaringsdeskundigen en naasten werken we aan meer begrip en een meer inclusieve samenleving.
Met SOMO willen we:
- Het stigma rondom mensen met onbegrepen gedrag weghalen en hen helpen om te herstellen.
- De omgeving ondersteunen zodat zij beter weten hoe ze hun naasten kunnen helpen.
- Bijdragen aan een samenleving waarin iedereen zich gezien en gehoord voelt.
We doen dit door kennis te delen, kennisbijeenkomsten en trainingen te organiseren en te leren van meldingen bij het Meld- en Adviespunt Bezorgd (MAB) van GGD regio Utrecht.
Leren van de meldingen
Bij het Meld- en Adviespunt Bezorgd komen elk jaar meer meldingen binnen van vaak schrijnende situaties. Veel mensen verschijnen telkens opnieuw in de meldingen. Waarom lukt het steeds maar niet om hen passende ondersteuning te bieden? De kenniswerkplaats SOMO zoomt in op deze meldingen. Hierbij bekijken we de situatie vanuit de persoon over wie de melding gaat, maar ook vanuit de melder, de naaste(n), omwonenden en betrokken professionals (zoals politie, wijkverpleegkundige, woonconsulent en huisarts). Leren vanuit ervaringskennis staat hierbij centraal.
Wil je meer weten over SOMO? Bekijk dan ook de projectpagina van de HU en bekijk het uitklapmenu hieronder:
- Een sterker netwerk waarin formele en informele zorgverleners beter samenwerken om mensen met onbegrepen gedrag en hun naasten te ondersteunen.
- Meer bewustzijn over de complexiteit van de problematiek en nieuwe inzichten in hoe je hier in de praktijk mee om kunt gaan.
- Duidelijker zicht op knelpunten in de samenwerking en systeemfouten die professionals tegenkomen, zodat deze aangepakt kunnen worden. Ook leren we van wat wél goed werkt.
De kenniswerkplaats brengt kennis en succesvolle initiatieven samen om professionals en naasten beter te ondersteunen. We leren van elkaar en werken aan blijvende verbeteringen in de praktijk.
We doen dit door:
- Co-reflectiebijeenkomsten waarin we praktijkvraagstukken in kaart brengen. Waar lopen mensen tegenaan? Hoe zorgen we dat nieuwe kennis niet alleen individueel, maar ook binnen organisaties en systemen doorwerkt?
- Praktijkvoorbeelden verzamelen en kijken hoe goed bestaande kennis en methoden in de regio worden toegepast. Denk aan inzichten uit het actieprogramma Grip op Onbegrip (2021-2026), Lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag (2016-2021) en het landelijk leernetwerk GGZ in de wijk.
- Drempels en knelpunten inzichtelijk maken die de toepassing van succesvolle initiatieven belemmeren, zodat we samen kunnen werken aan oplossingen.
Vanuit SOMO is het buddyproject opgezet, dat mensen met onbegrepen gedrag koppelt aan een ervaringsdeskundig maatje. Deze buddy’s krijgen professionele training en begeleiding, waarbij ontmoeting op basis van herkenning en gelijkwaardigheid centraal staat (‘Intentional Peer Support’) en de basis vormt voor verder herstel. De lokale herstelacademie Enik Recovery College biedt de koppels van het buddyproject een thuisbasis en ontmoetingsplek.
Wil je als professional meer leren over onbegrepen gedrag en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen SOMO? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en blijf aangehaakt bij deze regionale werkplaats.
Familie, buren of vrienden merken vaak als eersten dat het niet goed gaat met iemand. Het is belangrijk om dit te melden voordat de situatie ernstig wordt. De betrokkene kan dan zo snel mogelijk hulp krijgen. Het Meld- en Adviespunt Bezorgd (MAB) is er voor inwoners én professionals die zich zorgen maken over sociaal kwetsbare mensen. Het meldpunt helpt om ervoor te zorgen dat iemand bij de juiste zorg en ondersteuning terechtkomt. Bij acute noodsituaties, bel altijd 112.
Overleggen of advies nodig? Bel het MAB op 030-630 54 80.
Direct een melding doen? Vul het online MAB-formulier in.
Het MAB is beschikbaar in de volgende gemeenten: Amersfoort, Baarn, Bunschoten, De Ronde Venen, Houten, Leusden, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Vijfheerenlanden, Woerden en Woudenberg.
Door samen te werken en tijdig te melden, help je iemand om op tijd de juiste ondersteuning te krijgen.