15 januari 2024

Een oude thermometer of barometer in huis? Pas op met kwik!

In oude thermometers, bloeddrukmeters en barometers kan kwik zitten. Als een voorwerp met kwik kapotvalt, rollen en stuiteren de bolletjes kwik alle kanten op. Die bolletjes zijn zo klein dat je ze moeilijk zelf kunt opruimen. Blijven er bolletjes liggen? Dan verdampen ze langzaam tot kwikdamp. Daar kun je erg ziek van worden.

Hier foto plaatsen

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Bij de GGD merken we dat er mensen zijn die nog een thermometer of barometer met kwik in huis hebben. Én dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Een kat die een barometer van een kastje stoot of iemand die de thermometer die per ongeluk valt. Een ongeluk zit in een klein hoekje!

Voorkom hoge kosten

Vooral in een barometer zit veel kwik. Het is moeilijk om kwik op te ruimen als de barometer lekt of valt. Meestal moet er een professioneel schoonmaakbedrijf komen. Vaak moet de vloer er helemaal uit en moeten er veel spullen weg. De schade is altijd groot en kan oplopen tot tienduizend euro. En dan is er nog de stress die zo’n ongelukje veroorzaakt, vooral als er kleine kinderen in huis zijn.

Breng kwik naar het chemisch afval

Voorkom ongelukken met kwik. Heb je oude barometers, thermometers of bloeddrukmeters in huis? Verpak ze dan in dubbel plastic en breng ze vandaag nog naar het chemisch afval bij jouw milieustraat!

Meer weten? Op GGD leefomgeving.nl lees je alles over kwik en het ervaringsverhaal van Gerda en Monique. Hun kwikbarometers gingen kapot.

Meer informatie