Kennisateliers
GGD regio Utrecht organiseert samen met ketenpartners een paar keer per jaar kennisateliers over actuele onderwerpen op het gebied van gezondheid. Tijdens deze kennisateliers delen verschillende partijen kennis en ervaringen vanuit praktijk, beleid en de wetenschap over uiteenlopende thema’s, zoals kansrijke start, (de aanpak van) dementie en hittestress. Ook laten we waar mogelijk ervaringsdeskundigen hun verhaal doen.
Hoe verloopt een kennisatelier en wat is het doel?
Tijdens een kennisatelier gaan we het gesprek aan over één centraal thema. We ontmoeten elkaar op locatie en bespreken gezondheidsthema’s door middel van interactieve workshops, lezingen en bijvoorbeeld speeddates. Op die manier versterken we de professionele samenwerking en netwerken tussen de GGD en ketenpartners zoals gemeenten, om tot een integrale aanpak te komen en onze kennis en kunde te delen.
Voor wie zijn de kennisateliers bedoeld?
Het kennisatelier is voor iedereen die beroepsmatig zorg draagt voor, of beleid maakt voor de verschillende doelgroepen waarvoor GGD regio werkt, zoals ouderen, jongeren, aanstaande gezinnen en chronisch zieken. Het thema bepaalt voor welke professionals het kennisatelier interessant is.
Terugblik kennisatelier ‘Chillen of Drillen’ van 7 oktober 2024
Op maandag 7 oktober 2024 organiseerde GGD regio Utrecht samen met de Regionale Kenniswerkplaats Jeugd en Gezin Centraal het kennisatelier ‘Chillen of Drillen: Versterken mentale gezondheid jongeren 12-25 jaar’. Ruim 110 professionals vanuit het vo en mbo, wijkteams, welzijnsinstanties, gemeenten, jeugdgezondheidszorg, gezondheidsbevordering en huisartsen kwamen samen tijdens dit kennisatelier.
Nelleke de Vos en Iris de Putter presenteerden cijfers over mentale gezondheid vanuit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 en de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen en belichtten de risicofactoren stress, prestatiedruk, pesten en eenzaamheid alsook de beschermende factoren veerkracht en sociale steun.
Margot Peeters presenteerde resultaten van het onderzoek Mentaal Kapitaal en ging in op de 10 thema’s uit de eindconclusies van het onderzoek. Ook introduceerde Margot de Wegwijzer Mentaal Kapitaal voor scholen, waarbij scholen een zelfevaluatie doen rond schoolbeleid over mentale gezondheid. Daarbij krijgen scholen ondersteuning bij het maken van keuzes voor (vervolg)doelstellingen op het gebied van versterken van de mentale gezondheid van leerlingen. Bekijk de Wegwijzer Mentaal Kapitaal: Wegwijzer Mentaal Kapitaal – Wegwijzer Mentaal Kapitaal.
Het onderzoek Mentaal Kapitaal is binnen de Regionale Kenniswerkplaats Jeugd en Gezin Centraal uitgevoerd samen met partners, onder wie ook GGD regio Utrecht.
Anne-Maaike Reitzema nam ons tot slot mee in de stappen die scholen en gemeenten kunnen zetten rond een integrale aanpak op mentale gezondheid en lichtte de aanpak Gezonde School met vier pijlers toe: signalering, educatie, schoolomgeving en beleid. Vervolgens namen de deelnemers deel aan één van de vijf interactieve workshops.
We kijken terug op een inspirerende middag!
Privacyverklaring GGD regio Utrecht
Eerdere kennisateliers
- 20-11-2023: ‘Kansrijke Start’,- Wat betekent een goede, levensbrede ondersteuning vanaf het allereerste begin van iemands leven en wat levert het op? Bekijk het LinkedIn bericht.
- 29-06-2023: ‘Hitte en Gezondheid: Samen de hitte te lijf’ – hoe beschermen we kwetsbare mensen bij hitte?, met o.a. aandacht voor hitte en gezondheid bij gemeenten en beleid en een integrale aanpak van hittecrises. Bekijk het LinkedIn bericht.
- 26-01-2023: ‘Samen-leven met dementie’, over o.a. voorbereiden op een toekomst met meer dementie, en het voorkómen van stijging in aantal mensen met dementie.
- 22-09-2022: ‘Van data naar doen’, over o.a. onderzoek in de praktijk en het gebruik van schoolprofielen voor schoolgezondheidsbeleid.
Ideeën of vragen?
Heb je ideeën of thema’s die je graag terugziet in één van de kennisateliers? Of wil je meer weten over de bijeenkomsten? Neem gerust contact met ons op:
shuizinga@ggdru.nl