15 mei 2024

GGD gezondheidsonderzoek voor jongeren erkend als goed onderbouwde interventie

‘Gezond leven? Check het even!’ draagt bij aan betere gezondheid jongeren

Hier foto plaatsen

Jongeren staan voor talloze uitdagingen in deze moderne tijd, en het is geen geheim dat de mentale gezondheid van jongeren vaak onder druk staat. Dan is het prettig te kunnen wijzen op het positieve: een preventieve interventie die is ontwikkeld samen met jongeren en goed aansluit bij hun behoeften!

Het gezondheidsonderzoek ‘Gezond Leven? Check het Even!’ is nu officieel erkend als een goed onderbouwde interventie en opgenomen in de databank erkende interventies van het Nederlands Jeugd Instituut Databank Effectieve jeugdinterventies | Nederlands Jeugdinstituut (nji.nl). Dit is een grote stap in het effectief ondersteunen van jongeren op een leeftijd vol onzekerheden, vragen en uitdagingen.

Jaarlijks tienduizenden jongeren bereikt

In de provincie Utrecht alleen al worden jaarlijks 11.000 jongeren uit de onderbouw en 11.000 uit de bovenbouw op hun scholen uitgenodigd voor deze belangrijke gezondheidscheck. Ook in 8 andere GGD-regio’s krijgen jongeren deze check aangeboden. Hiermee hebben tienduizenden jongeren toegang tot deskundig advies en begeleiding.

Met informatie, advies en gesprek, erger voorkomen

Naast een digitale vragenlijst biedt de check ook persoonlijke online gezondheidsinformatie op maat. Hierdoor gaan jongeren nadenken over hun gezondheid en de keuzes die zij daarin maken. Naast toegang tot een anonieme chat krijgen de jongeren een face-to-face gesprek met een jeugdgezondheidszorg (JGZ)-professional. Door hun medisch beroepsgeheim kunnen jongeren op een laagdrempelige en vertrouwelijke manier hun hart luchten en advies krijgen, vaak nog voordat problemen escaleren. Ouders, school of hulpverleners worden betrokken als dat nodig is.

Beter schoolgezondheidsbeleid

Deze interventie is niet alleen op individuele jongeren gericht, maar ook op het collectief. Scholen ontvangen jaarlijks een schoolgezondheidsprofiel op basis van de geanonimiseerde resultaten uit de check. Daarmee krijgen ze een beeld van hoe het ervoor staat met hun leerlingen. Waar zouden zij nog aandacht voor moeten hebben? Hoe kunnen ze hun leerlingen beter ondersteunen? De school kan zo samen met de JGZ en adviseurs gezondheidsbevordering van de GGD bekijken welke interventies ingezet kunnen worden om jongeren en hun omgeving te versterken.

Verschil maken

De erkenning van deze interventie door een onafhankelijke commissie bevestigt: ‘Gezond Leven? Check het Even!’ is een aanpak die het verschil kan maken voor jongeren. 
Jeugdarts en mede-ontwikkelaar Liesbeth Meuwissen:

“We zijn blij met deze erkenning. We wisten al uit onze evaluaties en ervaring dat veel jongeren dit gezondheidsonderzoek waarderen. Wij hopen dat deze interventie de hoeksteen wordt van het preventiebeleid van scholen en gemeenten.”

Voor meer informatie over deze aanpak: Gezond Leven? Check ’t Even! (loketgezondleven.nl)
Introductievideo voor leerlingen bekijken? Bovenbouw: VMBO Gezond leven Check het even! (youtube.com)