GGD GHOR: Bezuinigingen pandemische paraatheid bedreigen gezondheid en veiligheid van Nederlandse inwoners

Het nieuwe kabinet trekt geen les uit de coronapandemie en komt met een bezuiniging op pandemische paraatheid. Volgens GGD GHOR nemen ze daarmee risico’s met de gezondheid en veiligheid van alle Nederlandse inwoners. Dit is onverantwoord en niet uit te leggen, net na een pandemie waaruit duidelijk werd dat Nederland niet genoeg was voorbereid. André Rouvoet, de voorzitter van GGD GHOR Nederland: ‘Met een structurele bezuiniging van 300 miljoen euro op pandemische paraatheid zal Nederland niet voorbereid zijn op zeer ernstige, reële gezondheidsdreigingen die op ons afkomen’.

De wetenschap is helder: het is niet de vraag óf er een nieuwe pandemie komt, maar wannéér. In de krant kun je nu al lezen over allerlei infectieziektes zoals vogelgriep, mpox, dengue of mazelen. In de nabije toekomst zullen we nog meer te maken krijgen met virusuitbraken. Dit brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. In het nieuwe regeerprogramma wordt wel gesproken over de dreiging van een pandemie en dat het belangrijk is om ons goed voor te bereiden. Toch kiest het kabinet voor bezuinigen op de paraatheid voor gezondheidscrises. GGD’en stonden tijdens de coronapandemie aan de frontlinie en weten als geen ander hoe belangrijk een goede voorbereiding is om een grote crisis te kunnen bestrijden.

Actueel dreigingsthema

GGD GHOR haalt in het bericht de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid aan. Ook zij zien infectieziekten als een actueel dreigingsthema voor Nederland.

Grote gevolgen

De bezuinigingen zullen grote gevolgen hebben voor de bestrijding van infectieziektes en de pandemische paraatheid in Nederland. GGD GHOR noemt twee voorbeelden:

  • De infectieziektebestrijding in Nederland is onvoldoende. De capaciteit die de GGD’en hebben opgebouwd sinds corona, zal met de bezuinigingen weer moeten worden afgebouwd, waardoor de in infectieziektebestrijding geschoolde professionals hun baan verliezen met als gevolg dat veel kennis en kunde verloren zal gaan. We kunnen dan niet adequaat reageren op nieuwe infectieziektedreigingen, de opsporing daarvan en/of onverwachte uitbraken.
  • Data en een goed informatievoorzieningssysteem (IV) zijn essentieel voor de infectieziektebestrijding en zeker bij een crisis. Op basis daarvan is te bepalen hoe een epidemie aangepakt moet worden en wat er nodig is om mensen in Nederland goed te helpen. Een dergelijk systeem ontbrak tijdens de coronapandemie. Sindsdien is er hard gewerkt om dit goed te regelen voor de toekomst. Door de bezuiniging zal er geen IV-systeem kunnen worden opgeleverd, waardoor er regionaal en landelijk geen goede informatie beschikbaar is over infectieziekten.

Onverantwoord

André Rouvoet: ‘Bezuinigen op pandemische paraatheid is als het slopen van de dijken terwijl de storm op komst is. Het is onuitlegbaar dat het kabinet, na de lessen van de coronapandemie, tóch kiest voor deze onverantwoorde besparing op onze gezondheid en veiligheid’.

Ook de NOS berichtte hierover in het artikel Bezuinigingen kabinet brengen GGD-capaciteit onder verantwoord niveau.