28 mei 2025

Monitoring IZA Midden Nederland: Samen Leren en Verbeteren

De zorg in Nederland staat voor grote uitdagingen, zoals personeelstekorten, stijgende kosten en een toenemende zorgvraag. Om deze problemen aan te pakken, werken we in Midden Nederland regionaal samen via het Integraal Zorgakkoord (IZA).

Om de voortgang hiervan goed te volgen, is na de zomer van 2024 het coördinatieteam Monitoring IZA Midden Nederland gestart. Dit team wordt begeleid door GGD regio Utrecht en bestaat uit vertegenwoordigers van Raedelijn, Zilveren Kruis en de gemeente.

Waarom monitoren?

Door te monitoren kunnen we beter en sneller zien of we de doelen van het IZA bereiken. Dit helpt om:

  • Tijdig bij te sturen en te leren van successen.
  • De toegankelijkheid en beschikbaarheid van zorg te verbeteren.
  • De samenwerking tussen verschillende partijen te versterken.

Een gezamenlijke visie

De visie op monitoring is in 2024 goedgekeurd in de Bestuurlijke Netwerktafel (BNT). Bestuurders hebben bevestigd dat monitoring een doorlopend leerproces is en een belangrijk onderdeel vormt van de transformatie in de zorg en ondersteuning in alle netwerken. Het wordt niet alleen gezien als het meten van de impact.

Hoe werkt de monitoring?

De monitoring bestaat uit twee onderdelen:
1. Impactmonitor – Brengt de lange termijn effecten in beeld.

2. Procesmonitor – Houdt de voortgang van de regioplannen bij en helpt teams om samen in gesprek te gaan.

Samen met regio coördinatoren en opgavetrekkers is een eerste opzet gemaakt. Regio’s en trekkers stellen twee keer per jaar een procesmonitor op. De impactmonitor wordt vanaf Q1 2026 jaarlijks uitgevoerd.

Impactmonitor met Quadruple Aim

Met het principe van Quadruple Aim brengen wij met vier pijlers de impact integraal in beeld. Deze pijlers zijn: Kwaliteit van zorg en ondersteuning, Beleving professional zorg en sociaal domein, Kosten zorg en sociaal domein en Gezondheid van de populatie. Dit doen wij op basis van zoveel mogelijk bestaande (openbare) databronnen en een beperkte set uitkomstindicatoren.

Afgelopen kwartaal is bepaald welke uitkomstindicatoren dit zijn voor de opgaven Gezond Ouder Worden en Mentale Weerbaarheid & Gezondheid.

Wat is de volgende stap?

In het tweede kwartaal van 2025 werken we samen met de regio’s en de opgavetrekkers verder aan de details. Ook bepalen we welke indicatoren we nog nodig hebben voor de andere opgaven. In mei bespreken we de voortgang en volgende stappen met de regioteams.

Vragen of meedenken?

Neem contact op met het coördinatieteam Monitoring IZA:

Daarnaast zijn ook de regio-coördinatoren IZA beschikbaar voor vragen.