‘PuinHoop de Podcast’ geeft stem aan stille crisis achter de voordeur
Voor veel mensen is een schoon en veilig huis vanzelfsprekend. Maar wat als dat niet zo is? Wat als een woning verandert in een gevaarlijke plek – voor de bewoner zelf, én voor de omgeving? In PuinHoop de Podcast van GGD regio Utrecht, hoor je verhalen van achter de voordeur. Verhalen die vaak onzichtbaar blijven, maar waarin ons werk van levensbelang is.

Want de GGD komt op plekken waar het schuurt. Waar de problemen zich opstapelen, de pijn voelbaar is, en zorg en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn. Als we daar een signaal van krijgen, brengen we in kaart wat er aan de hand is, verbinden we de juiste mensen, en doen we wat nodig is – samen met onze partners in de regio. Omdat wegkijken geen optie is als zorg en veiligheid op het spel staan.
Woonhygiëneproblematiek
In deze aflevering van PuinHoop de Podcast gaan we de troep in. We onderzoeken de woonhygiëneproblematiek: in 2024 kreeg GGD regio Utrecht bijna 200 meldingen van ernstig vervuilde woningen, met schimmel, ongedierte en soms zelfs menselijke ontlasting op de muur. Dacht jij dat de GGD alleen over prikken en groeicurves ging? Dan sta je op het punt verrast te worden, want we maken deze serie juist om aandacht te geven aan de rafelranden van de samenleving – de plekken en verhalen die vaak verborgen blijven, maar waar we wél echt iets mee moeten.
In de eerste aflevering spreekt onze host Mathijs Vrolijk met Teun van de Velden, procesregisseur bij team OGGZ (Openbare Geestelijke Gezondheidszorg). Teun vertelt over schrijnende situaties en de balans tussen helpen en niet oordelen. “Geen één traject is hetzelfde, er speelt altijd wat anders en het is nooit zo zwart-wit”, aldus Teun. Ook geeft hij een inkijkje in hoe de GGD optreedt: als verbindende partij tussen bewoner, gemeente, hulpverlening en buurt.
Samen werken aan een gezondere en veiligere regio
Via teams zoals Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ) en Forensische Geneeskunde (FG) komt de GGD achter veel voordeuren waar de leefomstandigheden ernstig verstoord zijn. Denk aan huizen vol afval, zonder stromend water of met ongedierte, vaak in combinatie met psychische problematiek of sociaal isolement. Achter elke melding schuilt een mens – en een netwerk van hulpverleners dat probeert een verschil te maken.
De podcast belicht deze verhalen met open vizier, zonder sensatie, maar mét urgentie. We laten zien hoe breed het werk van de GGD werkelijk is. Van forensische geneeskunde tot jeugdgezondheidszorg: overal duiken maatschappelijke vraagstukken op die vragen om samenwerking, lef en menselijkheid.
PuinHoop de Podcast is een oproep tot gesprek – en tot actie. En juist daarin schuilt ook hoop.
Luister nu naar aflevering 1 van PuinHoop, de Podcast via Spotify: www.ggdru.nl/puinhoop.