Relationele en seksuele voorlichting: cruciaal voor gezondheid jongeren
Van 31 maart tot en met 4 april is de Week van de Lentekriebels. Tijdens deze projectweek besteden basisscholen extra aandacht aan relaties en seksualiteit. Dit is een belangrijke taak van de GGD en helpt bij de gezonde ontwikkeling van kinderen. Helaas wordt er ook nepnieuws verspreid. GGD GHOR Nederland waarschuwt voor misleidende informatie. We steunen kennis- en expertisecentrum Rutgers in hun strijd tegen nepnieuws.

Waarom is seksuele voorlichting belangrijk?
Ouders willen hun kinderen klaarstomen voor het leven, maar praten over seksualiteit kan lastig zijn. Krijgen kinderen thuis geen antwoorden, dan zoeken ze die zelf op, bijvoorbeeld via social media. Daar lopen feiten en fabels door elkaar, wat kan zorgen voor misverstanden en onzekerheid. Tijdens de Week van de Lentekriebels helpen vertrouwde leerkrachten door duidelijke en passende informatie te geven. Ze zijn getraind om op een veilige en leeftijdsgebonden manier het gesprek aan te gaan.
Erkende lesprogramma’s
Sinds 2012 is voorlichting over relaties en seksualiteit een verplicht onderdeel van het onderwijs. Scholen kunnen kiezen uit verschillende erkende lespakketten, passend bij hun visie en de leeftijd van de leerlingen. De Week van de Lentekriebels is een voorbeeld van zo’n programma. Tijdens deze week leren leerlingen hun wensen en grenzen aangeven en die van anderen respecteren. Scholen kunnen dit op hun eigen manier doen, met lespakketten of eigen werkvormen.
Nepnieuws en de schade voor jongeren
GGD GHOR Nederland ziet dat er opnieuw onjuiste informatie wordt verspreid over de Week van de Lentekriebels. “Goede relationele en seksuele voorlichting is van groot belang voor de toekomst en de gezondheid van onze jeugd. Ik vind het kwalijk dat bewust informatie wordt verspreid die een onjuist beeld geeft van de voorlichting”. zegt André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland. “Deze onjuiste informatie brengt schade toe aan de gezondheid van kinderen en speelt in op angstgevoelens van ouders.”
GGD’en ondersteunen scholen bij relationele en seksuele voorlichting. Ze beantwoorden vragen en roepen ouders en scholen op om betrouwbare bronnen te gebruiken. Meer informatie over de taken van de GGD tijdens de Week van de Lentekriebels vind je op www.seksuelevorming.nl. Ook op de website van Gezonde School is meer te lezen over relaties en seksualiteit in het basisonderwijs.